Hlavní obsah

Král Nurmagomedov. Bojovník MMA porazil všechny sportovce světa

Praha

Neporažený zápasník MMA Chabib Nurmagomedov byl zvolen největší světovou sportovní hvězdou roku 2020 mediálním gigantem BBC Sports. Ikona organizace UFC porazila například basketbalistu LeBrona Jamese, skokana o tyči Armanda Duplantise, golfistu Dustina Johnsona i boxerku Katie Taylorovou.

Foto: Facebook: Khabib "the Eagle" Nurmagomedov

Chabibe Nurmagomedov, král lehké váhy v UFC.

Článek

Dvaatřicetiletý Nurmagomedov v letošním roce obhájil světový pás v lehké váze organizace UFC. Porazil Justina Gaethjeho, poté v emotivním proslovu ukončil kariéru po devětadvaceti výhrách v oktagonu. Ani jednou neprohrál. Odchod do sportovního důchodu oznámil poté, co jeho otec, trenér a mentor v jedné osobě zemřel.

„Děkuji těmto lidem, kteří byli s mým otcem více než 10 let. Celý můj tým, AKA s trenérem Javierem, moc miluji. Dnes chci říct, že to byl můj poslední zápas. V žádném případě sem nepůjdu bez otce. Mluvil jsem s matkou, ona nechce, abych dále bojoval bez otce. Slíbil jsem jí, že to bude můj poslední fight, a pokud dám slovo, musím se jím řídit. Tohle byl můj poslední zápas," řekl Rus v kleci po říjnovém zápase.

Otec šampiona zemřel v červenci v Moskvě. Příčinou úmrtí měl být zápal plic a také koronavirus, se kterým byl sedmapadesátiletý Abdulmanap Nurmagomedov hospitalizován delší čas v nemocnici.

I přes odchod do sportovního odpočinku se objevují spekulace a zvěsti, zda dagestánský Orel nepřidá ještě jeden duel, kterým by mohl zaokrouhlit svoji výjimečnou kariéru na 30 výher. S touto variantou si hraje také prezident UFC Dana White.

„Když se rozhodnete, že je konec, znamená to konec. Je ale velmi pravděpodobné, že se mě bude snažit Dana White přemlouvat a nabízet peníze. Kdyby šlo třeba o 100 milionů dolarů, bylo by to pro mě těžké rozhodování. Uvidíme, co vymyslí. Tohle je asi něco, co mě bude pronásledovat celý život," citoval v prosinci Nurmagomedova španělský list Marca.

Reklama

Související témata: