Hlavní obsah

Regenerace: záhady a zásady

Každý, kdo to kdy s pohybem někdy myslel vážně, se souběžně s tréninkovými postupy seznamoval také se zákonitostmi regenerace. Protože forma nám neroste přímo při tréninku, ale až po něm. No ano: V době regenerace! Staré známé a osvědčené pravidlo říká, že nejdůležitější součástí tréninku je pořádný odpočinek. Jak ale regenerovat co možná nejúčinněji? Rady načerpáme u odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Regenerace je mocná čarodějka. Jak si ji ušít na míru?

Článek

V každé druhé knize o běhání se dočtete, jak se správně regeneruje. Pravidelný poctivý strečink, ledové koupele, nejrůznější a nejzázračnější speciální přípravky (do koupele i do pusy). Pojďme si ale položit záludnou otázku: Opravdu na to všichni máme čas, chuť, peníze? Asi ne. Klíčem k dobré regeneraci není dodržet všechny návody z příručky (jste si jistí, že nebyla sponzorovaná výrobcem nějakého toho „zázraku"?), ale provést všechno, co u vás funguje a na co ten čas i ostatní potřebné ingredience prostě máte.

Jóga a strečink je zkrátka super, ale ne každý tomu může věnovat potřebný čas. Ve skutečnosti se i mezi profesionály najde dost lidí, kteří na protahování zkrátka kašlou. Není to pro ně, běhají dobře i bez toho a nad dalekou budoucností svého těla se zatím nezamýšlejí. Aby strečink opravdu fungoval, musíte se mu věnovat dlouhodobě, pravidelně, poctivě. To každý nezvládá. A když to děláte jen tak napůl, je to vlastně jen ztracený čas.

Ledovou lázeň, sprchu, zábaly kde kdo doporučuje a mnoho profíků také praktikuje. Někteří to ale odmítají. Není to pro ně. Navíc se v poslední době vynořují vědecké studie dokládající, že ledová sprcha po těžkém závodě vám sice udělá dobře, ale zdevastovaným svalovým vláknům ve skutečnosti ublíží ‒ prodlužuje dobu zotavení na buněčné úrovni a zpomaluje adaptaci těla na výkon. Tak si vyberte...

Pro informaci a inspiraci nahlédněme třeba přes Severní moře do Británie. Jak se na to dívá kupříkladu Steve Way, držitel národního rekordu na 100 kilometrů (6:19:20), co umí maraton za 2:15:16?

STEVE'S WAY
♥ Jako regenerační nápoj si dává ihned po doběhu kakao (zdroj sacharidů a bílkovin v dobrém poměru).
♥ Hned po doběhu používá alespoň pětiminutovou chůzi na uvolnění.
♥ Lehký rychlý strečink zaměřuje na své „problémové" svalové skupiny.
♥ Po dlouhém běhu dává přednost horké koupeli na uvolnění.
♥ Po těžkém tréninku má rád míchaná vajíčka s chlebem (ihned po doběhu).
♥ Dvě hodiny po doběhu dbá na dobrou rehydrataci.
♥ Nepodceňuje dobrý a dostatečně dlouhý spánek.

Reklama