Hlavní obsah

Skákáním za lepší běh! Zkuste do tréninku zařadit trampolínu

Každý správný běžec ví, že ve formě se musí udržovat mnoha různými způsoby, nejen během. Velice elegantní, účinnou a efektivní záležitostí je tkanina napnutá v kovovém rámu pomocí pružin – trampolína. Určitě ji zkuste, váš běh vystřelí stejně jako vaše tělo do nečekaných výšin.

Foto: Profimedia.cz

Trampolína - nečekaně dobrá tréninková pomůcka.

Článek

Možná něco takového mají vaše děti na zahradě, možná na něco takového chodí vaše manželka s kamarádkami do posilovny. Věřte ale, že taková trampolína není jen hračka pro děti nebo pomůcka vhodná pouze pro aerobní výcvik žen po třicítce. Je dobrá i pro běžce – a jak!

Ať už se rozhodnete na jejím nestabilním povrchu dělat cokoli, chtě nechtě zapojíte naprostou většinu svalů svého těla. Trampolína je vynikající na koordinaci pohybů a nácvik rovnováhy. A rovnováha, ačkoli se to možná nezdá, je pro běžce jedním z důležitých faktorů. Čím lépe se vám při běhu daří udržovat rovnováhu, tím méně ztrácíte energie, kterou vypotřebujete na boj s odstředivými a dostředivými silami.

Jednoduchý cvik na koordinaci a rovnováhu
Je to asi ten nejzákladnější cvik, který vás na trampolíně napadne. Stoupněte si doprostřed jejího kruhu, rozhoupejte se, vyskakujte, ale místo svého dopadu se snažte udržet stále na stejném bodě uprostřed. Je to mnohem těžší, než se podle popisu zdá. Navíc nacvičíte také koncentraci, což se hodí i pro běžecké závody.

Extraordinérním přínosem trampolíny je také zapojení tělesného jádra. Zkuste udělat cokoli na trampolíně a nezapojit core – a jste buďto dávno mrtví, nebo větší kouzelníci než Copperfield. Trampolína udržuje jádro v jednom kole a běžcům tím na oplátku propůjčuje lepší držení těla a tím efektivnější běžecký styl.

Jednoduchý cvik na core a břicho
Zkuste si lehnout doprostřed trampolíny na záda a nohy ohnout v kyčlích do pravého úhlu, zvednout vzhůru. Teď se pokuste jejich pravidelným vystřelováním směrem k nebi odlepit záda od trampolíny. Vaše povrchové i hluboké svalstvo trupu bude už po pouhé minutě řvát víc než astronauti, ze kterých se právě rozhodl vylézt vetřelec.

Opominout nesmíme ani další věc. Poskakování na trampolíně je neskutečná zábava! Pokud jste v běhání teprve nováčci a stále se vám zatím úplně nedaří propadnout runner's high, té správné běžecké euforii, po důkladném proskákání si z trampolíny domů určitě přinesete její neméně přitažlivou sestru jumper's high – garantováno!

Reklama