Hlavní obsah

Švihni sebou! - zpestření tréninku

René KujanSport.cz

Někomu se může zdát běh po čase příliš jednotvárný. Všechny trasy v okolí už má proběhnuté asi stokrát a tak hledá, jak si trénink oživit, zpestřit. Běh je svým způsobem jednostranná zátěž, a i když se do pohybu dává celé tělo, jsou na náš podvozek přeci jen kladeny mnohem vyšší nároky. Každé zpestření je vítáno. A zapojíme-li i další svalové skupiny, tím lépe. Co takhle švihadlo?

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Švihadlo zvýší koordinaci pohybů, výbušnost a vytrvalost.

Článek
Fotogalerie

Švihadlo bývalo, a snad ještě i je, oblíbeným náčiním každého, kdo trochu dbá o fyzičku. Na trhu jsou klasické pomůcky s dřevěnými rukojeťmi a konopným provazem, ale i sofistikované věcičky s měkčenými rukojeťmi a kvalitními ložisky, s variabilními zátěžemi v rukojetích a digitálními počítadly.

Provaz mezi rukojeťmi bývá z gumolanka, PVC, opláštěného ocelového lanka, kůže nebo syntetického provázku. Materiály jsou různé, všechny fungují - jediné, v čem se budou někdy i velmi značně lišit je jejich rychlost při otáčení.

Přírodní provazy (často tlustšího průměru) jsou línější, pomalejší. Naopak čím bude mít materiál větší hustotu, tedy čím bude těžší, tím rychleji s ním dokážete mrskat. Pokud budete mít rukojeti vybavené kvalitními ložisky, rychlost se ještě zvýší.

„Správnou" délku švihadla určíte tak, že se snožmo postavíte doprostřed švihadla a natáhnete oba jeho konce. Rukojeti by vám měly končit v podpaží. Zhruba lze říci, že při tělesné výšce 170 cm by vaše švihadlo mělo mít dva a půl metru. S délkou švihadla si ale také můžete pohrát a ztížit si tak tréninkové podmínky - kratší švihadlo vás přinutí více pracovat nohama a do pohybu paží zapojit více lokty a ramena.

Skákání se švihadlem je vhodné na rychlé a intenzivní zahřátí organizmu. Někteří běžci tvrdí, že trénink se švihadlem je znatelně zrychlil na krátkých a středních tratích. Skákat se dá snožmo na místě, snožmo doprava/doleva i dopředu/dozadu či do čtverce a po jedné noze se střídáním.

Pokusit se můžete i o několikanásobný švih během jednoho výskoku, zkřížit ve výskoku ruce před tělem či za tělem a další akrobatické kousky. Svůj pokrok můžete měřit a sledovat buď na čas, nebo na počet přeskoků. Tady si můžete pomoci digitálním počítadlem otáček v rukojeti.

Obecně lze říci, že skákání přes švihadlo pomůže zlepšit koordinaci vašich pohybů, jejich dynamiku a rozvíjí obecnou vytrvalost a výbušnost. A váš kardio-vaskulární aparát taky nepřijde zkrátka. Švihadlo je oblíbená pomůcka každého, kdo honí kila, ale i všech, kdo rozvíjí svou fyzičku. Jen si vzpomeňte na všechny ty hollywoodské trháky, ve kterých boxeři a mistři bojových umění nepouštějí švihadlo z ruky. A když, tak jen aby ho vyměnili za nunčaky.

A co na to náš nejúspěšnější profesionální boxer Lukáš Konečný?"Samozřejmě ho mám, skáču přes něj. Občas ho klukům jako trenér zařadím, ale není to nic, na čem bych stavěl trénink. Je to spíš doplněk na vyskákání. Vím, že hodně lidí používá švihadlo, že se při něm potí. Já tedy ne, nepřijde mi, že by tohle bylo nějak fyzicky náročné. Na mě to je moc jednotvárné, prostě to pro mě není ideální."
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• švihadla
Používáte při svém tréninku také švihadlo?
Ano, pravidelně - alespoň jednou za týden.
39 %
Ano, občas.
28,6 %
Ne, vůbec.
32,4 %
Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Reklama

Související témata: