Hlavní obsah

Zakousněte se do syrového: oslňte fialkovým dortem

Chcete překvapit při rodinné oslavě? Zapomeňte na klasiku, jako zákusek předložte fialkový dort. Raw strava ve své syrové podobě. A to i s fialkami. Nevíme o žádné jiné květině, která má tak krásnou barvu. Na tento voňavý fialkový dort je jich potřeba opravdu hodně. I kdybyste dort zvládli poslepu nebo o půlnoci, pořád si na následujícím receptu užijete procházku jarní přírodou při hledání fialkových plantáží.

Foto: Archiv: Smart Press

Už jste ochutnali fialkový dort? Zkuste si ho doma sami připravit

Článek

Teplená strava je vysoce návyková, navíc je všude kolem nás, někdy je těžké odolat její vůni. Přechod na syrovou stravu vyžaduje dávku vůle, úsilí i disciplíny. Pokud ale okusíte fialkový dort, určitě bude vaše cesta jednodušší.

Co budete potřebovat
Korpus
100 g / 3/4 šálku mandlí
100 g / ½ šálku datlí medjool
kokosový olej na vymazání formy
Krém
100 g / 2⁄3 šálku kešu oříšků
100 g / ½ šálku kakaového másla
3 lžíce sirupu z agáve
2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mandle i kešu předem namočte, nejlépe přes noc. Oříšky slijte a kešu nechte proschnout. Mandle zalijte šálkem vody, rozmixujte v kvalitním mixéru na nejvyšší rychlost a přeceďte přes jemné sítko či plátýnko. Mléko můžete použít ke kávě, do smoothie nebo vypít jen tak.

Do mandlové drtě, která zbude po přecezení, přidejte rozmixované datle, vše smíchejte na tužší těsto. Formu na dort o průměru 18 centimetrů vymažte kokosovým olejem a těsto do ní rovnoměrně vtlačte.

Rozmixujte kešu, dle potřeby je rozřeďte mandlovým mlékem a přidejte rozpuštěné kakaové máslo. Vše mixujte na hustotu krému – půjde snadno lít a roztírat ve formě, přesto nebude příliš tekutý.

Přidejte citronovou šťávu a sirup z agáve, ochutnejte a krém rovnoměrně nalijte na připravený korpus. Dejte ztuhnout do lednice, a ještě než krém ztuhne zcela, ozdobte dort fialkami.

Co možná nevíte o fialkách:

„Violka vonná je královnou mezi jedlými květy časného jara," píše Jana Vlková ve své knize Květinová kuchařka. Přidávejte ji do salátů a pomazánek, zdobte jí krémy, dorty i dortíčky. Violka usnadňuje odkašlávání, působí proti revmatismu, je močopudná a brání vypadávání vlasů. Můžete z ní dělat i obklady na rány, které se špatně hojí. Ale přestože obsahuje spoustu zajímavých silic a léčivých látek, je pořád drobounká a potřebovali byste sesbírat celou plantáž fialek, aby se nějak projevily na vašem zdraví. Takže je nejvíc využijete právě jako kousek krásy na talíři. A to přece jenom není nijak málo.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

Reklama

Související témata: