Hlavní obsah

Dvoumetrový obr Hakim zpět na značkách. Návrat? Nikdy neříkej nikdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivní kariéru, během níž dosáhl na řadu úspěchů, ukončil před patnácti lety, před nákazou covidem-19 upustil i od tradičních kladenských galavečerů Noc Válečníků. Nyní se legendární bijec Pavel „Hakim“ Majer vrací. Spolupořádá totiž akci organizace I Am Fighter, která již v pátek 22. března zavítá právě do téměř 70tisícového města, kde se bude bojovat i o pás šampiona pérové váhy mezi Matějem Valem a místním Davidem Zoulou. „Neváhal jsem ani chvíli,“ líčí pro Sport.cz více než dvoumetrový Majer, u nějž se dokonce lobbovalo za nečekaný návrat do ringu. Nyní to sice nevyšlo, on sám se ale řídí příslovím: Nikdy neříkej nikdy.

Foto: Sport.cz

Legendární Pavel „Hakim“ Majer ve vlastním gymu na Kladně.

Článek

Turnaj IAF 11 tak trochu naváže právě na povedené galavečery v Kladenské sportovní hale, která v minulosti patřila právě Nocím Válečníků, na nichž se podílel již zmíněný Majer. Dnes již 48letý bijec, který s kariérou nečekaně sekl ve věku 33let a v ringu se stavěl největším světovým titánům, nabídku o spolupořádání mile rád přijal. Sám moc dobře ví, že turnaje bojových sportů na Kladně chybí.

Po dlouhých letech galavečer bojových sportů na Kladně, kde jste v minulosti vy sám pořádal Noci Válečníků. Nyní spolupořádáte turnaj organizace I Am Fighter, vyvolalo to ve vás pocity nostalgie?

To určitě ne, ba naopak. Tenkrát jsem to plus minus dělal sám, samozřejmě jsem si najímal nějaké firmy, ale měl jsem to celé pod kontrolou a tvořil jsem to. Teď to víc tvoří organizace IAF, která má svoji produkci, a já jim s tím jenom pomáhám. Děláme to společně, ale jsem ve vedlejší funkci, protože mám po Kladně známosti, kontakty a znám tu firmy, které nám s tím pomohou a vyjdou vstříc. Pro mě samotného je to mnohem méně práce a každopádně jsem rád, že se galavečery bojových sportů na Kladno vracejí. Dá se říct, že to tady je po hokeji druhá nejnavštěvovanější sportovní akce.

Jak se zrodila vaše spolupráce s IAF?

Volal mi Petr „Píno“ Ondruš (promotér), že by chtěl dělat turnaj u nás na Kladně, a jelikož to dělá různě po republice a měl tu mít hlavní zápas David Zoula, tak mě oslovil, zda bychom nespojily síly. Líbilo se mi to i proto, že bych to už sám nedokázal dělat. Když se dva lidi spojí, tak je to vždycky lepší. Každý sežene nějaké prostředky a výsledkem může být velká show. Za mě je to super nápad, neváhal jsem ani chvíli.

Na turnaji budete mimo jiné i v roli trenéra, nastoupí několik bojovníků z Hakim gymu.

Je to tak. Původně měli být čtyři, nakonec jsou dva. Mám pocit, že jsem na fightery životní smolař, asi dělám něco špatně, ale nevím co. I když možná tuším… Matyáš Trejbal má nějaké zdravotní potíže, nemůže kvůli tomu do zápasu. Pak je tu Láďa Gunár, který shodou okolností od Matyáše na tréninku dostal ránu do nosu a něco s ním má. Nechce nastoupit, protože není stoprocentně v pořádku.

Berete taková zranění i jako svou chybu?

To určitě ne, při sparinzích se takové věci stávají a člověk to nedokáže ukočírovat. Celkově ty sparingy musí být někdy tvrdé a je to jeden z důvodů, proč těm klukům odchází fyzička. Spárují lehce, protože jsou třeba kámoši. Ale v zápase to tak není. Válka začíná od začátku, granáty tam létají furt. A jakmile tělo není zvyklé to bombit hned od začátku, tak hodně rychle odchází fyzicky. Je dobré některé tréninky dělat tak, že se hned do sebe pustí, aby si na to zvykli.

Cítíte velkou zodpovědnost, když máte v ringu svého svěřence?

Určitě jo, to každopádně. Neustále říkám, že tajemství úspěchu je pravidelnost a dělat to nejlépe, jak jen člověk umí. Je to sice velké klišé, protože se každý snaží, ale zároveň je to velká pravda. Svěřenec to ve finále může dělat, jak nejlépe umí, ale někdo mu musí říct, co a jak má dělat. Myslím si, že tréninky u nás máme našláplé a celkově kluci, kteří zápasí na různých ligách, mají dobré výsledky. Jak jsem říkal, že jsem smolař, tak tihle kluci u toho moc dlouho nevydrží. Něco tam je špatně a nevím co přesně. Co jsem se bavil s ostatními, tak je to všude podobné. Furt se plácáme v lize a dál jsme se zatím nedostali. Jsou tam zranění nebo osobní důvody, co ty lidi v kariéře zbrzdí či úplně zastaví.

