Hlavní obsah

První maratón mimo planetu Zemi zdolán. Trval 11 let!

Vesmírné vozítko Opportunity (Příležitost) jako první zdolalo maratónskou vzdálenost. Navíc na druhé nejmenší planetě sluneční soustavy. Odnáší si tak z cílové rovinky hned dva věnce - za první maratón zdolaný vesmírným robotem a za první maratón na Marsu.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Takto vypadá první maratónská trasa mimo planetu Zemi.

Článek

Přesně jedenáct let a dva měsíce po svém přistání na rudé planetě dosáhla celková ujetá vzdálenost vozítka z dílny NASA délku klasické maratónské tratě. Na konci sice chyběla ona důležitá cílová páska, v NASA ale přesto létají vzduchem zátky od šampaňského. „Je to vůbec poprvé, co lidský výtvor překonal maratónskou distanci na jiné planetě," říká John Callas, manažer projektu Opportunity.

Jeho tým z Jet Propulsion Laboratory plánuje na oslavu uběhnout příští týden štafetovým způsobem maratón, aby tak uctil a oslavil tento neskutečný výkon. Dlouhověký tulák překonal pomyslnou hranici během dalšího svého popojíždění na vzdálenost asi 46 metrů. Již minulý rok Mars Rover Opportunity překonala dosavadní rekord mimozemských vozítek stanovený před lety sovětským Lunochodem 2 na Měsíci.

„Tato mise není o vytváření vzdálenostních rekordů, to je samozřejmé. Je o seriózním vědeckém výzkumu Marsu," vysvětluje Steve Squyres, vedoucí analýz Opportunity z Cornell University. „Přesto je maratón zdolaný na Marsu velká věc."

Původní tříměsíční hlavní mise Opportunity v roce 2004 ustoupila průzkumu oblastí s vodou v tekutém skupenství. Vozítko daleko předčilo všechna očekávání, co se týkalo jeho životnosti, a mohlo se tak věnovat bádání v oblasti okraje kráteru Endeavour.

Reklama

Související témata: