Hlavní obsah

I přes epilepsii si vybudovala perfektní tělo. Teď pomáhá ostatním. A extrémně

Praha

Jako dítě byla diagnostikována s parciálními záchvaty. Žádný sport, řízení auta, žádný „normální“ život v budoucnosti. Jenže Jenny LaBawová řekla - vše špatně. Žena, která pochází z Colorada, se do sportu přímo zakousla. Teď navíc běží pro charitu 500 mil, což je přes 800 kilometrů. To vše pro zvýšení povědomí o epilepsii.

Jenny LaBaw.

 
Článek

Každý den běží na počest někoho s touto nemocí, včetně sedmileté holčičky, která náhle zemřela, nedostalo se jí léku v pravý čas.

Stigma kolem tohoto onemocnění existuje, lidé si jej spojují hlavně se záchvaty. "Bylo to tajemství, rozpaky, co mě oddělovalo od zbytku světa. Poté, co ho sdílím, se věci změnily," přiznala žena, která se o svůj příběh dělí na svých stránkách labawlife.com. Za svoje přiznání se jí dostalo povzbuzení, slova chvály, že našla sílu zveřejnit svůj příběh, napsal server cnn.com.

V roce 2011 se účastnila LaBawová fittnes soutěží, které jsou pro mnohé extrémem. Trénovat začala sedm měsíců před akcí, předtím zkusila i maratón, byla atletkou. Když přišly na řadu CrossFit Games, překvapila, skončila na šestém místě. Mnozí se ale udivili, když se dozvěděli, že od osmi let trpí epilepsií a má konstantní brnění v pravé paži.

500 mil na pomoc druhým

Přesto se tato sportovkyně a běžkyně rozhodla, že pomůže ostatním postiženým s touto nemocí. „Před třemi měsíci jsme s přítelem navštívili Colorado a moji rodinu. Tekly mi slzy, když jsem řekla o svém rozhodnutí, že poběžím pro epilepsii."

A tak se také stalo - 19. září se vydala na trasu dlouhou 500 mil od hranic Nového Mexika přes Colorado až k hranicím Wyomingu. Jejím cílem je získat 50 tisíc dolarů, které budou věnovány na léčbu epilepsie. Ona přidala 35 tisíc.

„Ukázalo se, že běh byl mnohem více než epilepsie. Každý den jsem narazila na příběhy o dobrých lidech, příběhy o překonávání protivenství. Jsem velmi šťastná, že po dobu dvou let mám své záchvaty pod kontrolou," nechala se slyšet žena, která byla kdysi holkou z malého města a našla lásku k pohybu i přes svoje problémy.

Reklama

Související témata: