Hlavní obsah

Doping v MMA? Mělo by se za to chodit do vězení, nemá slitování Američan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dochází ke spravedlivému testování na doping u všech zápasníků ze všech zemí? Podle šampiona UFC bantamové váhy Aljamaina Sterlinga tomu tak není. „Nemyslím si, že kluci v jiných zemích jsou testováni tolik jako my,“ vyjádřil se Američan. Sterling tak zpochybnil fungování antidopingové organizace USADA a v jejím fungování vidí značné mezery. V jeho vyjádření padala nevybíravá slova.

Foto: UFC

Šampion bantamové váhy UFC Aljamain Sterling má pochybnosti ohledně fungování antidopingové agentury USADA.

Článek

Vztah UFC k testování zápasníků na doping byl v průběhu let zajímavý. Nejprve se touto činností zabývala atletická komise, která zápasníky testovala těsně před a těsně po zápase. Vše se ale změnilo v roce 2015, kdy největší MMA organizace oznámila partnerství se společností USADA, která se začala zabývat testováním zápasníků na doping. V následujících letech byli sportovci podrobení celoročnímu plánu náhodných návštěv agentů USADY, kteří odebírali vzorky, aby tak zajistilo rovné podmínky pro všechny. Například v roce 2021 se uskutečnilo 4259 testů.

I tak přichází jisté pochybnosti. Podle amerického zápasníka Aljamaina Sterlinga není testování rovnocenné, naopak je nespravedlivě zaměřené výhradně na americké zápasníky. „Nemyslím si, že kluci v jiných zemí jsou testováni tolik. Lidé by si mohli říct, že jsem blázen, protože jsem vždy měl k těmto věcem svá podezření. Tento sport byl tak trochu založen na hrdosti. Jen se podívejte, jak lidé dříve vypadali. Třeba Sean Sherk. Nechci znevažovat něčí jméno, ale trochu tuším, jak se věci mají," rozjel debatu Sterling pro MMA Hour.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Aljamain Sterling (@funkmastermma)

„Nemyslím si, že někdo bude tolik testovat v jiných zemích, jako testují nás. V USA, když chytíte třeba Jona Jonese, tak jste za hrdinu. Získáte malý čestný odznak. Je super, že jste toho chlapa chytili. Ale opravdu si myslíte, že v jiných zemích se budou snažit chytit svého sportovce? Jinde je s nimi zacházeno jako s královskou rodinou na červeném koberci. Pohlíží se na ně prostě jinak. Sport je pro ně to nejdůležitější. Takže, když máte sportovce, kteří jsou ve svém sportu na vrcholu, opravdu si myslíte, že mají zapotřebí je jinde chytit? Myslím si, že ne," pokračoval Američan.

Sterling sice nemá žádné skutečné důkazy, že se věci takto mají, přesto je vnitřně přesvědčen, že se pro zastavení dopingu v MMA neudělalo dost. Americký zápasník by navíc za pozitivní dopingový test rovnou udělil trest odnětí svobody. „Ty sra*ky mi vadí. Mělo by se za to rovnou chodit do vězení. Je to kontaktní sport, není to jako hrát basketbal. Netrefujeme obruče, netrefujeme baseballový míček do davu lidí. Když vstoupíte do klece, může se vám tím změnit život. Chodíme do šílených zápasů. Za doping by mělo být vězení," vyjádřil se odvážně.

Dvaatřicetiletý Američan se aktuálně připravuje na odvetný zápas s Petrem Yanem. První duel přitom vyzněl lépe pro Sterlinga, který vyhrál trochu netradičně. Soupeř ho zasáhl nelegálním úderem a byl diskvalifikován. Do odvetného zápasu sice zbývá několik týdnů, přesto si Sterling již nyní nebral servítky a soupeře obvinil z užívání steroidů. „Tihle chlápci (Rusové) jsou podváděním známí. Už od počátku bojových sportů se něčím ládují. Petr Yan není výjimkou."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články