Hlavní obsah

TEST: Sportovní trenýrky Icebreaker Anatomica Boxers

Praha

Může se zdát, že je to jen nepodstatná maličkost, která vlastně není ani vidět. Ale kdo už chvíli běhá, narazil na problém jménem spodky. Ne všechny jsou vhodné a zdaleka ne všechny jsou pohodlné. Zvláště, když běžíte na delší vzdálenost. Tyhle trenky jsem řádně prověřil na trase Drážďany-Praha. Jsou k doporučení?

Foto: icebreaker.com

Icebreaker Anatomica Boxers - něco pro běžce-fajnšmekry.

Článek

Hned na úvod si můžeme říci, že jsou. Až si je třeba také jednou ponesete z obchodu domů, zjistíte, že na jejich krabičce je úplně největší písmo věnováno citaci z New York Times: „Wool with sex appeal." K tomu se nemohu úplně sofistikovaně vyjádřit, jelikož ženy se našeho projektu neúčastnily. A Martinovi Pagáčovi, s nímž jsme se do onoho martýria pustili, jsem trenýrky raději neodhaloval.

Jistou přitažlivost tomuto kousku textilie ale nemohu upřít. Směs vlny (83 %), nylonu a lycry je natolik pružná a anatomicky dobře tvarovaná, že spodky krásně přiléhají k tělu, aniž by vás někde škrtily. A příjemný „tač" je u vytrvalostních disciplín základ ‒ ten jim rozhodně také nechybí. Jak hlásí další citace z krabičky, tentokráte z magazínu Time, trenýrky jsou „jemné a prodyšné".

I onu prodyšnost jakožto běžci oceníte. Ne že by se váš pot trenýrkám úplně vyhýbal, ale jednou z dobrých vlastností vlny je, že i za mokra si zachovává hodně ze svých kvalit. A jak tvrdí poslední krabičková citace, „nikdy vám nebude moc teplo nebo moc zima". Označení „all season" nám dává jasně najevo, že jsou spodky použitelné jako čtyřsezónní.

Výrobce se ve střihu omezil pouze na nejnutnější švy a tyto vyvedl v pohodlné ploché úpravě. Pas tvoří tři centimetry široký gumový lem se jménem výrobce vyvedeným běloskvoucím písmem. Pokud by vám někdy při závodech spadly tepláky, v těchto trenkách zřejmě neutržíte ostudu ani tak.

PLUSY
příjemný materiál s vysokým podílem přírodních vláken
vysoká prodyšnost
tepelný komfort
vysoká odolnost proti zápachu
MÍNUSY
za dobu používání jsem žádné neodhalil
HMOTNOST
67 gramů
CENA
999 korun

Možná ale jako já oceníte úplně nejvíce jinou dobrou vlastnost vlny ‒ strašně neochotně zapáchá. Teď už se vám snad mohu svěřit, věřím, že to na mne nikomu neprozradíte: Na třídenní běžecké expedici jsem Anatomicu svléknul pouze jednou na noc. Jinak se mnou běžela věrně, neochvějně a nezapáchavě po celých 191 kilometrů. A kdybychom běželi ještě dál, věřím tomu, že v mojí společnosti ještě chvíli vydrží.

Zpočátku jsem měl trochu strach. Už kdysi dávno jsem na Islandu experimentoval s vlněnými spodkami, ale ukázalo se, že látka čistě vlněná z jemných vláken o tloušťce několika mikronů (tisícina milimetru) není schopna příliš dlouho vzdorovat neustálému tření vznikajícímu nevyhnutelně za běhu. Tady se ale mé obavy nepotvrdily. Připisuji to právě faktu, že nejde o čistou vlnu merino, ale vhodnou kombinaci s umělými vlákny, jež poskytnou potřebnou pevnost a odolnost.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Icebreaker Mens Anatomica Boxers černé
Jaké spodní prádlo používáte na běh?
Bavlněné.
23 %
Vlněné.
4,6 %
Z umělých vláken.
42,5 %
Žádné.
29,9 %
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Reklama