Hlavní obsah

Český talent umlčel publikum a získal titul. Dělal frajera a měl plnou hubu keců, naráží na rivala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umlčel vyprodanou halu. Čtyřiadvacetiletý český talent Matěj Val se postaral o překvapení turnaje IAF 11: Noc Válečníků na Kladně, kde v hlavním zápase o titul pérové váhy přejel domácího fightera Davida Zoulu jednoznačně na body. Bouřící arénu zaskočil disciplinovaným a precizním výkonem, díky čemuž po pětikolové přetlačované mohl s radostí hýčkat první kariérní pás. „Kdyby David věděl, jak trénuji a jaký jsem doopravdy, tak by do toho zápasu ani nešel. Je to prostě hra,“ líčil sebevědomě Val, který zmínil i nadcházející kroky kariéry.

Vyhrocená titulová bitva. Z vítězství se radoval Matěj Val, bylo až neuvěřitelné, co poražený David Zoula vydrželVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Z pohledu diváka se nejednalo o nic extra jednostranného. Zoula s Valem nejčastěji sváděli pasování u pletiva či na zemi, kde se rozhodovalo o naprostých detailech. Druhému jmenovanému pomohlo i fantastické třetí kolo, v němž nebyl daleko od ukončení zápasu a soupeři vzal obrovské množství sil. A ty v závěru chyběly. Val se sice ještě několikrát ocitl na podlaze klece, přesto nic nezkazilo jeho pozápasovou radost. Pás šampiona má k nevoli kladenského publika svého majitele.

Cítil jste ve třetím kole, že byste soupeře mohl ukončit?

Ale jo. Hodně se balil, já, když inkasuji takové rány, tak mě to ještě více nakopne. On se balil, schovával, bál. Dělal furt frajera a měl plnou hubu keců. Je to jeho problém.

Jak jste se na soupeře připravoval?

Trénuji většinou každý den, ale jde o to, co a jak. Nemůžeš jet každý den na maximum, to by tělo nezvládlo regenerovat. Makám chytře.

Foto: IAF

Matěj Val s pásem šampiona pérové váhy organizace IAF

Co regenerace a strava?

Vše mám na maximálně profesionální úrovni. Jsem magor do stravy i regenerace. Mám vychytané vše, jídlo, tréninky, ani nepoznám, že vlastně shazuji. Mám kolem sebe skvělé lidi, sám jsem maximálně ponořený do této své cesty, nic jiného mě nezajímá. I když ne všechno vyjde, protože před tímto zápasem mi asi nesedlo jídlo, možná jsem se špatně najedl, takže večer i dneska jsem si poseděl na záchodě, ale na výkonu to nebylo nijak znát. Prostě, jen když si projdeš tím nejhorším, můžeš pak být nejlepší.

I po pátém kole jste vypadal svěží, co děláte pro svoji nezdolnou fyzickou kondici?

Já se furt peru, jezdím náročné tréninky, kde fakt chcípám. Prostě přijedu do tělocvičny, dostanu přes pí.. a zase jedu domů. Samotný zápas je pak pro mě odměna.

Získal jste pás IAF, o němž říkáte, že je to teprve začátek. Kde se vidíte za pár let?

Za pár let se vidím v jiné organizaci za hodně peněz, kde se budu moct zápasením živit na plný úvazek. Ještě musím vybrat váhu, zda do 66, nebo 61 kilogramů. Shazuji pár kilo, měl jsem v přípravě 73 kilogramů, pořád je kde brát. Ale je otázka, zda to hrotit na 61 a přijít o sílu, nebo zůstat v 66 a cítit se opravdu maximálně pohodlně jako dneska. Co se možností týče, KSW je jistota, včera mi kamarád říkal ještě o jiné možnosti, ale tu jsem nechtěl řešit před zápasem, byl jsem plně soustředěný na tuhle misi. Ale vidím se v zahraničí, na nejvyšších metách. Nechci soupeřit jen na české půdě.

Co pro vás pás znamená?

Je to první titul, vyspím se s ním. Pro mě je to super vzpomínka, podívám se na zápas, poučím se z chyb a budu makat ještě tvrději než doteď. Pět kol, super zkušenost, fakt hezké. Každopádně pro něj mám připravenou doma poličku. Nejen pro tento pás, ale i pro další, které přijdou.

Máte nějaký vzor?

Nikoho konkrétního nemám, prostě sleduji ty nejlepší v UFC a z nich se snažím čerpat. Učím se od všech.

Tlak od samého začátku. David Popovič doslova přejel v duelu dle pravidel IAF Striking Jana MudraninceVideo: O2 TV Sport

Ještě zpět k samotnému zápasu, před nímž jste během čekání na soupeře v kleci ležel. Proč?

On tvrdil, že mě jeho nástupovka a bouřící aréna zlomí, tak jsem si tam prostě lehl, kouknul na trenéra a říkal: „Hele, už je to tady, už se to blíží.“ Nebavilo mě už stát. Byl jsem na nohou dneska už dost času přes den, před zápasem v šatně, tak jsem si prostě na chvíli lehnul.

V prvním kole vás naopak dobře trefil. Mohly z toho být nějaké problémy?

Souhlasím, něčím mě trefil, to je pravda, ale i tak bych si s tím pak nějak poradil. Zažívám to občas na trénincích. Pokud tě soupeř nevypne, tak to umím zvládat, a dokonce si myslím, že pak pracuji ještě lépe. Celkově jsem si byl sám sebou jistý. Nikdy tam třeba nebyl okamžik, že když jsem se rozhodl, že vstanu, že by se mi to nepovedlo.

A to je další, co mnohé překvapilo. Čistě na zádech vás soupeř dokázal udržet jen ve čtvrtém kole, jinak jste mu z takedownů neustále utíkal nebo je přetáčel ve svůj prospěch.

Prostě nemá vůbec sílu, neměl mě jak ohrozit. Já trénuji s kluky, kteří jsou úplně jinde než David. Všichni si myslí, že trénuji v lese a podobně, ale to je jen póza. Kdyby David věděl, jak trénuji a jaký jsem doopravdy, tak by do toho zápasu ani nešel. Je to prostě hra.

Před zápasem jste do soupeře útočil i slovně, cítil jste, že jste ho pomalu a jistě psychicky ničil?

Nevím, pokud jo, tak nemá nic co dělat ve světě. Já bych neřešil, kdyby tam přišel nějaký šašek v županu. On byl furt drsnej, strašně moc keců…Několik týdnů před zápasem jsme měli udělat show na Staromáku. Věděl jsem, že když udělám podobný bizár, že to lidi bude zajímat a bavit. Ale nejsem vyloženě showman, jsem zápasník, který tvrdě maká, aby byl co nejlepší.

Reklama

Související témata:
Matěj Val
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články