Hlavní obsah

Co vám může běžet hlavou při maratónském běhu?

Praha

Maratón kilometr po kilometru. Co vám může pomoci udržet tempo nebo rozptýlit obavy, že už nemůžete? Vybíháte za tónů Smetanovy Vltavy, zapínáte hodinky – ale co dál?

Foto: Profimedia.cz

Dva a čtyřicet nesnadných kroků do finiše.

Článek

1. kilometr: To je tedy dav! Hlavně se nepřerazit a držet tempo. Kde je vlastně ten první kilometr?

2. kilometr: Stále stejné stádo. Držím zvolené tempo. Jestli byl první kilas moc rychlý, tak teď zvolním, i když si připadám jako šnek. Ať si mne předbíhá, kdo chce.

3. kilometr: Držím tempo. Konečně mám kolem sebe aspoň metr! Hlavně žádné zmatky, žádné obíhání po chodníku – na mantinel jen tehdy, je-li to nezbytně nutné.

4. kilometr: Vidím Pepíka nebo třeba Janičku. Čau, na kolik to jdeš? (Jestli jste dosud nezpomalili příliš rychlé tempo, začíná být skoro pozdě.)

5. kilometr: Jé, voda! Občerstvení se hodí, i když zatím žízeň necítím. Alespoň doušek – a zbytek třeba na hlavu. Srovnávám čas na pětku s plánem i aktuálním tělesným stavem.

6. kilometr: Sleduji své kroky, tak trochu se zavírám do své skořápky. Kontroluji si tempo, postupně by se mělo stabilizovat – dav už to aspoň trochu dovolí.

7. kilometr: Potkávám Honzíka nebo třeba Hanku. Prohodíme pár slov. Pomůže to rozptýlit obavy. Máme za sebou šestinu závodu.

8. kilometr: To je tedy vedro! No, mohlo to být i horší. Nebo naopak – vždyť to není zase tak hrozné. Ještě že tu mají ty houbičky. Mám za sebou téměř pětinu závodu.

9. kilometr: Běžím v pohodě. Vnímám pestrobarevného hada běžců, který se mění... občas někoho předběhnu. A také sem tam někdo mne.

10. kilometr: Blíží se další občerstvení. Zobnu kus banánu, lupnu do sebe doušek tekutiny a koukám na mezičas na desítku.

11. kilometr: Už jste viděli Keňany? To vám tak na obrátce jede blikající policejní auto, motorka, auto s časomírou, a několik žíznivých čar. Až budu v cíli, oni už budou mít za sebou tiskovku.

12. kilometr: Zoufale se snažím předběhnout tu prdelatou holku v těch růžových elasťácích s peckami v uších. A zoufale to nejde. (Stále si držte své tempo, budete to ještě dlouho potřebovat...)

13. kilometr: Potkám dávnou spolužačku. Cože? Ta, co byla vždycky poslední v tělocviku, neohrabaná jak sloní mládě a tak trochu metráček, teď běhá? Nevede si tak špatně, a je z ní docela kočka! Bezva proměna!

14. kilometr: Třetina závodu za mnou. Jooo! No, bylo by lepší, kdyby to tedy byly už dvě třetiny...

15. kilometr: Ježkovy brejle, tady se zas motá lidí! Nasaju ionťák, odhodím kelímek a valím do svého klidu...

16. kilometr: Tady vcelku dobře hrajou! Tuhle kapelu bych bral/a až do cíle.

17. kilometr: Od trati na mne mává moje milovaná rodinka s malým transparentem od dětí. Díky za to!

18. kilometr: Weg mit dem Speck! Ti Němci přede mnou mají fakt super trika!

19. kilometr: Už brzy to bude půlka. Začínám trochu nemoct, ale ještě je to stále pohoda. No jo, maratón!

20. kilometr: Nemůžu se dočkat té půlmaratónské mety a okamžiku, kdy budu počítat kilometry, které mi do cíle zbývají. Už brzy, brzy!

