Hlavní obsah

Ruská radost v UFC. Drtivý kop přinesl zkázu, došlo i na kontroverzi a slova míru ve světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Král je stále králem! Slavnou UFC oslnil výkon ruského šampiona v lehké váze Islama Machačeva, jehož brutální ukončení po necelých třech minutách boje proti nájezdníkovi Alexandru Volkanovskim skvostně završilo galavečer UFC 294 v Abú Dhabí. Radost propukla také v táboře nadále neporaženého Khamzata Chimaeva, jenž se proti bývalému titulovému držiteli Kamaru Usmanovi na triumf pořádně nadřel. Kontroverzi pro změnu vyvolal konec duelu v polotěžké divizi, jehož výsledek je pro některé trnem v oku. Vítězné radovánky navíc mnohdy krotily starosti související s válečnými konflikty ve světě.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Rus Islam Machačev sestřelil soupeře a připsal si úspěšnou obhajobu.

Článek

Odplata? Kdepak. Australský vyzyvatel Alexander Volkanovski při odvetě s šampionem lehké váhy Rusem Islamem Machačevem tvrdě narazil. V závěru třetí minuty inkasoval nekompromisní kop na hlavu, kterým jim otřásl natolik, že se pro ruského nájezdníka narýsovala přímá cesta k dalším bombám. Před zkrvaveného a otřeseného soka musel přiskočit až sudí, vymalováno bylo po 3 minutách a 6 vteřinách. Svižně odmakaný boj byl pro většinu ohromným překvapením.

Rodák z ruské Machačkaly zvládl druhou obhajobu trůnu divize do 70 kg, podruhé v řadě si navíc vyšlápl na šampiona pérové váhy, jenž na odvetnou řežbu kývl necelé dva týdny před turnajem, což zřejmě bylo klíčové. Žádná velká radost v táboře šampiona ovšem nepanovala. „Tohle vítězství neslavím kvůli těm šíleným věcem, které se dějí po celém světě. Palestino, jsme s tebou, všechny modlitby za tebe,“ reagoval Machačev na stále probíhající válečný konflikt právě mezi Palestinou a Izraelem.

O senzaci se pokoušel také bývalý veltrový šampion Nigerijec Kamaru Usman, který souboj s neporaženým rodákem z Čečenska Khamzatem Chimaevem vzal na poslední chvíli za zraněného Brazilce Paula Costu. A v kleci proti nebezpečnému prospektu rozhodně nezklamal, byť se především úvod nevyvíjel dle představ. První minuty totiž strávil pod drtivým náporem, rivala měl přitom jako klíště přisátého na zádech a čekalo se, zda to nebude cesta k popravě. Nebyla. Usman náročné chvíle přečkal, obrázek boje se začal vyrovnávat.

Rázem to byl také Chimaev, jehož obličej několikrát pocítil tvrdost soupeřových paží a musel si dát pořádný pozor, aby se nevystavil do větších starostí. Moment překvapení ale nebyl ani jednou zužitkován, což byla pro bojovníka, který se v 18 letech přestěhoval do Švédska a před tímto duelem emigroval do Spojených arabských emirátů, pozvánka k tradičnímu scénáři. V klíčových momentech si pomáhal přenesením boje na zem, kde se cítí jako doma a v poklidu převálcoval i tak zkušeného zemaře, kterým je Usman.

A byť to nebyl stoprocentní výkon, přesto se vytoužený triumf dostavil. Hned dva bodoví sudí přisoudili výhru právě Chimaevovi (2×29:27), poslední bodovací lístek pro změnu skončil nerozhodně. Ani tady k žádnému gejzíru radostí nedošlo, nadšení znovu krotil nepříznivý stav ve světě.

„Víte, co se právě teď děje ve světě. Nejsem šťastný být tento týden v kleci, když vidím umírat malé děti. A nezáleží, kde se to zrovna děje. Jestli na Ukrajině, v Sýrii, Afghánistánu, Palestině nebo USA. Když umírají malé děti, je to těžké,“ dojímal se s mikrofonem v ruce. „Doma na mě čeká chlapeček, kterému jsou teprve tři měsíce. Pokud brečí, nevím, jak se mám cítit. Muslimové, křesťané, židi, to je jedno, pojďme žít všichni společně a buďme šťastní,“ přeje si Chimaev, jenž zapsal 13. vítězství mezi profesionály.

Pořádnou kontroverzi přinesl souboj v polotěžké divizi mezi trojkou Rusem Magomedem Ankalajevem a sedmičkou Brazilcem Johnnym Walkerem. K zásadnímu okamžiku došlo u pletiva, kde prvně jmenovaný vytasil úder kolenem do obličeje, který byl v daný moment zakázaný, neboť jeho rival měl hned trojbodovou oporu na zemi. Zápas byl proto přerušen a do akce se dostal doktor, který po zvláštní komunikaci s urostlým Brazilcem usoudil, že nemůže v boji pokračovat. Frustrace byla na světě.

Rozhněvaný Walker nevěřil vlastním očím, emoce se v něm mísily a málem došlo k mimozápasové potyčce s jeho soupeřem. Situaci pomohl uklidňovat také šéf UFC Dana White. Verdikt byl ale neúprosný, duel byl vyhodnocen jako „no-contest“, tedy bez vítěze, což mezi diskutující na sociálních sítích vneslo pořádné pozdvižení. Drtivá většina, mezi kterými byli i odborníci a ostatní bojovníci ze světa MMA, požadovala diskvalifikaci ruského bijce, který zcela očividně použil úder proti pravidlům.

„Úplně nevím, co na to říct. To koleno nevypadalo, že by mělo mít takový zásah. Navíc není jasné, na základě čeho doktor ukončil duel. Koleno bylo každopádně nedovolené, měl z toho být minimálně jeden mínusový bod,“ komentuje pro Sport.cz Martin Karaivanov, trenér Jiřího Procházky.

Nebylo to ale jediné zvláštní počínání téhož doktora na galavečeru ve Spojených arabských emirátech. Zasahovat musel i v duelu mezi Victorem Henrym a Javidem Basharatem, kde došlo ke kopu do rozkroku. Doktor však prvně jmenovaného ujišťoval, že úder nedopadl co citlivých míst, nýbrž vedle. A jelikož se americký bojovník v bolestech svíjel kompletních pět minut, tedy limit povolený pro zotavení, byl duel rovněž vyhodnocen bez vítěze.

Reklama