Hlavní obsah

Obezita na postupu! Běh může vše zachránit

Výzkumy mezinárodních agentur uvádějí, že za deset let bude na naší planetě žít 2,7 miliardy dospělých lidí trpících obezitou. Navíc v důsledku svého stavu s potřebou lékařské péče. Loni činilo toto číslo již hrůzné dvě miliardy dospělých. Představitelé mnoha států jsou zajedno v tom, že je třeba s tím něco dělat. Ale v konečném důsledku to zůstane zase na nás. Vyběhat si své zdraví bude muset už každý sám.

Foto: Profimedia.cz

To je pořád samé běhání... a pupek utek!

Článek

2 700 000 000. Tolik lidí bude za deset let potřebovat lékařskou péči v důsledku toho, že jsou tlustí. Jak je to možné? Jde to rychle. Za posledních deset let stoupla například spotřeba slazených nápojů celosvětově o 33 %. Více než polovina světové populace dnes žije ve městech se špatným nebo ztíženým přístupem k zeleni, a tedy má horší podmínky pro zdravý pohyb. A na postupu je také naše pohodlnost, nechuť k pohybu. Již dnes se nedostatečně hýbe každý čtvrtý dospělý na celém světě. U dětí mezi 11 a 17 lety je situace ještě horší. Tam se nehýbou celé 4/5 jejich celosvětových počtů.

Nastává paradoxní situace, kdy na jedné straně v některých státech umírají lidé hlady, zatímco ve státech jiných se občané zásobují tolika kaloriemi, že je ani nestačí využít. Moderní životní styl přináší mnoho pohodlí, vymožeností či usnadnění. Je to ale ta správná cesta? Zatímco my si tady v Evropě zhusta lámeme hlavy nad tím, jak se zbavit přebytečných kil, jinde na světě někdo jiný marně přemýšlí, čím zítra nakrmí své děti.

Pro tuto zapeklitou situaci mohou být různá řešení. Zákonodárce jistě přispěchá s návrhy na usměrňování trhu, daňovými restrikcemi pro nezdravou a daňovými pobídkami pro zdravou stravu, nápady, jak zavést zdravé jídlo do škol či omezení reklamy na fastfood. To nejjednodušší, co ale pro řešení růstu obezity a vlastně i záchranu celého světa můžeme udělat, je běhat.

Trénované tělo automaticky upravuje příjem stravy. Bude vyžadovat kvalitní a zdravé palivo a za každé přežrání vás krutě ztrestá. Jak, tuším, říkala už matka Tereza: Problém dnešního světa není v tom, že bychom nedokázali nasytit chudé. Ale v tom, že nedokážeme nasytit bohaté. Jejich potřeby jsou totiž neukojitelné. Já k tomu jen po pohlreichovsku dodávám: Jseš tlustej? Tak nežer a makej!

Reklama