Když přejdeme k vám, tak údajně byl ve hře nečekaný návrat do ringu právě na tomto turnaji. Proč to nakonec nevyšlo?

Protože je to blbost (smích). Říkal jsem si, že bych si dal nějaký zápas, ale nikdy jsem nepřemýšlel o nějakém velkém návratu. Je to i kvůli tomu, že mám své fitko, gym, starám se o lidi a mám dvě děti. Jsem celkem dost zaneprázdněný člověk. Když mám třeba nával, tak udělám klidně deset tréninků denně. Pravidelně je to třeba šest denně. Chodí mi sem hodně lidí, jsou spokojení, jak je trénuji. A kdybych se měl připravovat na zápas, tak bych tohle všechno musel přerušit, ale nevím, zda je to dobrá cesta. Je jasné, že se mi po tom někdy stýská, ale moje tělo je v takovém stavu, že to na nějakou super přípravu už není.

Může to být i otázka peněz?

To každopádně, neříkám, že ne. Kdybych si měl jít někdy někam bouchnout, tak bych si chtěl dát aspoň tříměsíční přípravu a nemusel se o nic moc starat. A konkrétní představa peněz? To vůbec nevím. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel. Na Instagramu mám 1200 sledujících a myslím si, že to nikoho nezajímá.

Na nedávné tiskové konferenci jste zmiňoval souboj s Kladeňákem Alexandrem Cvernou, myslel jste to vážně?

Vůbec, já si z toho vždycky dělám srandu. Jde o to, že je stejně starej jako já, nicméně já jsem v ringu nebyl patnáct let, naopak on stále zápasí. Jsme kámoši, oba Kladeňáci. Dokážu si ale představit, že se potkám s Alexandrem a řeknu mu: Hele kámo, pojď, vyděláme prachy. Co si ale nedokážu představit, že bych se svým výkonem měl někde trápit lidi na sportovních galavečerech. Je tu ale organizace Clash of the Stars, což je bizár, kde by to nikoho trápit nemuselo. Moje děti na to ale mají obrácený názor a za sebe si myslím, že dětem je dobré naslouchat a přemýšlet nad tím, co říkají.

Co vám říkaly?

Že je to takový bizár, kde si akorát tak udělám ostudu (smích).

Všechny zápasy hlavní karty z IAF 11 odvysílá v přímém přenosu stanice O2 TV Sport. Přenos bude komentovat nejlepší český profesionální boxer Vasil Ducár společně s Antonínem Vavrdou. Televize O2 TV dlouhodobě přináší to nejzajímavější z bojových sportů. Vedle prestižní UFC (Nova Sport 6) vysílá také MMA organizace I Am Fighter, Fight Night West, Fusion Fight League, ONE Championship nebo HEXAGONE MMA.

Je fakt, že se v těchto organizacích nešetří sprostými slovy a fyzickými konflikty už před bojem. Myslíte, že by vám to také šlo?

Nikdy jsem to nedělal, nedokážu říct. Já vlastně ani nechci nikomu nadávat, asi bych to neuměl. Dělám i v ostraze, kde pokaždé, když se bavím s nějakým klientem, pro nějž jsem pracoval, tak jsem dopředu říkal, že dělám jen ochranné věci, ale nikdy nic útočného. Rozhodně nikam nepůjdu někomu vyhrožovat či mlátit. To je přes čáru. Tohle je to samé. Nejsem ten typ, že bych někam chodil a po někom bych řval.

Na pátečním turnaji IAF nastoupí i Filip Roubíček, který shodou okolností v organizaci Clash of the Stars působil, a vyzkoušel si například souboj proti dvěma soupeřům.

Ten zápas jsem viděl a rovnou jsem říkal, že to není jednoduché. Když má člověk proti sobě dva kluky, které by na tréninku smázl, tak je něco jiného, když jdou oba najednou proti tobě. Není to sranda. Člověk si nikdy neodpočine, ubývá fyzička. Myslím si, že ani on sám nečekal, jak moc je to náročné. Jediná šance je, že prvního soupeře člověk okamžitě sestřelí. Je to jako na ulici, kde, pokud ty lidi nepopadají, tak tě domlátí. Létá to všude. Znám to z diskotéky, kde jsem dělal vyhazovače.

Když se zeptám na rovinu, je váš návrat ještě otevřený?

Moje máma mi říkala: Nikdy neříkej nikdy. V životě se těmito příslovími řídím, je na nich kousek pravdy. Já ale s ničím nepočítám, spíš s nějakým větším odpočinkem. I tohle může být cesta.

Reklama

Související témata: