Hlavní obsah

Lidé v Kanadě vzdali netradiční čest svému zesnulému hrdinovi. Sešli se na hřbitově, kde trénoval

Toronto

Bylo pondělní ráno a nový den začal teprve před čtyřmi hodinami, když náhle odešel jeden z nejvýznamnějších Kanaďanů atletické historie. Ed Whitlock podlehl zhoubné rakovině, zemřel ve věku 86 let v Princess Margaret Cancer Centre v Torontu. Dlouhá léta žil tento rodilý Londýňan ve městě Milton v Ontariu. Právě zde, na místě, které tolik miloval, se sešla skupina lidí, aby netradičním způsobem uctili Whitlockovu památku.

Foto: facebook Fans of Ed Whitlock

Ed Whitlock - tady, na hřbitově odtrénoval nejvíce ze svých kilometrů.

Článek

Jeff Garcia, umělec a běžec žijící v Torontu, vytvořil na počest Eda Whitlocka upomínkové tričko a sezval ostatní běžce na místo, na němž Ed Whitlock trénoval pravidelně každý den ‒ hřbitov. Po mnoho a mnoho let nabíhal Ed svá nekonečná kolečka kolem hřbitova Mount Pleasant Cemetery, jako by chtěl postavit do ostrého kontrastu bezprostřední rozhraní života a smrti. Jako by chtěl zdůraznit, že člověk by si měl užívat každičký kilometr svého tréninku, protože jednou přijde ten poslední a nikdo z nás neví, který z nich to bude.

Ed Whitlock byl známý nejen svým neobvyklým místem k tréninkům, ale i neustálým překonáváním světových rekordů tak, jak se posouval napříč věkovými kategoriemi. Dokázal na dlouhých tratích zaběhnout časy absolutně neslučitelné s jeho věkem. Dodnes je jediným člověkem na světě, který překonal hranici tří hodin na maratonské distanci ve věku nad 70 let. Je až příznačné, že svůj úplně poslední maraton běžel loni v Torontu ‒ a opět ve světovém rekordu ve své kategorii. Ve 86 letech ještě stále dokázal stlačit maraton pod čtyři hodiny! Do poslední chvíle podával neuvěřitelné výkony a do poslední chvíle to dokázal s úsměvem.

Whitlock mnoho ze svých rekordů zdolal ve svém stařičkém běžeckém vybavení, o němž se vyprávějí celé zkazky. Běžně nastupoval na závod v botách dvacet let starých. Jeho tričko a běžecké trenýrky snad byly ještě starší. Kromě věkových mýtů tak bořil i jakékoli reklamní představy o pokroku a nezbytnosti vlastnictví nejnovějších běžeckých doplňků. Ed jako by každým svým kilometrem říkal: O tom to není, trénink ničím nenahradíš.

Jeff Garcia shrnul pocity všech, kdo se v úterý sešli na Edově oblíbené trase: „Ztratili jsme jednoho z našich hrdinů, znamenal pro nás opravdu hodně." Pak už ale došlo na samotný pietní akt. Místo standardní minuty ticha ovšem atleti zařadili minutu běhu ‒ minutu za každý rok Edova života. Po 86 minut kroužili běžci kolem hřbitova, kde Eda obyvatelé Miltonu vídávali nejčastěji.

Máte ve svém okolí někoho podobně inspirativního?
Ano, je jen potřeba se pořádně rozhlédnout.
71 %
No, spíš v televizi...
7,5 %
Ne, takoví hrdinové se už dnes nerodí.
21,5 %
Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Reklama