Hlavní obsah

Užívejte si běhu bez zranění

Praha

Počítáno pouze podle statistických údajů je běhání velmi nebezpečný sport. Běžci se v průměru zraňují několikrát do roka. Neplatí to ale zdaleka pro všechny ‒ a nemusí to platit ani pro vás. Stačí dbát na „svatou trojici“ zkušených běžců. Na posilování celého těla, protahování a stravu.

Foto: Icebreaker.com

Kdo by se nechtěl vyhnout zraněním? Flexibilita je jeden list osvědčeného trojlístku.

Článek

U starých ostřílených běžců často zaslechnete frázi: „Chceš-li být opravdu dobrý, nemůžeš se věnovat jenom běhu." Možná na tom něco bude. Ostatně to potvrzuje i nejeden přeborník, olympionik či rekordman. A takzvaný cross-training je stále populárnější. Běh představuje pro naše těla svým způsobem jednostrannou zátěž. Připočtěte si k tomu ještě náš současný životní styl ‒ a na problémy je zaděláno. Sedavý způsob života, strava z fastfoodů, stres a znečištěné prostředí. Ne všechno lze změnit hned, ale něco přeci.

Trénujte napříč tělem

Abychom v těle nastolili rovnováhu, je třeba zatěžovat a trénovat také ostatní partie než pouze nohy. Zajděte občas do fitka, zacvičte si na TRX nebo provádějte jiná silová cvičení. Do týdenního tréninkového plánu je dobré začlenit také intenzivní kruhový trénink, cviky na výbušnou sílu. Někteří jdou ještě dále. Například o ultra-vytrvalci z USA Deanovi Karnazesovi je známo, že ve své práci odboural židle a celý den stojí. Odpověď extrémního ultra-vytrvalce na extrémní „nutnosti" současného světa.

Pružnost nade vše

Dalším dílkem do mozaiky zdravého běžce je trénink flexibility, strečink, chcete-li. Pravidelné protahování nebo například jóga přinese zlepšení nejen vašeho běhu, ale také více ochrany před nejrůznějšími zraněními. Některé výzkumy to sice vyvracejí, ale osobní zkušenost mnoha borců mluví jasnou řečí. Nemusíte se držet pouze jogínské klasiky. Vyzkoušejte třeba také bikram nebo power jógu. Jóga je pro běžce jako dělaná.

Zdravá strava

Pravděpodobně nejtěžší bývá změnit stravovací návyky. Ale i tady se skrývá ohromný potenciál. Jsme to, co jíme. Pokud se vyhneme látkám podporujícím záněty, spousta zdravotních problémů se nám vyhne. Dokážeme se zbavit cukru, sladidel, barviv, přemíry tuků, rafinovaných a průmyslově zpracovávaných potravin? Pokud je nahradíme syrovou zeleninou a ovocem, ořechy, semínky a kvalitními proteiny, jako jsou například ryby, povede se nám lépe. Už jen samotná skladba potravy dokáže významným způsobem ovlivňovat rychlost a kvalitu regenerace.

Reklama

Související témata: