Hlavní obsah

Temná strana sebekontroly. Motivace je dobrý sluha, ale špatný pán

Motivace, sebekontrola, uvědomění, soustředění... lidé jí dávají spousty jmen. Když je jí ale příliš mnoho, může mít i pozitivní věc negativní dopad na naše výkony. Zkrátka jak říkaly už naše babičky: Všeho moc škodí. Jak být stále dobře motivovaní a zároveň se nepřemotivovat?

Foto: Profimedia.cz

Když běžíš, tak běž! Když neběžíš, tak na běh nemysli!

Článek

Soustředění, koncentrace, zaujetí, to je něco, o čem většinou slýcháváme, že jej máme nedostatek, že nám chybí. Že kdybychom se více soustředili na to, co jíme, na to, jak žijeme, na to, jak trénujeme... dosahovali bychom lepších výsledků. Obecně to vlastně platí pro všechno a pro všechny. Příliš mnoho sebekontroly ale naopak může v tréninku škodit. Z motivace se může zrodit přemotivování a výsledky místo aby se zlepšovaly, jdou do háje.

Profesionální atleti i výkonnostní hobíci jsou povětšinou velmi motivovaní, svému sportu oddaní jedinci. Zároveň jsou to právě oni, kteří sklouzávají do přemotivovanosti nejčastěji. Sebekontrola, koncentrace je velice důležitým aspektem běhání. Pokud nebudete trénovat konzistentně, nebudete se nikam posouvat, to je jasné. Mnoho běžců ale netrpí nedostatkem koncentrace, jako spíše neschopností koncentrovat se na něco jiného v okamžiku, kdy mají trénink úspěšně za sebou. Podle psychologů a sportovních lékařů jim chybí schopnost odložit na chvíli svůj sport stranou a věnovat se něčemu úplně jinému. A právě něco takového by jim umožnilo absolvovat další tréninkové jednotky lépe. Když se budeme neustále zabývat pouze aspekty tréninku, bude to mít nakonec negativní vliv na výkonnost.

Jak poznáme, že jsme přemotivovaní? Když jste myšlenkami neustále u tréninku. Jsme vystresovaní a psychicky i fyzicky ztuhlí. Ztuhlost svalů je běžným projevem stresu a našemu běhání určitě nepomůže, naopak může přinášet únavu a zranění. Dva nejdůležitější indikátory přemotivovanosti ale jsou: vracející se onemocnění/zranění a poruchy spánku. Jak z toho ven? Absolvujte se zápalem a odhodláním svoje další tréninkové jednotky. Jakmile je však trénink u konce, uvolněte se a od svého sportu se odpoutejte, zabývejte se něčím jiným. Když neustále myslíte pouze na běhání, regenerace nemůže probíhat optimálně, mají jasno vědci.

Nikdo neříká, že váš nejoblíbenější běh musí tvořit 50 % vašeho života a druhou půlku ten zbytek. Zdravá rovnováha nemusí být u všech přesně v polovině. Běh by pro nás ale neměl být úplně všechno. Mnoho špičkových běžců má ve svých životech pevně zakomponované i jiné složky jako je například rodina, práce... (Vzpomeňte třeba jen na našeho špičkového triatleta Petra Vabrouška nebo sira Rogera Bannistera.) Možná se zdá, že to odporuje zdravému rozumu, ale nejlepší komplexní běžecký trénink je ten, který zahrnuje i věci, jež s běháním nemají absolutně nic společného.

Reklama