Hlavní obsah

Keňská nadvláda! Vítěz Pražského půlmaratonu Konga doběhl jako jediný pod hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský půlmaraton skončil počtvrté za sebou dvojnásobným keňským triumfem. Roncer Kipkorir Konga ve větrném počasí jako jediný pokořil hodinovou hranici časem 59:43 a favorizovaná Irine Jepchumbaová Kimaisová proběhla cílem za 1:06:00. Nejlepšími Čechy byli Patrik Vebr, který při premiérovém startu časem 1:05:42 obsadil celkově jedenácté místo, a národní rekordmanka Moira Stewartová, jež doběhla sedmá za 1:12:43. Do 1/2 Maratonu Praha odstartovalo téměř 12 tisíc běžců. Začátkem května se tu uskuteční Prague International Marathon.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítěz Pražského půlmaratonu Keňan Roncer Kipkorir Konga dobíhá do cíle.

Článek

Organizátoři a elitní běžci měli před startem obavy z chladného a deštivého počasí. Nakonec nepršelo a teploty rozhodně nebyly mrazivé, jako v minulém roce. Koncem závodu však elitní závodníky trápil protivítr. I tak Konga doběhl do cíle za méně než hodinu. „Je to pro mě určitě skvělý výsledek, na trati jsem se cítil dobře. Za čas pod hodinu jsem velmi šťastný," uvedl v cíli Keňan, jehož nejlepším osobním výkonem na půlmaratonu je čas 59:38. Na překonání osobního maxima útočil také v sobotu, jenže těšně před náběhem do cílové rovinky zatočil do špatné uličky a ztratil několik vteřin.

„To mě zbrzdilo bohužel asi o pět vteřin. Problémem byl i vítr, který mě trochu zpomaloval," posteskl si Konga, který důležitý krok pro vítězství udělal na čtrnáctém kilometru, kde se utrhl od šestičlenné skupinky a vytvořil si náskok. „Chtěl jsem běžet rychleji než ostatní. Věděl jsem, že do cíle pak doběhnu sám. V Praze je určitě trať, na které je možné překonat světový rekord," dodal Keňan, který doběhl s náskokem 23 vteřin na druhého Uganďana Roticha. Jako jediný se tak dostal v Praze pod jednu hodinu. Naopak se nedařilo hlavnímu favoritovi a dvojnásobnému vítězi Bernardu Kimelimu, který skončil šestý.

Nejlepším českým běžcem byl v cíli Patrik Vebr, který zaznamenal čas 1:05:42. „Závod to byl relativně těžký, od šestnáctého kilometru začalo hodně foukat, běžel jsem tam v podstatě sám. Mohl jsem se trochu vyvézt za nejrychlejší ženou a pak jsme závodili spolu s Jirkou Homoláčem, který je skvělým bojovníkem. Bylo to super," uvedl Vebr, člen týmu RunCzech Racing a český šampion na dráhové pětce.

Stewartová si pochvalovala atmosféru

Velká očekávání měla běžecká veřejnost od Keňanky Irine Jepchumb Kimais, která v posledních sezonách předvádí skvělé výkony. A patří k velkým běžeckým hvězdám. Vždyť v letošním roce v Barceloně běžela za hodinu a čtyři minuty. To v Praze byla o více než minutu a půl za svým maximem na půlmaratonu. Po doběhu do cíle zkolabovala a musela se o ní postarat záchranná služba. „Nebyl to špatný závod a trať byla dobrá. Jen tam byla některá místa, se kterými jsem se musela popasovat. S mými vodiči jsme bojovali a s časem jsem spokojená," uvedla Kimais.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítězka Pražského půlmaratonu Keňanka Irine Jepchumbaová Kimaisová.

Nejlepší českou atletkou se stala Moira Stewartová. Ta před startem plánovala překonat hranici 72 minut, což se jí nepovedlo. V cíli zaznamenala čas 1:12:43. „Běželo se mi strašně, od začátku to nebylo ideální. Před závodem jsem trochu bojovala se střevními problémy. Nešla jsem do toho naladěná dobře, bylo to trochu na morál," svěřila se česká vítězka. „Byla jsem překvapená z fanoušků, opravdu vyplnili skoro celou trať, prázdných míst bylo málo. Fandili také běžci, které jsme míjeli. Divila jsem se, že měli takové množství energie a při běhu nám stačili ještě mávat."

Výsledky Pražského půlmaratonu
Muži
1. Kipkorir Konga (Keňa) 59:43
2. Kortek Rotich (Ug.) 1:00:06
3. Kimutai Koech 1:00:11
4. Kiplimo 1:00:13
5. Kibiwott 1:00:14
6. Kimeli (všichni Keňa) 1:0:40
...
11. Vebr 1:05:42
12. Homoláč 1:05:43
16. Křivohlávek (všichni ČR) 1:07:59
Ženy
1. Jepchumbaová Kimaisová 1:06:00
2. Chepngetichová (obě Keňa) 1:06:42
3. Zerayová Bezabhová 1:07:15
4. Mebratuová Tadesseová (obě Et.) 1:08:45
5. Jepletingová (Keňa) 1:10:04
6. Lewetegnová Hailemichaelová (Et.)
7. Stewartová 1:12:43
8. Hrochová 1:13:07
9. Macurová (všechny ČR) 1:13:21

Reklama

Související témata: