Hlavní obsah

Když jde o zdraví. Šest atletů postihl infarkt v Pekingu

Šest běžců a jeden organizátor měl postihnout infarkt během maratónu v Pekingu, který se konal v září. Proč? Kvůli nezdravému ovzduší, se kterým se musely tisíce závodníku potýkat. Někteří účastníci dokonce běželi s rouškami a maskami na obličeji. Otázka životního prostředí, maratónu a Číny tu není poprvé.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Někteří běžci nevyběhli bez roušek na ústa.

Článek
Fotogalerie

Jeden kolaps zažil i třicetiletý běžec, který náhle omdlel jen čtyři kilometry od cílové čáry. Uběhl osmatřicet kilometrů, finále ale nedal. Nabýt vědomí měl poté, co byl převezen do nemocnice. On byl jedním ze sedmi, napsal The Beijing Times. Podle South China Morning Post nikdo při tomto závodě nezemřel.

V deset hodin dopoledne, krátce poté, co nejrychlejší běžci dokončili závod, byl podle velvyslanectví USA zaznamenán v Pekingu index kvality ovzduší na úrovni 175 bodů. Přitom hladina mezi 150 - 200 je označována jako nezdravé ovzduší. Lidem je v tomto případě doporučováno, aby omezili dlouhodobou a těžkou námahu během tohoto období, což v případě maratónu, který měří 42 kilometrů, nelze.

I proto někteří z 30 tisíc běžců nastoupili do závodu s ochranou maskou na obličeji. Maratón nakonec vyhrál jedenačtyřicetiletý Keňan Mariko Kipchumba v čase 2 hodiny a 11 minut. Tím narušil nadvládu etiopských běžců, kteří tu slavili nepřetržitě od roku 2011. Mezi ženami vládla Etiopanka Betelhem Chereneteová v čase 2:27:31.

140 tisíc houbiček

Maratón v Pekingu se poprvé konal v roce 1981. V loňském roce běžci řešili také problém s ovzduším, ale místní úřady vydaly modré oznámení, které znamená, že kvalita ovzduší je údajně vhodná pro outdoorové aktivity.

Organizátoři přesto uvažovali o odložení závodu, ale vzhledem k velkému počtu zahraničních běžců se tak nestalo a připravili pro ně 140 tisíc houbiček na otírání. Otázka je, zda houbičky mohou pomoci. Znečištění ovzduší totiž podle agentury SID šestnáctkrát překročilo hodnotu doporučenou Světovou zdravotnickou organizací. „Nemohla jsem se pořádně potit, tělo jsem měla lepkavé a vlhké," řekla po závodě čínská běžkyně Kung Li-chua, která doběhla loni třetí.

Reklama

Související témata: