Hlavní obsah

Ranní rozcvička – do trenek a do trička! (1.)

Praha

Budíček – rozcvičkááá! Na tuto část dne ze svých táborových většina z vás nejspíš dlouho neměla dobré vzpomínky. Vyhrabat se z teplého spacáčku a jen tak v tričku a naboso do trávy mokré rosou. A pak v nereálně rychlém čase stihnout ranní hygienu, snídani a snad ještě méně oblíbený úklid ve stanu. Vzpomínáte? Vopruz! Možná, a snad i právě proto není ranní rozcvička u většiny nejen běžců na programu dne ještě hodně dlouho. Přinejmenším až do doby, kdy zjistíte, že se ráno nějak protáhnout prostě potřebujete, nebo jste okolnostmi či prací donuceni stihnout veškeré své sportovní aktivity ještě před začátkem pracovního dne.

Foto: Profimedia.cz

Jsou lidé, kteří na pozitivní účinky ranní rozcvičky přísahají.

Článek

V každém případě je ranní procvičení, nebo i krátké vyběhnutí příjemnou a přínosnou záležitostí. Lépe se probudíte, nakopnete metabolismus, promažete klouby a protáhnete svaly. Máte-li možnost vyběhnout nalehko a bosky do zahrady, je to to nejlepší, co lze udělat. Vydržíte-li navíc takto i dále do podzimních a zimních dní, získáváte další bonus: vaše tělo se otužuje, což je skvělá posilovna pro imunitní systém. V chladnu, které tu budeme mít za nějaké dva tři měsíce, ovšem pozor na nerozehřáté svalstvo při volbě svých pohybových aktivit. Pak můžete třeba jen krátce vyběhnout a zbytek cvičení zvládnout uvnitř nebo se lehce přiobléknout a obout, ovšem nikoli nabalit. Kde chybí zahrada, udělá dobrou službu alespoň otevřené okno – vy si zacvičíte a zároveň si tak i vyvětráte v bytě.

Ráno nevstanu!

Pokud se vám při představě ranních aktivit dělá mdlo, pak se nekácejte – je to jen deset minut, které můžete snadno vyšetřit. Kolik času strávíte prohlížením sociálních sítí, sotva otevřete oči? Je skutečně nezbytné, rozsedět se u snídaně? Musíte hledat co na sebe, mobil, klíče... když si to můžete nachystat večer? Možná těch deset minut najdete, aniž byste museli dřív vstát. Nebo zjistíte, že vám postačí přivstat si jen o pět minut.

Co se na takovou desetiminutovou rozcvičku hodí? Záleží, co od ní očekáváte a co je vaším cílem: Někdo upřednostní aktivnější cvičení spojené s posilováním, jiný spíše klidným zdravotním a harmonizačním cvičením, což lze samozřejmě také střídat. Tělo vám nejspíše bude vděčné.

Co se do takové rozcvičky naopak nehodí? Pozor si dejte na jakékoli prudké či hmitavé pohyby na nerozehřátém těle, nemuselo by to dobře dopadnout. V teplých dnech se nemusíte bát krajních poloh, dostávejte se do nich ale raději tahem než švihem, a cviky vsedě či vleže na zemi se vyjma pár dní, které v našich podmínkách už nejspíš minuly, dají dělat spíše jen v interiéru. V zimě se jich venku naopak vyvarujte.

Milý deníček z krátkých rozcviček

Pište si! Pravidelnost je důležitá, a tak se vám bude hodit, když si své ranní denní snažení někam zapíšete. Mít v hlavě, že v pondělí a v úterý jsme si zacvičili, ve středu to nestíhali, v pátek ano a ve čtvrtek už vlastně nevíme – nebude to pravé ořechové. Postačí k tomu obyčejná tabulka s políčky, které si vybarvujete (tak, jako kdysi na táboře třeba dobré skutky), stručně zapíšete, odfajfkujete nebo přímo zahrnete do svého tréninkového deníku, kde budete mít přehled všech vašich tréninkových a doplňkových aktivit pěkně pohromadě. Je-li vaším tréninkovým deníkem některá z mobilních aplikací, můžete ji rovněž směle využít. Například na Endomondo lze dopsat pohybovou aktivitu i zpětně, můžete si ale také najít nějakou speciální, více vyhovující.

V dalším pokračování si napíšeme několik tipů na ranní rozcvičení tak, abyste se lépe nastartovali pro celý den a zároveň si tak mohli splnit alespoň částečně něco z tolik důležitého posilování a kompenzačního cvičení.

Reklama

Související témata: