Hlavní obsah

Finanční krize zažehnána! Přišla důležitá podpora, MMA tak stále živí olympijský sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znepokojující zpráva se v předchozích dnech začala šířit internetem. Mezinárodní organizace IMMAF, která zaštiťuje národní asociace MMA, údajně trpí finančními potížemi a její budoucnost je vážně ohrožena. „Finanční problémy postihly každého za poslední roky,“ říká pro Sport.cz předseda českého svazu MMA Michal Hamršmíd. Problémy byly ale bleskově zažehnány. Došlo totiž k podpisu smlouvy s populární značkou Brave, která navíc touží dostat MMA na vysněné olympijské hry.

Foto: IMMAF

Únorové MS v Bělehradu pořádané IMMAF.

Článek

O rozruch se postaral čestný prezident IMMAF August Wallén, který v dopise národním organizacím přiznal, že je organizace zadlužená. „Podpora od UFC ve výši jednoho milion dolarů na rok 2023 je již vyčerpána, organizace je navíc značně zadlužená. Rozhodlo se odejít i několik zaměstnanců. Jinými slovy řečeno, máme před sebou finanční a personální krizi," napsal čestný prezident překvapivou zprávu.

Podle předsedy českého svazu MMA Michala Hamršída za tyto potíže může znepokojující situace ve světě v posledních letech. „Každý svaz se musel uskromnit vzhledem k tomu, co se stalo třeba za poslední tři roky. Byl tu covid, je tu válka na Ukrajině. Poznamenalo to úplně všechny organizace na světě," vysvětlil dvaačtyřicetiletý bývalý zápasník.

Finanční problémy IMMAF potvrdil i její prezident Kerrith Brown, který rovněž adresoval dopis národním organizacím. „Toto období je z finančního hlediska náročné, pracujeme na vyřešení tohoto problému," napsal. Situaci se ale povedlo během několika dnů vyřešit. Organizace IMMAF totiž podepsala sponzorskou smlouvu s federací Brave Combat, která má zajistit finanční stabilitu do následujících let. Rovněž má dojít rozvoji a školení pracovníků organizace.

„Tato podpora umožní pokračovat v již odvedené dobré práci a upevnit naší pozici jako jediného legitimního mezinárodního řídícího orgánu pro amatérské MMA. Prostřednictvím vzájemné spolupráce a využití zdrojů Brave Combat nepochybně urychlí náš pokračující růst po celém světě a směrem k olympijskému uznání," má radost prezident IMMAF Kerrith Brown.

„Byla podepsána nová smlouva s novým partnerem. Všechno běží tak, jak má," potvrdil také Hamršmíd. „Všechny národní svazy byly ujištěny, že je vše v pořádku. Finanční krize je zažehnána, amatérská scéna a její turnaje tak mohou pokračovat. Ani v minulosti v tomhle směru nebyl problém. Před měsícem proběhlo MS seniorů, teď proběhne i srpnové MS mládeže," popisuje Hamršmíd.

MMA tak může směle vyhlížet lepší zítřky. Už dlouhou dobu se navíc mluví o jeho zařazení do olympijského programu, což by si přál také prezident Brave Combat Mohammed Shadid. „Společně s IMMAF věříme, že MMA v dohledné době bude uznáno MOV a budeme blíže olympijskému snu," přeje si Shadid. „Nakročeno to má a myslím si, že tam šance je," souhlasí Hamršmíd, podle kterého srpnové MS juniorů pod hlavičkou IMMAF proběhne bez problémů.

Reklama

Související témata: