Hlavní obsah

Způsobuje nadváha zmenšování mozku?

Cambridge

S postupujícím stářím se lidské tělo celkově zmenšuje. Ubývají buňky snad všech orgánů, slábneme a – řečeno hovorovým jazykem – jde to s námi už jen z kopce. Na druhou stranu je ovšem také poměrně známa skutečnost, že správným přístupem, pohybem, životosprávou lze tento proces značně zpomalit. Velice zajímavé, i když zatím ne úplně jednoznačné, závěry přinesla studie vědců z univerzity v Cambridge.

Foto: Profimedia.cz

Aby vám mozek neutekl...

Článek

Proces stárnutí nevynechává ani naše mozky. Dle studie je ovšem ubývání mozkové tkáně rychlejší u lidí s nadváhou než u lidí štíhlých. Výzkumníci testovali myslící orgány více než 470 lidí mezi 20 - 87 let věku. Podle jejich tělesné váhy je pak rozdělili na dvě skupiny, na osoby s nadváhou a osoby víceméně štíhlé.

Jejich pozorování obou skupin přineslo zajímavý poznatek: bílá hmota mozková s věkem ubývala u lidí s nadváhou rychleji než u lidí stejného věku, ovšem štíhlých. Otylé osoby ve středním věku měli mozek srovnatelný s mozky štíhlých lidí o deset let starších. Vědci z toho usuzují, že proces stárnutí mozku by mohl úzce souviset také se životosprávou.

Výzkumníci jsou ale opatrní v definitivních soudech. Autorka studie Lisa Ronan říká: „Když naše mozky stárnou, přirozeným způsobem se redukuje jejich velikost. Není ale jasné, proč osoby s nadváhou vykazují vyšší míru redukce. Můžeme zatím pouze spekulovat, zda nadváha nějakým způsobem vyvolává tyto změny, nebo zda je nadváha pouhým důsledkem změn v mozku."

Rozdíly v úbytku mozkové tkáně bylo možné zaznamenat až od středního věku zkoumaných dobrovolníků. Existuje tedy možnost, že právě ve středním věku jsme v tomto ohledu obzvláště zranitelní. Důležité bude především zjistit, zda lze rychlost zmenšování mozku ovlivnit úpravou tělesné hmotnosti a proces tak zvrátit, či dokonce alespoň částečně nastartovat pochody zcela opačné. Z vědeckých kruhů zatím zaznívá, že tomu tak pravděpodobně bude. A to jsou dobré zprávy, ne?

Reklama