Hlavní obsah

Dejte mi zbraň, šokovala hvězda UFC. Lítostivý projev zastínil vzkaz Kadyrovovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvítězil, ale rovněž se postaral o pořádné pozdvižení. Stále neporažený rodák z Čečenska Khamzat Chimaev (bilance 13-0) bezprostředně po skončení duelu v slavné organizaci UFC proti Nigerijci Kamaru Usmanovi spustil nečekaně lítostivou řeč nad válečnou situací v některých zemích. Anglicky mluvené fráze, v nichž vybízel k zastavení zabíjení, však zastínil projev v jeho rodném čečenském jazyce, který dle překladu místních zdrojů značil pravý opak.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Rodák z Čečenska Khamzat Chimarv během turnaje UFC 294.

Článek

Devětadvacetiletý Chimaev byl jedním z bojovníků turnaje UFC 294 v Abú Dhabí, kteří se bezprostředně po skončení vítězného boje nikterak neradovali. Hvězdu nejslavnější bojové organizace světa trápí nepříznivá situace ve světě, kvůli níž se rozhodl veřejně s mikrofonem v ruce promluvit k veřejnosti.

„Víte, co se právě teď děje ve světě. V kleci jsme si to vůbec neužil, v hlavě jsem měl to, že umírají malé děti. A nezáleží, kde se to zrovna děje. Jestli na Ukrajině, v Sýrii, Afghánistánu, Palestině, nebo USA. Miluju děti a doufám, že to bude zase dobré,“ povídal dobře srozumitelnou angličtinou.

Rovněž vybízel k světovému míru. „Doma na mě čeká chlapeček, kterému jsou teprve tři měsíce. Pokud brečí, nevím, jak se mám cítit. Muslimové, křesťané, židi, to je jedno, pojďme žít všichni společně a buďme šťastní,“ přál si neporažený Chimaev, který se sice narodil v Čečensku, avšak v 18 letech se přestěhoval do Švédska, s jehož vlajkou několikrát pózoval. Před duelem proti Usmanovi navíc emigroval do Spojených arabských emirátů, během nástupu ke kleci tak vedle jeho jména svítila jiná vlajka.

Z pohledu obávaného bojovníka to nebylo zdaleka vše. Anglický jazyk rychle nahradila rodná čečenská řeč, jejíž obsah pořádně šokoval. Chimaev mluvil například ke známému diktátorovi Ramzanu Kadyrovovi. „Náš národní vůdče. S vaší podporou pro mě nebude problém bojovat v oktagonu, a pokud mi dáte svolení, přísahám, že budu první, kdo tam půjde,“ narážel na stále trvající válečný konflikt mezi Palestinou a Izraelem.

„Žádám vás, dejte mi zbraň a dovolte mi bojovat za Palestinu. Nebyl jsem vychován k boji v šortkách a nebojím se zemřít za své muslimské bratry. Jsem připraven jít a zemřít, abych bránil Palestinu z lásky k Alláhovi, “ řekl Chimaev podle ruského zpravodajství RBK.

Čečenský bojovník a politik Kadyrov s odpovědí nikterak neotálel. Talentovaného fightera, s nímž se v minulosti několikrát vyfotil, mimo jiné chválil za důrazné odsouzení násilí na obyvatelích Pásma Gazy (úzký pruh země mezi Izraelem a Středozemním mořem. Nazváno je podle města Gaza a je součástí historického území Palestiny – pozn. red.).

„První slova našeho bratra byla na podporu všech zemí, které se nacházejí v tíživé situaci. Khamzat ukázal, jak velké je srdce pravého muslima, které touží po bratrství palestinského lidu. To si zaslouží hlubokou úctu,“ reagoval sedmačtyřicetiletý ruský diktátor na Telegramu.

Od vítězných radovánek se na témže turnaji distancoval i ruský šampion lehké váhy Islam Machačev, který přitom ovládl hlavní duel galavečera. „Tohle vítězství neslavím kvůli těm šíleným věcem, které se dějí po celém světě. Palestino, jsme s tebou, všechny modlitby za tebe,“ reagoval rodák z Machačkaly po bleskovém triumfu nad Australanem Alexandrem Volkanovskim, díky čemuž podruhé uhájil královský trůn divize do 70 kg.

Reklama