Hlavní obsah

Legendární atlet v důchodu musí sportovat každý den, jinak by zemřel

kü, sobSport.cz

Jeden z největších běžců všech dob Haile Gebrselassie ohlásil konec závodní kariéry v roce 2015, po čtvrt století běhání. Hýbat se ale nepřestal. Denně běhá dodnes, i když už tato pohybová aktivita nepředstavuje zdroj Etiopanovy obživy. Říká, že běh je pro něj jako jídlo ‒ také to potřebuje každý den.

Foto: Profimedia.cz

Haile Gebrselassie: Běh je mou životní nutností.

Článek

„Běhání pro mne představuje všechno. Potřebuji běhat, je to stejné jako když potřebuji každý den jíst," řekl etiopský šampión v nedávném rozhovoru pro magazín Men's Running. Bývalý vrcholový atlet vstává každý den v 5:30 a každý den začíná svůj den během, aby si pročistil hlavu. Právě tento jeho každodenní rituál jej prý udržuje v kondici po duševní i fyzické stránce.

Gebrselassie patří mezi nejbohatší muže v zemi. Vlastní a řídí mnoho firem a zaměstnává množství lidí. Pročistit si hlavu jistě potřebuje více než mnozí z nás. Oficiálně je dnes „smějícímu se zabijákovi", jak mu někteří přezdívají, 43 let. V Africe ale dlouhodobě chybí jakékoli matriční záznamy, a tak se mnoho lidí z oboru domnívá, že je ve skutečnosti mnohem starší. O to větší respekt by mu v případě správnosti jejich pochyb patřil za to, že vydržel na špici tak dlouho.

Svou běžeckou životní etapu začínal Haile z nutnosti. Pocházel z chudé rodiny a pod svou levou paží držíval své učebnice, když každý den běžel do školy a zpět celých deset kilometrů. On sám říká, že právě původní nuzné poměry mu dopomohly k úspěchům. Naučil se totiž tvrdě pracovat a být disciplinovaný.

CO GEBRSELASSIE DOKÁZAL
Olympijské hry: 2x zlato
Mistrovství světa: 4x zlato, 2x stříbro, 1x bronz
Halové mistrovství světa: 4x zlato
Juniorské mistrovství světa: 2x zlato
Zlatá liga: jackpot v roce 1998
Světové rekordy: celkem 25 (od června 1994 do září 2009)

Jen z olympiád a mistrovství světa si z dlouhých tratí odnesl dvanáct zlatých. Právě on způsobil, že se tabulky světových rekordů musely hned pětadvacetkrát přepisovat. Pro nás není bez zajímavosti, že hned dva z nich se odehrály na území České republiky a jsou dokonce dodnes platné. Na ostravské Zlaté tretře v roce 2007 vylepšil Gebrselassie rekord na 20 kilometrů a v hodinovce, oboje na dráze.

Jako chlapec plýtval bateriemi

Už od sedmi let snil o tom, že bude dobrým závodním běžcem. Tajně poslouchal rádio, když běžely přímé přenosy z olympijských her, čímž se dostával do ostrých sporů se svým otcem. Ten nechtěl, aby chlapec plýtval časem a bateriemi na takové nesmysly. A co je Haileho závodním i životním krédem? „Nikdy se nevzdávat, tvrdě pracovat, zachovat si soustředěnost mysli a být připraven," říká hvězda v důchodu, jak jinak než s úsměvem na tváři.

Reklama

Související témata: