Hlavní obsah

Žena se válela po zemi a vysmála se manželovi do očí. On? Nikdy se nevzdává

Praha

Takový začátek by mnohým vzal vítr z plachet. Před patnácti lety vešel Američan Fritz Kundrun do kuchyně a své ženě oznámil. „Jdu trénovat na maratón“. Manželka Claudine se se začala hystericky smát. „Doslova se válela po podlaze a smála se,“ vzpomíná muž, který v době svého rozhodnutí neběhal, předtím také ne, navíc mu bylo pětašedesát let!

Foto: Facebook: PS Dressage

Američan Fritz Kundrun v Londýně.

Článek

„Nikdy jsem neběhal, ale byl jsem připraven na novou výzvu, i když mi bylo pětašedesát let. Vyšel jsem ven a neuběhl ani půl míle, ale přesto jsem se nechtěl vzdát," citoval server horsetalk.co.nz dnes osmdesátiletého běžce.

„Vzpomínám si na první čtyři míle, byl jsem nadšený, ale představa, že bych uběhl 26,2 mil, což je maratón, byla nepředstavitelná. Pokračoval jsem, na internetu jsem zkoumal další kroky. Trénoval jsem šest měsíců a zaběhl si Flying Pig Marathon v Cincinntati. Dnes už mám za sebou celkem deset maratónů," je spokojený nadšený běžec.

Běhá pro koně a chudé

Maratón ve svých letech nebere na lehkou váhu, přesto se rozhodl, že poběží slavnou trať v Londýně. Neběhá pro sebe, snaží se pomoci. Jeho touhou je pomoci miliónům koním, oslům, mulám, na které spoléhá 600 miliónů nejchudších lidí na světě. V Londýně oblékl oranžové triko s nápisem Brooke a před měsícem se vydal na jeden z nejtěžších maratónů na světě.

Proč se muž, který by si mohl užívat v poklidu svého věku, vydal na takovou cestu, která bolí i mnohem mladší? Před mnoha lety viděl na jednom stole figurínu volavky, jak se snaží spolknout žábu, ale ta ji vždy objala krk a zmáčkla. Pod figurínou bylo napsáno: „Nikdy se nevzdávej." "Tohle se stalo mou mantrou, stále si tu figurku připomínám," vysvětluje Kundrun.

Když byl první Mount Everest

Do Londýna chtěl už roky, když mu bylo osmdesát, řekl si, že už je čas. Přes tohle vše si stejně občas řekne. „Proč to sakra děláš. Ale je to jako u člověka, který šel první na Mount Everest. Proč? On odpověděl: Protože to tam je, jestli něco chceš, udělej pro to něco."

Před Londýnem poctivě trénoval, ale chytnul ho ischias, přišel domů a měsíc a půl před startem kulhal. Byl frustrovaný, otrávený, ale nezlomil se. Začal cvičit v bazénu, posiloval, ale až do maratónu neběhal. „Byl jsem docela v dobré kondici, ale ne v dost dobré běžet maratón. Bylo to čisté vítězství ducha nad hmotou, nikdy jsem neběžel delší maratón," přiznal.

„Pan Kundrun je inspirací pro nás všechny, jsme hrdí, že tu máme muže jako je on, který má tolik nadšení pro zvířata. Je pro nás požehnáním, že máme tak silnou podporu od dárců a přátel," vysekla poklonu výkonná ředitelka firmy Brooke USA Emily Marquez-Dulinová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články