Hlavní obsah

Ženy USA vládnou, Rusko letí vzhůru. A Češi?

Praha

Tak jak jsme na tom, běžci? Odkud jsou nejrychlejší „pomalí" běžci maratónu na světě? Na tuto otázku se snažila odpovědět nová studie, která porovnala víc než milión amatérských maratónských běžců na světě. A výsledky překvapí. Například co do průměrné rychlosti běžců vítězí Španělsko následované Portugalskem a Lucemburskem. Česká republika je na šesté příčce, Slovensko se umístilo sedmé.

Foto: RunCzech

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když maratón.

Článek

Popularita maratónských běhů v posledních letech stoupá, takže i účastníků je více. Ale ne všude. Zatímco Rusko v posledních pěti letech zažilo nárůst o 300 procent a Čína o téměř 260 procent, Česká republika je s 26 procenty na 25. příčce, zatímco Slovensko je s téměř padesátiprocentním růstem dvacáté. Do záporných čísel se naopak dostaly Itálie, Finsko nebo Švýcarsko, kde obliba maratónů klesla.

Analýzu financovala a zveřejnila internetová stránka RunRepeat.com. Vypracovali ji dánští statistici, kteří shromáždili databázi všech maratónců, co dokončili velké maratóny v letech 2009 až 2014 v Amsterdamu, Aténách, Berlíně, Bostonu, Budapešti, Frankfurtu, Chicagu, Londýně, Madridu, Paříži, Varšavě a Washingtonu.

A výsledky byly poměrně překvapivé. Někomu to běhá rychleji, jiní se zase radši kochají během. Ukázalo se, že nejrychlejší průměrný čas mají amatérští maratónci ze Španělska s časem 3 hodiny a 55 minut, následovaní Portugalskem (3:59), Lucemburskem (4:00) a o minutu pomalejším Islandem. Česká republika dosáhla průměrného času 4 hodiny a 3 minuty, Slovensko bylo o minutu pomalejší.

Na Filipínce s časem nechoďte

Naopak nejvíce odpočinkovým tempem maratón zvládají amatérští běžci z Filipín s průměrným časem 5:05. Jen o dvě minuty jsou rychlejší běžci z Indie a na třetím místě od konce je s časem 4:40 Japonsko. V dolní části seznamu jsou například i Spojené státy – na 39. příčce ze 47 zpracovávaných zemí s časem 4:29.

Spojené státy jsou ovšem na první příčce v jiném žebříčku, a to v počtu účastnících se běžkyň. Za USA se maratónů účastní 45 procent žen, zatímco Španělsko je v tomto ohledu úplně poslední s pouhými šesti procenty. To pochopitelně ovlivňuje výsledné časy, neboť ženy jsou průměrně v běhu pomalejší než muži. Česká republika je na 37. příčce s 18 procenty žen a Slovensko je s 15 procenty čtyřicáté.

Propad čínských vytrvalců

Statistici sledovali také to, zda a jak se během sledovaných let zlepšovala výkonnost jednotlivých zemí. Zjistili, že největší pokrok udělali běžci z Islandu, kteří se průměrně zlepšili o téměř 24 minut. Na druhém místě skončili Singapurci se zlepšením o téměř 20 minut, třetí je Dánsko se zlepšením o 16 a půl minuty.

Slovensko se zlepšením o více než osm minut skončilo v této kategorii na 11. příčce, zatímco Česká republika zrychlila jen o 18 vteřin a skončila 26. Část zemí naopak zaznamenala zhoršení výkonnosti – například průměrný čas čínských běžců se během sledovaného období zpomalil o více než 33 minut.

Reklama