Hlavní obsah

Fantazie! Český talent slaví historické zlato: Smíšené pocity, přál mi i Procházka

O fantastický úspěch a zápis do historie se postaral český reprezentační MMA bojovník s kořeny v Dagestánu Tagir Machmudov. Devatenáctiletý talent si odvezl z juniorského mistrovství světa v Bělehradu zlatou medaili a stal se tak vůbec prvním českým juniorským MMA vítězem. „Měl jsem smíšené pocity. Něco mezi euforií a naštvaností na svůj výkon,“ popisuje Machmudov v rozhovoru pro Sport.cz. Cesta na výsluní se přitom nerodila vůbec jednoduše. Mladý bojovník nastupoval do finálového boje zraněný, avšak síla vůle nakonec přinesla kýžené ovoce. Po zlatém úspěchu tak na jeho adresu mířila celá řada zasloužených gratulací.

Foto: IMMAF

Devatenáctiletý MMA bojovník Tagir Machmudov ovládl juniorské mistrovství světa v Bělehradu.

Článek

Česká reprezentační výprava získala na mistrovství světa v Bělehradu dohromady dvě medaile. Stříbro si odvezla Kateřina Lisová, nejcennější kov ale může po zásluze hýčkat kolega Tagir Machmudov, který zvládl všechny tři zápasy. Ve finále svedl náročný boj se Švédem Rafaelem Kveldstadtem, o jehož osudu rozhodovali až bodoví sudí.

„Nebyl jsem si jistý, zda jsem vyhrál. První kolo jsem vyhrál já, druhé soupeř. Třetí bylo takové nerozhodné," popisuje Machmudov, který nakonec uspěl poměrem 2:1 na body. „Ani jsem to moc neslavil, moc to nehrotím. Byl jsem akorát s mým týmem a dal jsem si konečně pořádné jídlo. Tři dny jsem si totiž nemohl nic dát," pokračuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IMMAF (@immafed)

Teprve devatenáctiletý talent, který je v České republice od 7 let, se tak stal vůbec prvním tuzemským juniorským mistrem světa. „Měl jsem to v hlavě. A to ještě rok zpátky, kdy jsem jel na své první MS, kde jsem prohrál ve druhém kole. V létě loňského roku se navíc stal týmový kolega Jan Kořínek prvním mistrem světa z České republiky a do finálové zápasu jsem vstupoval s tím, že když už nemůžu být celkově první, tak aspoň první v juniorech. Jsem rád, že jsem to dokázal," líčí své pocity.

Zlato z říjnového mistrovství Evropy tak doplnil pocitově ještě cennější kov. „Pocity byly rozdílné. Ve finále na Evropě jsem měl o dost jednoduššího soupeře než teď. Říkal jsem to i trenérům, že jsem si ten titul ani moc neužil. Finále bylo až moc lehké. Teď po takhle těžkém zápase je ta chuť výhry úplně jinde," je rád.

Cesta na výsluní nebyla jednoduchá. Machmudov do finále vstupoval se zraněným kolenem, které si poranil během semifinálového souboje s Muhammadem Mallem. „Soupeř mi chytil páku na koleno, cítil jsem se dobře, ale najednou to křuplo. Soupeř se na mě otočil, jestli je všechno v pohodě. Řekl jsem, že oukej. Byla to taková dvouvteřinová interakce," popisuje nepříjemnosti.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JOSEF “GORILA” KRÁL (@josefgorilakral)

„Po zápase jsem koleno začal cítit, ledovali jsme to a mazali. Ve finále to bylo znát. Nemohl jsem se do toho pořádně opřít. Taktika ale byla taková, že na to nebudu myslet a bolet to nebude. To mi dost pomohlo," upřesňuje s tím, že nepřipadalo v úvahu, že by do finále nenastoupil. „Také známí mi říkali, že když už jsem došel do finále, tak se s prominutím na to nevyseru. Chtěl jsem tam nechat všechno. Nedošel jsem do posledního dne, abych to takhle vzdal," řekl odhodlaně.

A povedlo se! Úspěch navíc ocenili i nejlepší čeští MMA bojovníci. „Psal mi třeba Patrik Kincl, Jarda Pokorný, Matouš Kohout, Daniel Škvor, Michal Konrád a další. Ještě před finále jsem se bavil s Jiřím Procházkou, který mi popřál hodně štěstí. Byla to pro mě motivace," hlásí s nadšením.

O náplni následujících měsících je jasno. Prověrkou mimo život bojovníka totiž bude maturitní zkouška. „V květnu mě čeká zápas na Heroes Gate, ale předtím se musím poprat s maturitou. To bude těžký boj. A zda to bude těžší než mistrovství, tak to porovnám, až bude po," říká student Obchodní akademie.

Reklama