Hlavní obsah

Na pohodu, nebo pořádně zamakat? Oboje je potřeba

Na intenzitě tréninku opravdu záleží. O tom asi nikdo z nás nepochybuje. Každý, kdo se chce zlepšovat, zrychlovat, musí propotit nějaké to tričko. Trochu větším překvapením asi bude, že je nejefektivnější dodržovat správnou intenzitu tréninku. Jak při tom lehkém, regeneračním, tak při tom těžkém, rychlostním.

Foto: Profimedia.cz

Trénovat se musí! Ale jak?

Článek

Nejrůznější vědecké studie mnohokrát prokázaly poměrně jednoduchou věc, totiž že musíme brát seriózně jak ty lehké, tak ty těžké tréninky. Musíme lehké tréninky udržet opravdu lehké a těžké tréninky skutečně těžké. Každý správný tréninkový plán bude obsahovat bezpočet různých jednotek v různých intenzitách. Většina z nich bude ze skupiny lehkých, pár jich ale musí být i řádně těžkých. Ukazuje se, že není příliš efektivní plácat se někde uprostřed, jak ale bohužel stále mnoho z nás činí.

Zlaté pravidlo rozdělení intenzity tréninků by mělo být: Na jeden těžký čtyři lehké. Experti vyzkoumali, že při poměru 4:1 dosáhnete nejlepších výsledků.

Jak „ízy" je lehký trénink?

Největší chybou, kterou prý většina běžců dělá, je, že odběhají svůj lehký trénink příliš rychle a tím se připraví o veškeré benefity lehké jednotky. Mezi ně patří regenerace z předchozího těžkého tréninku, příprava na další takový trénink a zapomínat nesmíme ani na správný průběh adaptačních procesů na zvýšenou zátěž. Lehký běh zlepší naši vytrvalost a dá vyrůst pořádným základům pro naše další výkony. V neposlední řadě prospívá také kardiovaskulárnímu systému. Lehký trénink byste dle nejnovějších poznatků neměli běhat rychleji než svou maratonskou rychlostí plus jednu minutu na kilometr. Běháte-li tedy maraton rychlostí 5 min/km, bude vaše maximální rychlost regeneračního tréninku 6 min/km. Toto je důležité dodržet, abyste byli dobře připraveni na další těžkou část své přípravy.

Co znamená „těžký"?

Těžký trénink znamená práci na rychlosti a síle. Při těžkém tréninku lze také zapracovat na efektivitě svého běžeckého stylu. Právě při vysoké zátěži lépe poznáte, jak na tom doopravdy jste. Základní poučka tentokrát zní: Pokud se chcete výkonnostně posouvat, bude potřeba minimálně jeden, spíše dva tréninky o vysoké intenzitě za týden. Dlouhé běhy, takzvané long runy lze počítat mezi těžké tréninky vzhledem k jejich délce.

Abychom mohli „na place" nechat při těžkém tréninku skutečně všechno, je nezbytné nastoupit na něj řádně odpočatí a zregenerovaní. Jednak se tím vyhneme zbytečným úrazům, ale hlavně stoprocentně využijeme všechny přínosy takového tréninku.

Dodržujete u svých tréninků doporučení k intenzitě?
Ano, přijde mi to smysluplné a funguje to.
45,1 %
Občas si na to vzpomenu.
31,4 %
Ne, vůbec to neřeším.
23,5 %
Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Benefity