21. kilometr: A je to tady! Bacha, ještě jednou tolik. Začíná to trochu připalovat.

22. kilometr: Držím se za těmi Němci s vtipnými hubnoucími nápisy na zádech a snažím se vymyslet nějaký podobně trefný ekvivalent v češtině. Nenacházím. Zato se postupně dostanu na 24. kilometr. Ten předchozí byl – ani nevím kde. Jede to jako po másle.

25. kilometr: Další malý mezník – za kolik? Zatím stále dobré. Lupnu do sebe trochu gelu a pořádně to zapiju.

26. kilometr: Opět potkávám rodinku. Ta podpora mne hřeje. Dále je ale uvidím asi až v cíli. Propadám se opět do své ulity.

27. kilometr: Napadají mne hity jako „Ještě dlouuuhou cestu mám..." nebo „It´s a long way to Tipperary... it´s a long way to go..."

28. kilometr: Černý gazely už jsou na letišti, ne?

29. kilometr: Čísla, čísla a zase čísla. Já, notorický čtyřkař z matiky, si tady bleskově propočítávám, v kolik a za kolik budu tam, nebo tam při tom a tom tempu. Výpočet mi zabere vždycky nejmíň půl kiláku, docela mě to baví a tak ani nevnímám, že mě už trochu začínají bolet nohy. Uteče tak i třicítka – za kolik vlastně byla?

31. kilometr: Jo, ne nadarmo se říká, že půlka maratónu je až za třicátým... no jo, musím to vydržet!

32. kilometr: Ještě/Už jenom desítka do cíle. To přece musím, musím dát. Dám to, dám!

33. kilometr: Vzpomínám si, jak na jednom běžeckém setkání vyprávěla jedna běžkyně, že když už ti je blbě, tak piješ vodu i z těch houbiček. No, až tak blbě mi zase zatím není...

34. kilometr: Potkám zase nějakou známou duši. Na konverzaci to už ale není. Taky toho má dost, ale aspoň se chvíli táhnem. Aspoň do doby, než na mě opět zamává rodinka a všichni v řadě mi nastaví ruce, abychom si plácli. Super!

35. kilometr: Sedmička do cíle. Vždyť už je to jen jako „můj" okruh XYZ, co vždycky běhám na chatě. Někdy i dvakrát. A tady aspoň nejsou ty kopce. Dám to, dám! Safra, kde je ten další kilák?

36. kilometr: No konečně! Prý kolem pětatřicátého odpadá nejvíc lidí. Neodpadl/a jsem, je mi vlastně docela fajn...

37. kilometr: Blížíme se do centra. Kolik nohou tu teď běželo přede mnou? A kolik jich bude ještě za mnou?

38. kilometr: Mám toho plné kecky, ale už se vidím v cíli. Jedu na jakéhosi autopilota, ale čas je stále vcelku dobrý. Potkávám človíčka, s nímž jedeme na podobný čas. Pomáháme si. Cedíme přes rozpraskané rty vzájemná slova podpory – drž se, pojď... nějak mineme metu 39. kilometru a je tu...

40. kilometr a poslední občerstvovačka: Něco do sebe kopneme a mlčky pokračujeme dále. Je to super běžet ve dvou. „Jestli chceš na rychlejší čas, tak klíďo běž! Držím palce" - naše kroky se rozejdou, aby se zase sešly v cíli.

41. kilometr: Tohle už nejde nedat!

42. kilometr: Konečně cílovka, davy diváků freneticky povzbuzují, bubnují, řehtají řehtačkami, klapají tleskavými ručičkami. Je to na krev, ale je to na dosah!

A ten zbytek 195 m: Dvoukilo do cíle. Vždyť je to sprint – utíkej, utíkej, utíkej! Modrý koberec, časomíra, vypínám hodinky, vidím všechny svatý, kdosi ze mě rve čip, na krku mi přistane medaile... I'm so happy!!!

Reklama

Související témata:
Průběh