Hlavní obsah

TEST: Termotriko Mizuno BG WAVE LS HZ vás nechá v klidu. A suchu

Praha

Na světě je mnoho běžeckých funkčních trik. Jedno je černé, druhé bílé, třetí třeba modré. Ale jen málokterá vás nechají v měsících nejnižších teplot v klidu a suchu také po námaze. Znáte to: Doběhnete svůj trénink, skočíte třeba na vlak nebo tramvaj a začnete se masivně potit bez ohledu na počasí. Za chvilku jste celí mokří a třesete se zimou. Tento svršek japonské provenience vám dá zakusit jiné, pro někoho dosud nepoznané pocity. Jak dopadlo triko při našich testech?

Foto: mizuno.com

Termotriko Mizuno BG WAVE LS HZ: Tepelný krasavec v gekoní zeleni.

Článek
Fotogalerie

Už na první pohled a omak mi tohle triko připadá takové jiné. Ne, nemyslím tu zářivě zelenou gekoní barvu. Nejdřív se tedy trochu lekám toho jeho jména, ale nakonec se mi jej daří z větší části rozklíčovat. BG jako BioGear, Wave je anglicky vlna (ta na moři, ne ta na ovci), LS je dlouhý rukáv Long Sleeve a HZ vážně nevím. Asi Horská Záchrana, protože na běhání po horách bych si tohle triko klidně vzal.

Značku Mizuno na našich stránkách představujeme nově, proto vězte, že jde o japonského výrobce sportovního vybavení založenou v roce 1906 v Ósace panem Rihači Mizunou. Jeho znakem je tzv. „runbird", běžící pták vyjadřující japonské pojetí zdraví a svobodného ducha. Slovo „Mizuno" znamená v japonštině cosi jako „voda".

Jeho látka není nikterak tlustá. Z velké části ji tvoří starý známý nylon a pak ještě polyuretan a špetka toho polyesteru. To, co vás na triku zaujme hned, je jeho neuvěřitelná strukturovanost. Když nebudu počítat orámování jednotlivých funkčních polí, tak na něm najdete pět různých druhů tkaní látky. Triko má jednak působit kompresně, což bezpochyby činí a činí tak příjemným způsobem, jednak má odpovídat člověčí fyziologii a podporovat svaly při jejich práci. No, desetikilovou činku za vás nezvedne, ale trošku něco by na tom přeci jen mohlo být. Cítíte se v tričku tak nějak lépe, snad až jako lepší běžec. A jestli je to jen masivní placebo efekt, tak čert to vem, hlavně že to funguje!

To nejdůležitější, co jsem ale na triku shledal, je jeho ‒ podle mne ‒ nejlepší vlastnost: opravdu umí hospodařit s potem. Při pohybu v triku nemrznete, ani se nepřehříváte. Jakmile zastavíte a pot by měl tendenci vás nepříjemně studit a podchlazovat, struktura tkaniny zabere. Není náhoda, že největší „vlny", trojdimenzionální strukturu tkaní, najdete právě v oblasti ramen, lopatek, prsou. Ne vždy si toho všimnete, protože o opravdu správné výbavě při tréninku vůbec nevíte, ale zkuste si dát někdy pořádně do těla a pak bez převlékání zamířit třeba mezi kamarády na pivo. Ten pocit sucha a bezpečí si v reklamě dovolí slibovat už jen bájné dámské vložky...

PLUSY
tepelný komfort i za ztížených podmínek
příjemná komprese
silikonové pásky proti posunu
rozepínací stojací límeček
reflexní prvky
výborný estetický dojem
MÍNUSY
chybí snad jen více barevných kombinací (na trhu jsou dvě)
CENA
2 240 korun

Zesílené kompresní prvky se linou od zápěstí po lokty, přičemž v ohybech je stejně jako na ramenou zintenzivněné odpařovací pole. Žebra podpírá z každé strany dvojice kompresních polí a prostředek zad i hrudníku je jemně žebrován, aby ani kapka potu neskanula, kam nepatří. Nízký stojací límeček je rozdělen kvalitním sedmnácticentimetrovým zipem s vnitřním vypodložením a horním zahnutým zakončením, aby ani náznakem neškrábal. Široký spodní lem trika z vnitřní strany šlechtí velké množství krátkých silikonových pásků zabraňujících nechtěnému posunu oblečení.

Reklama