Hlavní obsah

TEST: Mikina Adidas City Energy ‒ vyhledávaný kousek pro běžecké fešáky

Kladno

Pěkná mikina na běhání v chladnějším počasí by se mohla hodit. A když navíc bude vypadat k světu i ve společnosti, tím lépe, co říkáte? Testovali jsme pro vás jeden vytříbený kousek z dílny výrobce se třemi pruhy ve znaku. Jak splnila naše nemalé nároky?

Foto: adidas.com

Adidas City Energy Hoodie - funkční elegance.

Článek
Fotogalerie

Tento oděvní svršek zrovna nevypadá jako typický běžecký kousek ‒ není křiklavě barevný, netváří se až přehnaně funkčně, za denního světla si nevšimnete ani reflexních prvků. Jeho přednosti jsou na první pohled skryté, ale zkusíte v něm vyběhnout a všechno může být jinak.

Hřeje a větrá

Mikina má za sebou mnoho desítek testovacích kilometrů za nejrůznějšího počasí ‒ při teplotách blízkých nule, za deště, na silnici i v terénu. Na první pohled téměř obyčejná mikina ze syntetických materiálů. Docela obyčejná ale přeci jenom není. Zdá se, že se výrobci povedl ve střihu a provedení zachovat velmi dobrý poměr mezi hřejivostí a prodyšností. Za většího větru jsem měl trochu obavy, ty se ale hned rozplývaly. Mikina není neprodyšná, větruodolná také úplně není, přesto jsem se v ní cítil komfortně. I za větru totiž ventilovala jen do té míry, abych zůstal v teple a zároveň abych se nepařil. Provázely mě pocity až nepatřičného komfortu: „Přeci se nemůžu cítit tak pohodlně, když zrovna makám, ne?!"

PLUSY
elegantní provedení
výborný poměr mezi zahříváním a prodyšností
kvalitní reflexní prvky
prodloužené manžety s průstupy na palce
dostatek uzavíratelných i neuzavíratelných kapes
MÍNUSY
kapuce není stahovací
vzhledem k 100% syntetickému provedení je nutno častěji prát
CENA
kolem 2500 korun

Tuto vlastnost mikiny City Energy připisuji použitému materiálu, hlavně pak úpletu s kazetovým vzorem, jenž je použitý na kapuci a horním dílu mikiny. Jde o jakési malé kostičky vystupující do prostoru, a tudíž zadržující vzduch na vašem těle (93 % polyester / 7 % elastan). I zbylé tkaniny jsou v jemné kostičce, ovšem zdaleka ne tak výrazně ve 3D. Při vyšších i nižších rychlostech se nacházíte v zóně tepelného komfortu, pot ale přesto zcela dostatečně dokáže odcházet od těla.

Drobnosti, které potěší

City Energy je plná nenápadných vychytávek. Prodloužené manžety skrývají obšité díry na palce, takže v případě chladnějších dnů si můžete více chránit také ruce. Klokanka je celorozepínací, což dělí břišní kapsu na dvě. Pravá z nich v sobě ukrývá ještě menší kapsu, do níž můžete schovat svůj mobil se zapnutou běžeckou aplikací. Nevypadne vám ani při vyšším tempu. Kapsa je totiž vybavena elastickou klopou s přesahem, takže telefon zůstává v bezpečí.

Další užitečnou kapsu najdete na levé části hrudi. Je uzavíratelná na kvalitní zip. Také pojme i větší mobilní telefon či cokoli jiného, co potřebujete mít po ruce. Svou strukturou i funkcí je zde zajímavé lemování kapsy ‒ za denního světla téměř nenápadná šedivá perforovaná tkanina se za tmy po osvícení stává velmi výraznou odrazkou.

Neviditelná viditelnost

Totéž lemování je použito po celém obvodu kapuce. Ta je teplá a prostorná. Fakt, že nemá stahovací šňůrky lze zřejmě přisoudit snaze designerů o eliminaci všeho plandavého při běhu. Netřeba asi zdůrazňovat, že i hlavní zip mikiny je kvalitní, decentní v provedení. Firma tentokráte upustila od křiklavých značek a log. Pouze na levém rameni je umístěno jedno velmi nenápadné logo výrobce v černé barvě. Celek je natolik elegantní, že se nemusíte bát vzít mikinu ani do společnosti, pokud se tedy nechystáte zrovna do Národního divadla.

U mikiny mne vlastně mrzela jen jedna věc ‒ že je nutné ji mezi tréninky častěji prát. Po intenzivním tréninku (a propocení), zachytává syntetika pachy rychleji než například přírodní materiály. Pokud ale výrobce v budoucnu vylepší složení materiálu třeba o nějaké to merino, bude to opravdu skvělý kousek par excellence.

Reklama