Hlavní obsah

Kincl kývl na Vémolu, pak otočil. Požadavky mimo realitu, zní z organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to takřka hotová věc, nakonec je ale vše jinak. Trilogie mezi věčnými rivaly Karlosem Vémolou a Patrikem Kinclem na konci letošního roku zmizela v prachu, místo toho druhý jmenovaný ukázal na slovenského vyzyvatele Vlasta Čepa. Důvod myšlenkového obratu? Rozdílné finanční představy mezi ním a organizací. „Bylo to mimo realitu, jsou nějaké hranice,“ líčí pro Sport.cz spoluzakladatel Oktagon MMA Ondřej Novotný hlavní důvod, proč nakonec ke třetímu měření sil nedojde.

Foto: Oktagon MMA

Ondřej Novotný (vlevo), šampion střední váhy Patrik Kincl a Pavol Neruda.

Článek

Můžete přiblížit, jak probíhala jednání?

Vlastně nijak. Patrik jasně řekl, že do zápasu s Karlosem půjde, a vše jsme na to přichystali. Poté nejprve veřejně řekl, že si to potřebuje nechat zaplatit. Počítal jsem s tím, že se můžeme bavit i mimo podepsanou smlouvu, ale když jsme si o tom společně povídali, tak řekl věci, které jsou jednak mimo smlouvu a rovněž se nedají, co se týče jeho požadavků, přijmout. Tím pádem se vrátil zpět k Čepovi.

Na čem konkrétně jste se nedohodli?

Čistě finanční požadavky.

Z vašich nedávných veřejných vyjádření to působilo tak, že už počítáte s tím, že k trilogii dojde. Jste z výsledku překvapený?

Jsem překvapený, že si nejprve něco jasně bez dalších požadavků řekneme a týden poté přijde toto. Nejprve v takovém veřejném vyhlášení, navíc je důležité zmínit také velikost požadavků, která byla mimo realitu.

Je to velký zásah pro organizaci?

Není. Patrik vybíral ze dvou skvělých variant, přičemž nejprve vybral jednu a pak druhou. Oukej. Ale sám za sebe jsem ze zápasu Kincla s Čepem nadšený. Koneckonců Patrik na svých sociálních sítích dělal anketu a bylo to 50:50. A pokud bychom ji dělali my, tak by to bylo víceméně podobné. Je to velký česko-slovenský zápas a Slováci budou jednoznačně za Čepem. Má velkou armádu. Všichni vědí, že to bude atraktivní zápas a nedostanou z toho v uvozovkách to zklamání, které bylo z průběhu duelu Kincla s Vémolou 2. Je to silvestr a člověk tam chce jít se bavit. A co si budeme, většina fanoušků chce vidět bomby, a od koho jiného než od Vlasta. Pro nás to není žádný problém, protože Vlasto si to zaslouží za všechno, co pro sebe, nás i fanoušky udělal. Jsem zvědavý, jaký bude kurz. Rozhodně si ale nemyslím, že je to třeba 1,3 ku 3,12. Je to přesně ten typ zápasu, kdy rozum říká, že je to jasné, vždycky dojdeš k tomu ale. A to je tady tak strašně silné. V tom je to geniální a strašně vzrušující a bude to chtít vidět každý. Stačí jen projít kolem televize, kde to poběží.

Jaká byla Karlosova reakce?

Na jednu stranu z toho byl překvapený, ale když jsme mu řekli Patrikovy požadavky, tak by s ním ani náhodou nechtěl jít ani v případě, kdybych ulítl a chtěl mu to splnit. Chápe, že je to mimo mísu. Jsou to ale interní věci a nechci to moc rozebírat. Chápu, že každý chce dostat co nejvíc, a všichni chceme, aby to ve finále bylo pro danou stranu to nejlepší. My s Palem (Pavol Neruda – spoluzakladatel) ale musíme najít kompromis, aby to bylo vyrovnané. Tentokrát to Patrik rozehrál tak, že to absolutně vyrovnané nebylo. Navíc mě mrzí jedna věc…

Povídejte.

