Hlavní obsah

TEST: Běžecká bunda Mizuno Alpha Softshell Jacket - alfa a omega zimního běhání

Praha

Také v letošní kolekci tradičního japonského výrobce najdete něco výkonnějšího do zimy se slovem Alpha v názvu. Ano, dobré funkční oblečení je určitě alfou a omegou příjemného zimního či jarního poběhání. A že by tahle běžecká bunda byla určena speciálně pro runnery alfa-samce a alfa-samice? No, to už záleží na vašich výkonech. Co řeknete, až se jaro zeptá, co jste dělali v zimě? Ono to spolu úzce souvisí.

Foto: mizuno.com

Běžecká bunda Mizuno Alpha Softshell Jacket

Článek
Fotogalerie

Japonské Mizuno patří mezi mnohokrát osvědčené běžecké standardy. Na výrobcích této značky je vidět, že to v Zemi vycházejícího slunce nedělají prvně. Rutinní přístup ostříleného harcovníka je vidět i na Alpha Jacketu ‒ žádné serepetičky navíc, zároveň ale také nic důležitého nechybí. Lehká softshellka nabízí tenkou ochranu proti živlům. Je neprostupná pro vítr, což samo o sobě přispívá k udržení teplotního komfortu ve složitějších povětrnostních podmínkách, zároveň je do jisté míry vodoodpudivá. Zkrátka softshellová bunda, jak má být. Materiál je dostatečně pevný, zároveň ale také pružný, aby neomezoval v pohybu. Navíc je jednostranně, směrem ven dostatečně prodyšný, aby umožňoval odvod přebytečné vlhkosti. Ten můžete v případě potřeby dále umocnit dalším ‒ dnes stále obvyklejším standardem ‒ otevřením síťovaných bočních kapes.

Bunda má po obou stranách na bocích kapsy uzavíratelné na zip. Jejich podšívku tvoří velmi jemná síťovina, jež může v případě otevření zipů značně přispět k dobrému odventilování potu zpod bundy. Zipy jsou u kapes posunuty výše a kapsy jsou dostatečně hluboké, aby i v případě, kdy do nich deponujete třeba rukavice, šátek nebo kapesník nedošlo k jejich vypadnutí. Pokud přemýšlíte, co ale máte udělat s předměty nejcennějšími, jako jsou klíčky od auta nebo mobilní telefon, pak vězte, že výrobce o tomtéž přemýšlel také ‒ a přidal třetí kapsu na levou plec. Do této kapsy se vejde i slušně velké zařízení. Jen v případě nějakého objemnějšího chytrého telefonu byste možná ocenili o trochu delší přístupový zip. Co vás na hrudní kapse určitě potěší, je výrazné reflexní ohraničení zipu a odrazkové logo běžícího opeřence (Runbird).

Totožné logo a malý reflexní proužek na pravé straně najdete také na zádech. Střih díky raglánovým rukávům a z několika panelů vyskládanému podpaží dobře sedí. Na první pohled zřejmě vůbec nezaregistrujete několik drobných, avšak důležitých detailů, jež přispějí k vašemu pohodlí uvnitř téhle oděvní součástky. Prodloužený zadní díl kryjící dostatečně oblast kříže by měl být u běžecké bundy samozřejmostí. Tady také je. Na rukávech naleznete hluboce všité manžety, což má za úkol zabránit větru proniknout k vám rukávy, udržet vás v teple, ale zároveň poskytnout komfort volnějšího pohybu než u klasického řešení našití manžet na konec rukávů.

PLUSY
ochrana před větrem a mírnějším deštěm
tři kapsy uzavíratelné na zip
jemnost a nízká hmotnost materiálu
praktické, propracované detaily
k dostání také v zářivé žluté
MÍNUSY
zip u náprsní kapsy by mohl o trochu větší
skrytou reflexi by bylo lepší využít na jiném místě
chybí poutko na zavěšení
CENA
kolem 2 160 korun

Stojací límec je podél vnitřního okraje podšit proužkem jemné textilie zabraňující nepříjemnému odírání látky o citlivou oblast krku. Hlavní celorozepínací zip má podšitou légu jen ve své poslední, nejhornější čtvrtině. Taky se vám u jiných bund stává, že légu pravidelně skřípnete do zipu, když se jej snažíte rychle zapnout? Tak tady se vám to nestane. Hodně zkrácená léga na otočeném zipu s jemným zoubkováním vůbec nevadí. Širší a masivnější léga u krku opět přispívá ke komfortu. Zakončení zipu zase kryje její přeložené zakončení proti poškrábání pod bradou.

Jediná vychytávka, kterou jsem nepochopil, je reflexní logo natištěné z vnitřní strany límečku, které není vidět, ani když límeček (proč byste to ale dělali?) přehnete. O něco více než odrazku bych v této části ocenil poutko na zavěšení, které zde zcela chybí. Naopak příjemnou devizou softshellky je její sametově jemný povrch. Takže určitě nezklamete ani svoji partnerku, až vás bude chtít po návratu domů z nějakého toho zimního long-runu radostně obejmout.

Reklama

Související témata: