Hlavní obsah

Znovuzrozený Procházka cílí na důležitý boj. Provedl zásadní změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpátky ke kořenům. Touto frází se před důležitým kariérním bojem řídí nejúspěšnější český bijec MMA Jiří Procházka, který se již 13. dubna představí na jubilejní akci UFC 300 v americké Las Vegas. Změn oproti poslednímu duelu nebylo málo. „Cítil jsem, že prchala jednoduchost v tom jít a chtít zvítězit,“ líčí jednatřicetiletý rodák z Hostěradic, který se podruhé během čtyř let utká se soupeřem z Evropy. Tentokráte narazí na sebevědomého Rakušana Aleksandara Rakiče. „Teď už tam letím jen zvítězit a jedeme dál,“ hlásí znovuzrozený Procházka.

Návrat ke kořenům, tvrdá dřina a jednoduchost. Jiří Procházka v přípravě na dubnový zápas s Rakičem leccos změnil a zmenšil trenérský týmVideo: Sport.cz

 
Článek

Loňská listopadová porážka v New Yorku proti Brazilci Alexu Pereirovi donutila Procházku vydat se po cestě, po níž kráčel v minulosti. Upustil tak od přehnaných tréninků či ohlížení se po detailech. „Nechci říct, že je to návrat ke kořenům, jakože bych se vrátil jen ke starým bombám, přestřelkám a tvrdému stylu boje, kde jsem byl zvyklý válčit a jít skrze soupeře ať to stálo, co to stálo, ale jen si to připomenout s tím, že ponecháme všechny výdobytky celé kariéry a její posun. Vrátit zpět tvrdou dřinu,“ vysvětluje s rozumem.

„Cítil jsem, že se soustředíme na posun vpřed a co zlepšit a prchala z toho trochu jednoduchost v tom jít a chtít zvítězit. Když člověk opravdu chce, tak se svět kolem něj přetvoří a nesmí se soustředit zbytečně na detaily,“ líčí český bijec. „Všechno jsme zjednodušili. Zpátky ke kořenům. Není to jen prázdná fráze, ale už tam bylo mnoho informací, lidí a všeho. Jako celek to nedávalo hloubku, na kterou jsme zvyklí. Náš základ vychází z jiné podstaty a jiného stylu boje,“ povídá Martin Karaivanov, Procházkův trenér.

Změn před pátým duelem v UFC není málo. „Začal jsem například víc chodit na karate, rovněž jezdíme thajské lapy, silové tréninky a tvrdou fyzičku jako dřív. Ne tak, jak to bylo doteď, kdy jsem se nonstop přetrénoval, ale prostě to jet systematicky. A když se spojí začátečnická mysl absolutní energie a chaosu se zkušenostmi, tak to nemá kam uhnout,“ srší přesvědčením český vousáč z klece.

Klíčem k úspěchu je již zmíněná jednoduchost, na níž Procházka stavěl při největších úspěších v předchozích obdobích kariéry. Tehdy už od roku 2015 neucítil hořkost porážky. „Jednoduchost a dřina. Žádné ohlížení se na čísla či tepové frekvence. Prostě zpátky ke dřině a odříkání. Zavřít se do gymu, nevymýšlet a makat,“ stojí si za svým Karaivanov.

Menší rošáda přišla i ve složení trenérského týmu. Ten sice zůstává stejný jako pro zápas s Pereirou, nicméně do Las Vegas zamíří společně s Procházkou pouze Martin Karaivanov a Jaroslav Hovězák. Tedy duo, na nějž je český bijec nejvíc zvyklý, a pod nímž zažil největší kariérní úspěchy.

„Rozhodli jsme se, že poletíme sami. Ať držíme vibe toho návratu ke kořenům a nezajímá nás nic jiného než zvítězit a udělat pro to maximum. Osekat veškeré věci kolem do absolutní jednoduchosti. Minule jsme tam vzali i Filipa Lukeše (kondiční kouč) a Jana Stacha (kouč grapplingu). Nemyslím nic špatného proti zbytku týmu, ale řekli jsme si, že to teď uděláme už na začátku přípravy,“ přemítá Procházka.

Ve Vegas bude „pouze“ český trojlístek. „Nejprve jsme si sedli my tři a rozebrali jsme si situaci jaká je a byla. Každý jsme upřímně a na rovinu k tomu řekli svoje, a pak z toho vzešlo tohle. My tři jsme spolu prožili ranec věcí, ranec příprav, bitev či odříkání, což se nezmění. Tým funguje na energetické bázi do hloubky a jakýkoli další prvek navíc to lehce narušuje,“ říká upřímně Karaivanov.

Jubilejní galavečer UFC 300 se uskuteční 13. dubna, Procházka bude soubojem s Rakičem zavírat kartu prelims. Český tábor usedne do letadla čtrnáct dnů před jeho konáním. Tedy podobně, jako například před druhým vystoupením v zámoří proti Američanovi Dominicku Reyesovi. Tehdy se to vyplatilo, co nyní? „Osvědčilo se, že je to tak akorát,“ usmívá se brněnský trenér.

Reklama