Hlavní obsah

Boj o všechno! UFC nabídla šampionské menu. Královská nadvláda stále trvá

Galavečer UFC 276 z Las Vegas naplnil veškerá očekávání. Jeden z nejočekávanějších turnajů letošního roku budil pozornost široko daleko, téměř žádný fanoušek bojových sportů si ho nenechal ujít. Hlavní šampionskou bitvu ovládl obávaný Israel Adesanya, kterému se popáté povedlo ustrážit pás krále střední váhy. Dominantní výkon předvedl také Alexandr Volkanovski, jenž při završení trilogie doslova přejel Maxe Hollowaye. Galavečer, který z místa sledoval i český šampion Jiří Procházka, přinesl další strhující momenty.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Israel Adesanya a jeho high kick v titulovém duelu proti Jaredu Cannonierovi.

Článek
Fotogalerie

Vstříc páté obhajobě krále střední váhy vstupoval Nigerijec Israel Adesanya. Tentokráte jeho soupeřem byl osmatřicetiletý Jared Cannonier, který si chtěl cenným skalpem nadělit pozdní narozeninový dárek. S obávaným šampionem se držel všech pět kol, přesto nakonec okusil hořkost porážky.

Zápas přitom začal hodně opatrně, žádná větší akce se neděla. Z obou stran bylo patrná důležitost zápasu, místo zběsilého tempa byly k vidění krátké výměny, které doprovázely celý průběh zápasu. Adesanya klasicky těžil ze své všestrannosti a v postoji působil o poznání zkušenějším a přesnějším dojmem. Cannonier se snažil oplácet stejnou mincí, přesto strádal. Soupeře navíc nenachytal ani na jeden pokus o takedown.

Od zhruba poloviny zápasu na to oba soupeři o poznání více šlápli, jenomže stále za kratší konec provazu táhl vyzyvatel Cannonier, který si byl vědom toho, že pakliže chce zvítězit, bude muset souboj ukončit před limitem. Bodově by to totiž neuhrál.

Galavečer UFC 276, Las Vegas- hlavní karta, výsledky
Israel Adesanya - Jared CannonierVítěz: Adesanya (body - jednomyslně)
Alexandr Volkanovski - Max HollowayVítěz: Volkanovski (body - jednomyslně)
Sean Strickland - Alex PereiraVítěz: Pereira (1. kolo - KO)
Robbie Lawler - Bryan BarbarenaVítěz: Barbarena (2. kolo -TKO)
Pedro Munhoz - Sean O'MalleyBez vítěze: "no contest"

Ani větší zápasové tempo však na obrázku boje nic neměnilo. Osmatřicetiletý Cannonier se snažil přijít s nějakým zázračným úderem, šampiona se mu ale překvapit nepovedlo. Adesanya pečlivým postojem dokázal najít skulinky k tvrdým ranám a došel si pro další vítězství na body. Bodoví sudí žádné drama nedělali, všichni tři (2x 49-46 a 50-45) se přiklonili k výhře Nigerijce Adesanyi, který tak i nadále sedí na trůnu pro krále střední váhy. Jeho výkon byl ale pro mnohé fanoušky bojových sportů spíš zklamáním. Od mašiny na výhry si mnozí slibovali o poznání atraktivnější výkon.

Dlouho očekávané završení trilogie dospělo ke svému konci. Max Holloway s odstupem dvou let znovu změřil síly s šampionem pérové váhy Alexandrem Volkanovskim, na kterého ani napotřetí nevyzrál. Zápas se sice celou dobu odehrával v postoji, v tom ale mnohem větší kvalitu předvedl právě australský šampion, který i přes menší rozpětí paží dokázal častěji, a hlavně přesněji trefovat.

Hollowayovi v boji nepomohla ani obrovská chuť zvítězit. Američan se navíc hned po pár minutách potýkal i s nepříjemným cutem u obočí, který ho zlobil i zdobil po zbytek duelu. Krev z tržné rány navíc výrazně komplikovala "život" jak Hollowayovi, tak i lékařům během přestávek kol. Zdemolovaná tvář tak znovu hrála ve prospěch Volkanovskiho, který po kompletní pětikolové bitvě vypadal, jak kdyby do zápasu teprve vstupoval.

S osudem zápasu se nepovedlo zamíchat ani v závěru. Holloway se marně pokoušel s výsledkem něco udělat, avšak otěže boje byly jasně v režii Australana. Ten tak i napotřetí dokázal o tři roky mladšího rivala porazit, tentokráte naprosto jednoznačným způsobem. O tom byli koneckonců přesvědčeni i bodoví sudí, kteří to shodně viděli poměrem 50-45. Volkanovski nadále drží v UFC neporazitelnost, zvládl i čtvrtou obhajobu pásu. Australan se navíc po zápase nechal slyšet, že se chce stát dvojitým šampionem UFC. Kam jeho kroky povedou?

Nečekaný scénář napsal souboj mezi Pedrem Munhozem a Seanem O´Maleym. Duel totiž vítěze nepřinesl. O´Maley ve druhém kole nataženými prsty zasáhl protivníka do očí a ten nebyl schopen pokračovat v boji. Na zdravotní stav se podíval také lékař, který zkušeného Brazilce do dalších minut již nepustil. Zápas tak skončil na „no contest" a v budoucnu zřejmě přijde odveta.

Velezkušený Robbie Lawler si připsal další porážku. V souboji proti Bryanu Barbarenovi se ve druhém kole dostal pod tlak, ve kterém soupeř na jeho tvář procpal několik tvrdých loktů. Poté následovala další tvrdá jízda poblíž pletiva, kde byl bývalý šampion veltrové váhy natolik otřesen, že sudí raději duel předčasně ukončil.

Hlavní karta nabídla i jedno KO. Pro někoho možná překvapivě se o něj postaral Alex Pereira, kterému se povedlo sundat ambiciózního Seana Stricklanda. Američan se po polovině prvního kola nechal nachytat na špatné krytí obličeje, soupeř ho trefil tvrdou levou a problémy byly na světe. Strickland se nekompromisně poroučel k zemi, kde Pereira přidal další razantní úder přesně na bradu, po kterém bylo vymalováno. Pereira si tvrdým knokautem zajistil bonus 50 tisic dolarů (přes 1 milion korun).

Konalo se i jedno velké loučení. Konec aktivní kariéry ohlásil Donald "Kovboj" Cerrone. Američan prohrál pošesté v řadě a zanechání rukavic v kleci bylo devětatřicetiletého bijce spíše vysvobozením. Dlouholetý veterán UFC se rozloučil symbolickým položením kovbojského klouboku v oktagonu.

Reklama

Související témata: