Hlavní obsah

SERIÁL: Jak si doma uvolnit svalstvo - válcujeme lýtka

lik,küSport.cz

Běžíme a rolujeme dále. V prvním díle jsme vám představili možnost domácí masáže a míčkování chodidla. Další v pořadí je lýtko, kterému můžete také sami ulevit. Minule jsme využili míček, tentokrát se stane společníkem válec, který vám v pár minutách pomůže uvolnit svalstvo a lépe regenerovat lýtka.

Regenerace - rolování - lýtkoVideo: Sport.cz

 
Článek

Lýtko jsme si rozdělili na dvě části. Představíme mobilizační techniku pomocí válce od kotníku do poloviny lýtka, poté ke kolenu. První technikou je převalování, kde provedeme 4 - 8 opakování. Co se týče intenzity, jdeme do úrovně příjemné bolesti. Poté navážeme klasickým rolováním, kde se držíme stejného počtu opakování. Tento proces domácí masáže pomůže k lepší hybnosti kotníku a lepší elasticitě. Obě techniky lze použít před i po tréninku.

Díky masáží lýtek pomůžete předejít bolestem lýtkového svalu, které vznikají natažením po tréninku, tím vzniká napětí v tkáni. Pokud se pravidelně budete věnovat masáži, docílíte uvolnění, rychleji odstraníte únavu, což vám pomůže ve fyzické i v psychické kondici.

Měli jste možnost vidět
Chodidlo
Připravované díly
Holeň, kvadriceps, hamstringy, oblast kyčle, záda

Rolování ovlivňuje triggery - spoušťové body, které v těle vznikají v důsledku nerovnováhy a mohou být i bolestivé, což může vést k omezení pohybu. Celá masáž by neměla být bolestivá. Běžec by měl pouze cítit napětí a uvolnění, které mu je příjemné.

Jak dlouho?

Obecně se rolování doporučuje dvakrát až třikrát týdně po dobu 20 - 30 minut po konci tréninku. Jsou ale i tací, kteří rolují denně, třeba místo strečinku, a to okolo 10 minut.

Proč regenerace?

V rámci regenerace můžete používat více pomůcek - válce, míčky s odlišnou tvrdostí, masážní tyče a další. Pomůcky se dají využít prakticky kdekoliv. Můžete se namasírovat doma, v práci, na cestách, v přírodě.

Čemu můžeme předejít?

Cílem je zaměřit se na klíčové oblasti těla, můžeme předejít oslabení, přetížení a tím pádem také možnému zranění a zhoršení sportovního výkonu. Zároveň napomůžeme regeneračním procesům, které pak mohou probíhat rychleji a lépe.

Behani.sport.cz děkuje za spolupráci trenérovi Ondřeji Lungovi z Trigger Pointu a Nikole Bartákové.

Reklama

Související témata: