Hlavní obsah

Narodila se mu dcera, stal se ultra běžcem

Praha

V práci sedí nebo stojí před počítačem, poté ale vyráží do přírody. Běhá, ale jeho vášní je ultra. Kent Keller od Niagarských vodopádů byl dříve cyklistou, ale narození dcery v roce 2009 vše změnilo. Neměl čas na dlouhé vyjížďky, tak začal běhat. A toho se stále drží.

Foto: Archiv: Kent Keller

Kent Keller od Niagarských vodopádů byl dříve cyklistou, ale narození dcery v roce 2009 vše změnilo.

Článek

"Nemohl jsem jít ven jezdit na kole na tři nebo čtyři hodiny, ale bylo snadné se dostat ven na půl hodiny, pětačtyřicet minut," vzpomíná Keller pro stcatharinesstandard.ca.

Ironií je, že se sportem začal, aby ušetřil čas, jenže jeho přitahují dlouhé ultra běhy, kde jste i desítky hodin pryč z domu. Když před lety dokončil půlmaratón, uvažoval o maratónu, ale nechtělo se mu trávit tolik času na silnici. A tak se rozhodl pro přírodu. Takže místo dvaačtyřiceti kilometrů se přihlásil v roce 2012 na padesátikilometrový trail. Nedávno se zúčastnil závodu v Blue Mointain, ten měřil osmdesát kilometrů.

"Nikdy jsem nebyl super rychlý, ale vždycky jsem byl schopen běžet mírným tempem dlouhou dobu. To byla výzva, která se mi líbila. Našel jsem se se závoděním, delší trasy jsou fyzicky jednodušší."

Nejdelší závod, který Keller má za sebou, byl Superior Trail Race v Minnesotě loni na podzim. Trať dlouhá 160 kilometrů, více než 6700 metrů převýšení, k tomu velké klesání. Celkem potřeboval na tuto zkoušku osmadvacet hodin. "Byl to nejlepší závod, ne nejrychlejší, ale ten požitek," přiznává.

Když rozhoduje hlavně hlava

Hodina po hodině, kdy se musí běžec soustředit, fyzická námaha, která se prolíná s psychickou náročností. Při méně technických částech Keller myslí na děti, lidi, kteří ho v životě obklopují, ale často na tohle není čas.

"Stále musíte myslet na to, co děláte, kam jdete," říká běžec, který běhá ultra, protože v tomto měření vidí pro sebe výzvu. "Můžete vidět, kam až sám sebe můžete tlačit. Nikdy nejsem nespokojený s umístěním."

Během pár posledních let se naučil, že tento sport není jen pro elitní atlety. Na rozdíl od závodů na pět a deset kilometrů tady musíte být motivování svým vlastním pohonem, než byste tlačili do přítele nebo člena rodiny. "Pokud chcete běžet 10, 15 nebo 30 hodin, musíte mít v sobě vlastní touhu, jak to udělat. Velká část tohoto všeho je hlava. Nejde to bez fyzické přípravy, ale můžete do toho jít s mnohem menší fyzickým tréninkem, než si myslíte," dodává bývalý cyklista, kterému narození dcery změnilo život, stal se ultra běžcem.

Ano, ženy umí měnit mužům životy.

Reklama

Související témata:
Niagarské vodopády