Patrik zřejmě od začátku věděl, že bude chtít za zápas jiné peníze, než které má ve smlouvě. Jedna věc je ta, na co vlastně smlouvy máme, když by si každý chtěl něco vyjednat. Druhá věc je, že i když byl ochotný, tak nejsem ochotný platit násobky věcí, které jsou ve smlouvě. Rovněž nejsem ochotný platit UFC peníze za turnaj v Čechách. UFC titulové peníze, když to takhle řeknu. Jsou hranice a my to s Palem musíme spočítat tak, abychom zaplatili turnaje a vše kolem a abychom také vydělali. Nemůžeme to dělat jen pro zlaté oči někoho.

Jak Patrik reagoval na to, že jeho požadavky nepřijmete?

Rychle. Měl to v sobě rozhodnuté a připravené, což nějakým způsobem respektuji. Zkusil to. Ale myslel jsem si, že k tomu dojdeme rychleji a je trochu soudnější v představách. Všichni mi říkají, jak někde něco slyšeli a že tenhle má tohle. Takové to věčné porovnávání se. Jak ale říkám, je to sport egomaniaků, a musí to tak být. Každý, kdo jde do klece, musí mít velké ego a věřit si. My ale dnes už máme sofistikované měření na všechno a myslím si, že jsme v Čechách tam, co jiné sporty ani nenapadne. Na konci toho všeho pak nemůže vyjít nula nebo ztráta, protože nevím, z čeho bych pak příští měsíc platil lidi. Občas ty peníze můžete přitlačit, když víte, že se to vyplatí a hodí, ale nikdo mě nemůže zkoušet tlačit do rohu. Pak je to takové nešťastné. Patrik si do toho dá příspěvek na sociálních sítích, kde se dožaduje promování a podobné věci. Náš tým mu může zpracovat statistiku, aby viděl, jak moc ho promuje a kolik peněz za něj utrácíme. Oktagon má 100 lidí a člověk se nemůže tvářit, že jednáš jenom se mnou nebo Palem. Je to velká společnost, kde je hodně šéfů, a také oni mají nějaké pocity. Někdy je to těžké.

Vémola přitom říkal, že pokud má k trilogii někdy dojít, tak v prosinci, nebo nikdy. Počítáte s nějakou náhradní variantou?

Nepočítám s ničím. Nepočítám, že je to teď, nebo nikdy, a rovněž, že se to ještě někdy odehraje. Ty silné výroky patří k našemu sportu a také uražené ego a následné vysvětlení věcí. Počítám, že to nějak vymyslíme, ať je to dobré. To znamená, že zápas Čepa s Kinclem je skvělý, a je to fantastický duel, na který se ohromně těším. Na Vémolu s Kinclem jsem naopak zapomněl. A co bude dál, to nechám otevřené.

Když jste zmiňoval, že už jste počítali se zápasem Vémoly s Kinclem, měl i Čepo svého soupeře do O2 areny?

Měl, ale jméno si nechám pro sebe. (smích)

Co Karlos? Bude i přesto zápasit na posledním turnaji letošního roku?

Nevím. Je to věc, kterou jsme si řekli, že budeme řešit v nejbližší době. On sám má domluvené nějaké kempy. Když jsem navíc poprvé mluvil s Patrikem, což bylo krátce po turnaji v Bratislavě, tak jsme věděli, že to bylo domluvené, jen jsme to potřebovali dotáhnout. Pak ale Patrik přišel s požadavkem, který je neakceptovatelný. Rázem z něčeho, co jsme měli stoprocentně rozhodnuté, byla nula procent. Měli jsme i jiné varianty, které bohužel jsou buď zraněné, nebo se něco stalo. Zápas pro zápas pro nás nemá smysl. Vím, že pro Karlose ano, protože má velké peníze a chce být furt v tempu, zároveň ale víme, že ne vždy soupeř pro Karlose funguje tak, že by lidi zvedl ze sedačky a stálo to za to. I v tomhle směru se musíme chovat rozumně.

Reklama