Hlavní obsah

Návrat po pauze? Hlavně žádný utržený vagón

Praha

Stane se to každému. Zranění, dovolená, únava. Trénink na pár týdnů zmizí z vašeho diáře, neběháte, prostě to nejde. Přijde ale čas, kdy se opět dostanete do běžeckých kolejí, oprášíte běžecké boty a vyrazíte za prvními kilometry po nucené pauze. Jste odpočatí, tělo zregenerované, bolístky zahojené. Je čas tedy vystartovat. Ale pozor. Žádný utržený vagón, který se řítí parkem.

Foto: Archiv Elišky Kabelkové

Při návratu žádný spěch, stres, koukání na hodinky. Klidně se podíveje kolem sebe, užívejte si třeba okolí.

Článek

Pozvolna, nepřetěžovat se, nepočítat s tím, že zvládnete zátěž jako před výpadkem. Pokud byste se o takový risk pokusili, tělo vám dá ráznou zpětnou vazbu. Berte svůj návrat jako začátek. Můžete trénovat, to je základ, na kterém můžete stavět.

Pomalý start

Naplánujte si první týden pozvolna. Předejdete možnému zranění, svaly, vazy, šlachy si opět přivyknou běžeckému pohybu. Žádné dlouhé výběhy, kopce, schody, rychlé časy, zdolávání terénu.

Více choďte

Pokud přestávka trvala delší dobu, například měsíc, prokládejte běh s chůzí. Můžete zvolit poměr - pět minut běhu, osm minut chůze, s tím, že budete postupně v přibývajících trénincích snižovat čas pro chůzi.

Stavte postupně

Jednou až dvakrát týdně přijdete na délce tréninku, zkuste tři až pět minut. Pokračujte v nastavování, dokud se nedostanete na třicet minut cvičení. V tomto momentě můžete změnit poměr chůze vs. běh. Výrazně ponížíte procházení, případně ho úplně vymažete z tréninkového plánu. Jste přece běžci.

Dejte si cíle

Neexistuje nic lepšího, než je motivace. Nemusí jít o vznešený cíl, který ohromí vaše okolí, o to nejde. Vy se vracíte, vy znáte své tělo, předchozí výkonnost. Zkuste postupné kroky. Běžte den po dni, týden po týdnu, až se dostanete na měsíc. Těmito jemnými krůčky a synchronizací se dostanete zpátky do bodu, který jste znali před nucenou pauzou.

Buďte pozitivní

Optimismus je důležitý při vaší cestě. Je to hlava, která rozhoduje. Když něco nepůjde podle představ, nebouchejte hlavou proti zdi. To vám stejně nepomůže. Naopak. Tělo si pamatuje na stav před pauzou, jen potřebuje čas, ten může být mnohokrát odlišný. Berte to tak, že jste řidič, který vede své tělo a nechce se vyhodit ze sedla zklamáním, že například nedokončíte trénink ve stanoveném čase.

Jídlo, vitamíny, minerály

Výživa a sport spolu souvisí. Právě strava je palivem pro vaše tělo, které vy chcete po pauze uvést v pohyb. Pokud se naládujete knedlíky, nepoběží se vám dobře. Jako auto na naftu špatně zkousne benzín, tak je rozdíl mezi knedlíky a rýží. Dobrý běh!

Reklama

Související témata: