Hlavní obsah

TEST: Navlékněte trailové šortky Kalenji ‒ a nepotřebujete nic víc

Kralupy nad Vltavou

Decathlon nás už několikrát dokázal příjemně překvapit. Vzpomeňme třeba na zajímavě řešené běžecké světlo s upevněním na hrudi, reflexní běžecké rukavice nebo netradiční běžeckou bundu. Nyní se do našeho redakčního testovacího výběru dostávají velezajímavé běžecké šortky. Vlastně tak trochu tři v jednom: kompresní šortky, běžecké trenýrky a běžecký opasek či ledvinka. Lze to všechno vůbec vměstnat do jednoho výrobku?

Foto: Decathlon.com

Trailové šortky Kalenji: Co se vám do kapes nevejde, to nepotřebujete

Článek
Fotogalerie

Trailové šortky Kalenji jste ještě neviděli. Ani nic podobného. Decathlon v běžeckém segmentu už neplatí jen za producenta „vcelku slušných věcí za dobrou cenu". Začíná se stále více orientovat na nejspecifičtější běžecká přání, tužby, specifika. Někdo tam v daleké Francii přemýšlí nad sebemenším detailem. Takovým dojmem na mne alespoň působí nejen tyto nové šortky.

Kalhoty tvoří dvě vrstvy nerozlučně spojené v pase. Spodní vrstvu představují šedomodré kompresní krátké elasťáky. Jejich nohavice volně prostupují nohavicemi vrchních trenek. Středně silná komprese by měla snižovat vibrace svalů stehen a snižovat tak jejich únavu. Správnou velikost kalhot neurčuje pouze tělesná výška běžce, ale také jeho hmotnost. Při výběru správné velikosti je určitě dobré vše zhodnotit.

Nohavice šortek jsou na úrovni třísel navíc zevnitř vybavené pružnými légami, jež výrazně snižují tření a nepříjemné pocity v nejchoulostivějších partiích. Malý, ale velmi užitečný a příjemný detail se také skrývá ve stahovací šňůrce u pasu. Jednak je plochá a jen jemně pružná (takže se ani moc nevytahává, ani moc nezařezává),a pak je vzadu ve svém tunýlku prošitá, a tudíž pevně spojená se zbytkem kalhot. Nikdy se vám nestane, že byste šňůrku v zápalu boje z jedné strany vytáhli a museli rychle odepínat zavírací špendlík ze startovního čísla a po krejčovsku ji vracet zpět na místo.

Horní trenýrky jsou volné, krásně vzdušné, s jemně síťovanými větracími panely na bocích a mezi nohama. Jejich dolní lemy už nejsou šité, ale svařované za využití moderní technologie. Nejzajímavější část kalhot se ovšem nachází na spojnici trenek s vnitřními šortkami, lépe řečeno u pasu. Pás o šíři deset až patnáct centimetrů je přímo prošpikován kapsami a kapsičkami, úložnými prostory. Vlastně pokud máte tyto šortky, nepotřebujete už nic víc, dalo by se říci. Žádné ledvinky, pásy, láhve nebo kapsičky do ruky či na ruce. Nic. Všechno se vám vejde sem.

PLUSY
vysoké pohodlí, díky vnitřním légám nedřou
dostatek úložného prostoru i na dlouhé závody (celkem 6 kapes)
množství propracovaných detailů
MÍNUSY
snad jen ty křiklavě růžové prvky mohly mít chlapáčtější barvu
CENA
pod 900 korun

Zpředu je centrálně umístěná jedna velká síťovaná kapsa s pružným lemem, která může nést třeba láhev s vodou (takzvaná „soft flask" se osvědčila nejlépe), velký mobilní telefon nebo cokoli jiného, co na svém výběhu budete potřebovat. Uvnitř této kapsy je ještě další malá kapsička, tentokráte na kvalitní zip YKK. Přehrávač, klíče nebo solné tablety? Všechno se tam vejde. Zadní část „opasku" je ještě velkorysejší. Po obou bočních stranách máte k dispozici dvě podlouhlé síťované kapsy s pružným lemem, jež se výborně hodí na dvě tuby s energetickým gelem, dvě tyčinky či podobně. Mezi nimi probíhá přes celá záda další velká síťovaná kapsa, rovněž na kvalitní zip YKK. Využijete na další láhev s pitím, tenkou pohotovostní větrovku nebo jakoukoli další nezbytnost. V útrobách velké kapsy najdete jednu menší. Tentokráte také síťovanou a s pružným lemem. Vhodně rozděluje prostor a pomůže vám udržet v kapse pořádek v případě, že do ní umístíte větší množství předmětů.

Co více si přát? Reflexní logo zepředu i zezadu? Je tam. Najdete jej na spodních okrajích nohavic. A ještě na jednu velmi příjemnou drobnost bych málem zapomněl. Všechny ty bílé otravné cedulky se složením a symboly, jak o oděv pečovat, jsou sešité dohromady a přišité na tenkém pásku tkaniny vnitřních šortek. Také vás vždycky škrábou zbytky bílých cedulek, i když jste je zevnitř kalhot odstřihli, jak nejsvědomitěji jste toho byli schopni? Tady se vám nic takového nestane. Velice snadno se jich zbavíte jedním ležérním střihem, najednou a kompletně. Navždy.

Reklama