Hlavní obsah

ČUS je zásadně proti Rusům a Bělorusům na olympiádě

Česká unie sportu (ČUS) je zásadně proti startu sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách 2024 v Paříži. Apeluje na Český olympijský výbor (ČOV), aby se proti úvahám Mezinárodního olympijského výboru (MOV) jednoznačně vymezil. Vyplývá to z vyjádření Rady ČUS, které unie poskytla ČTK. ČOV už svůj nesouhlas vyjádřil.

Foto: Michal Osoba, Právo

Český olympijský výbor o bojkotu her 2024 v Paříži neuvažuje, ani kdyby na nich startovali sportovci z Ruska (ilustrační foto)

Článek

Rada ČUS, která je statutárním orgánem České unie sportu, odmítá doporučení MOV o prozkoumání možných cest, které by umožnily za přísných podmínek olympijskou účast jednotlivců z Ruska a Běloruska v neutrálních barvách.

"V reakci na nejnovější prezentované aktivity MOV a po konzultacích s některými předsedy sportovních svazů apeluje rada ČUS na Český olympijský výbor, aby se jednoznačně vymezil proti účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě, a to v jakékoliv formě," uvedla Rada ČUS. Podle ní by zástupci z Ruska a Běloruska neměli být vůbec připuštěni do kvalifikací o olympijské hry, ani pod neutrální vlajkou.

ČOV v pondělí zdůraznil, že s účastí Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy nesouhlasí. Je pro zachování současných sankcí, kdy v drtivé většině sportů se nesmějí sportovci z těchto zemí kvůli agresi na Ukrajině účastnit mezinárodních soutěží.

MOV ale uvažuje o tom, že by se mohli vybraní sportovci z těchto zemí kvalifikovat na OH ze soutěží v Asii. Pod pěti kruhy by mohli startovat jen bez národních symbolů a za podmínky, že se vymezí proti válce na Ukrajině. S tím ČUS rozhodně nesouhlasí.

"Jsme země, která si prošla ruskou okupací, a není možné, abychom právě my na základě těchto úmorných zkušeností jakýmkoliv náznakem schvalovali zapojení ruských sportovců do takto významné události, která vyzdvihuje respekt a úctu k soupeři. Představitelé ruského režimu rozhodně v současné době olympijské myšlenky nesdílejí, když zabíjejí barbarským způsobem ukrajinské rodiny nebo sportovce. Zároveň moc dobře víme, jak funguje lživá ruská propaganda, která by okamžitě využila startu jejich sportovců na olympijských hrách v Paříži," uvedli jeho zástupci.

Proto chtějí po ČOV razantní postoj. "MOV už byl dostatečně loajální autoritářským režimům, když umožnil na jejich území konání olympijských her. V současné době je však na místě ukázat rozhodnost v tom, že takto nebývale agresivní chování vůči jinému státu do civilizované společnosti prostě nepatří. Kde jinde, než na půdě olympismu, bychom se proti tomu měli jednoznačně vymezit," dodali.

Reklama

Související témata: