Hlavní obsah

Fury měl namále. Šel k zemi, přesto urval výhru. Rozhodnutí sudích rozděluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl pořádně namále. Boxerský šampion v těžké váze Brit Tyson Fury svedl náročnou bitvu s někdejším MMA bojovníkem Francisem Ngannouem, jehož nakonec porazil těsně na body. Nad výsledkem se ale mnozí pozastavují i z toho důvodu, že více než dvoumetrový neporažený rohovník šel v duelu jednou k zemi a ani zdaleka nepředvedl přesvědčivý výkon. „Rozhodně to nebylo ve scénáři,“ ujišťuje fanoušky Fury.

Foto: Ahmed Yosri, Reuters

Boxerská bitva mezi Francisem Ngannouem a Tysonem Furym.

Článek

Mocný Fury byl přitom před samotným bojem v roli obrovského favorita, o čemž svědčily i kurzy sázkových kanceláří. Mezi šestnácti provazy totiž přivítal novice v profesionálním boxu Kamerunce Ngannoua, jenž ještě před několika měsíci řádil v kleci určené pro zápasy MMA. I proto se očekávalo, že svalnatý Afričan bude hrát před natěšeným obecenstvem „druhé housle“. Jenže…

V saúdskoarabském Rijádu se rozjela vyrovnaná bitva, jejíž průběh šokoval snad všechny přítomné. Ngannou s neporaženým rivalem držel krok, ba dokonce ho v třetím kole po tvrdém háku levou rukou poslal k podlaze a sudího donutil poprvé počítat. Ačkoli se britský boxer rychle postavil zpět na nohy, přesto to pro něj značilo obrovské varování. Nechybělo mnoho a mohlo být pořádně zle.

Ani v pozdějších fázích duelu Kamerunec nikterak nestrádal. Velkým překvapením byla fyzická připravenost, kterou si stabilně držel všech deset kol. V závěru boje se dokonce kurzy začaly vyrovnávat, a ve vzduchu viselo obrovské překvapení. Mnozí dokonce měli před závěrečným vyhlášením jasno – Fury poprvé v kariéře prohraje.

Ale mýlili se. Finální rozhodnutí učinili až bodoví sudí, kteří rozhodli neúprosně. 96-93 Fury, 95-94 Fury a 95-94 Ngannou. Více než dvoumetrový Brit tak i při svém 35. profesionálním duelu neucítil hořkost porážky, svůj výkon si ale rozhodně za rámeček nedá. Byl to pořádný nervák až do konce. „Rozhodně to nebylo ve scénáři, Francis je zatraceně dobrý bojovník. Je silný, má velkou ránu a mnohem lepší boxer, než jsme si mysleli,“ smeká před bývalým bojovníkem MMA.

Bývalý bezdomovec a dlouholetý uprchlík Ngannou nezklamal, byť na překvapivý triumf nedosáhl. „Můžeme si to dát znovu a jsem si jistý, že budu ještě lepší. Byl to můj první boxerský zápas, který jsem si moc užil,“ měl radost. „Rozhodně nebudu hledat žádné výmluvy, vím, že jsem selhal. Ale vrátím se a budu pracovat tvrději. A příště, s trochu více zkušenostmi, se vrátím ještě silnější,“ předesílá Ngannou, že se boxu bude i nadále věnovat.

Duel v nabité aréně si nenechali ujít ani největší sportovní hvězdy Cristiano Ronaldo, rapper Eminem či legendární boxer Mike Tyson. Posledně jmenovaný byl z vyrovnané bitvy nadšen. „Nestačím se divit, protože Ngannou byl kousíček od velkého překvapení, o kterém jsme se tu všichni bavili. I když podle sudích nevyhrál, tak je v očích fanoušků morální vítěz. I Furyho fanoušci musí uznat, že mohlo dojít k senzaci,“ prohlásil Tyson, trenér Ngannoua.

Pořádně naštvaní ale byli někteří příznivci, kteří se cítili být bodovým výsledkem podvedeni, a dokonce mluvili o krádeži. „Francis byl absolutně okraden. Museli si zachovat boxerskou tvář a dnes večer se to ukázalo,“ trápilo uživatelé sociálních sítích. S kritikou přispěchali i některé hvězdy MMA, které jednoznačně stály na straně Kamerunce. „Věřte mi, že nikdo není větším fanouškem Tysonovy zuřivosti než já. Jen si představte, co by to udělalo s boxem, kdyby dnes prohrál,“ vyjádřil se UFC bojovník Javid Basharat.

„Tyson regulérně prohrál, Francis byl mnohem lepší. Myslím, že by to byla pro box obrovská ostuda, ta největší, proto ho někteří nemohli vidět prohrát. Pravda je ale taková, že Francis dneska jednoznačně zvítězil,“ nechal se v pozápasovém interview slyšet boxerský veterán Roberto Duran.

Reklama

Související témata: