Hlavní obsah

TEST: V botách Reebok One Distance za delšími zítřky

Kralupy nad Vltavou

Běžecká sezóna už nám pozvolna začala, a i když třeba venku za oknem zahlédnete nějaké sněhové vločky, už nastal čas dalších zodpovědných, promyšlených tréninků vedoucích k zářivějším zítřkům. Pro maratónské běžce je jedním ze základních stupňů zlepšování výkonů dlouhý běh. Long run, chcete-li. Dost možná, že i vy naleznete zalíbení v odolné botě určené ke zdolávání dlouhých distancí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Reebok One Distance: Nenápadné stroje pro dlouhý běh.

Článek
Fotogalerie

Jako u každé správné boty na dlouhý běh se i zde výrobce snažil snížit hmotnost na přijatelné minimum se zachováním výborné odolnosti a dalších nezbytných vlastností dobré běžecké boty. Dalším aspektem, jenž od své boty na dlouhé běhy chcete, je její dobrá prodyšnost. Potřebujete, aby dýchala a odvětrávala pot, který jistě při svém úsilí vyprodukujete. I tady odvedl Reebok dobrou práci. Při pohledu do nitra bot spatříte světlo světa nacezené přes malé cedníčky síťovaných svršků ‒ od špičky boty až po začátek patní části.

Svršek boty tvoří jednolitá síťovina s různou hustotou ok a dobrou přizpůsobivostí specifikám vašeho chodidla. Špička je zesílená navařenou ochrannou vrstvou, jež jednak zvyšuje bezpečí prstů, jednak také trvanlivost svršku. Pata je vyztužena rozsáhlou podkovou, oblast kotníků a paty štědře vyměkčena. Stejnou měkkostí oplývá také jazyk. Ten je poměrně dlouhý a upevněný pouze na svém dolním konci, takže i přes své očko na tkaničky má při delších výbězích tendenci trochu odjíždět do strany. Tkaničky jsou ploché, pružné pouze mírně. One Distance jsou u nás k dostání ve dvou barevných kombinacích. V testované černo-šedé nebo v červeno-oranžové.

Drop boty se pohybuje kolem 10 milimetrů. Podrážka je řešena pro sérii One standardním jediným průběžným vyztužením ve tvaru vlnovky v mezipodešvi a zakončená segmentovanou podrážkou v došlapových částech. Tuhost podrážky je stupňovaná ve třech krocích a roste od špičky k patě. Zatímco špička je velmi dobře ohebná, pata je už dosti tuhá, zároveň ale stále ještě dostatečně příjemná na došlap.

PLUSY
pohodlné
dobře odvětrané
dostatečně široká/flexibilní přední část
něco vydrží
výborný poměr cena/výkon
MÍNUSY
trochu neposedný jazyk
CENA
i pod 2000 korun

Bota je primárně určena pro zpevněné povrchy, ale ani s lehčím, nepříliš členitým či kamenitým terénem neměla problém. Po naběhaných zhruba 100 kilometrech vykazuje velmi lehké opotřebení pouze samotná podrážka, svršky jsou stále jako nové. Svršek nijak neomezoval práci příčné klenby chodidla a velice dobře odvětrával i za vyšších provozních teplot. Boty jsou lehké a podrážky mi připadají jako dobrý kompromis mezi odolností, trvanlivostí a pohodlím běžce. A pohodlí jsem na nich zvláště ocenil. I po několika desítkách kilometrů se boty na noze nosily velmi pohodlně, jako bačkůrky. Pokud si tkaničky příliš neutáhnete, budete chtít, abyste jednou v domově důchodců fasovali taky takové.

Reklama

Související témata: