Hlavní obsah

Král je jen jeden! Pozice na trůnu se nezměnila, bitva však mnohé zklamala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná UFC má za sebou další ostře sledovanou titulovou bitvu, která však nového šampiona nenabídla. Opasek krále střední váhy dokázal znovu obhájit Nigerijec Israel Adesanya, který ve vyrovnané partii uspěl na body a Roberta Whittakera porazil i podruhé v kariéře. Prvně jmenovaný je tak v rámci střední váhy stále neporažen a na své konto si připsal další cenný skalp.

Foto: UFC

Israel Adesanya ustrážil pás šampiona střední váhy organizace UFC.

Článek

Zápas přitom nezačal nikterak aktivně. V úvodních minutách byl k vidění taktický boj, při kterém se Adesanya snažil okopávat nohu soupeře. Nigerijec navíc při jedné z pravaček posadil Whittakera na zadek. První kolo tak vyznělo lépe právě pro současného šampiona, který byl i nadále v postoji mnohem přesnější.

Ani další pětiminutovka nenabídla nic moc atraktivního. Adesanya se stále snažil těžit z dobrého postoje, naopak Whittaker dokázal soupeře zaskočit a takedownem vzal zápas poprvé na zem. Tam oba borci moc dlouho nevydrželi a po pár vteřinách se šlo znovu do postoje, kde hrozil spíše Nigerijec. Druhé kolo tedy bylo mnohem vyrovnanější, nejspíš ho ale znovu dostal šampión.

Foto: UFC

Robert Whittaker (vlevo) a Israel Adesanya během druhého vzájemného souboje.

Třetí kolo se krom pár vteřinek znovu odehrávalo pouze v postoji, kde však žádné fatální nebezpečí nehrozilo. Adesanya se sice při jednom z okamžiků dostal u pletiva pod tlak, tam však prokázal skvělou práci a hodně rychle se dostal zpět do středu klece, kde sám předvedl skvělý nápor. Další vyrovnané kolo, ve kterém se znovu mohlo jen spekulovat o tom, komu nakonec bodově připadlo.

Nigerijec poté znovu vsadil na svou taktiku a prezentoval se ostrými kopy, které ve většině případů našly svůj cíl. Whittaker tak potřeboval něco předvést, a to se mu povedlo. Parádním takedownem vzal šampiona na zem, který se však po pár vteřinách dokázal znovu postavit. Australanovi tak taktika moc nefungovala a musel se popasovat s krátkými kombinacemi v postoji. I tak se před pátým kolem situace hodně zamotala a nikdo s jistotou nedokázal říct, kdo zrovna vede.

V koncovce zápasu bylo podstatné neudělat chybu, což se dařilo. Whittaker sice znovu šampiona vzal na zem, avšak i tentokráte to mělo jepičí život. Australan se však prezentoval velice dobrou fyzickou připraveností a poslední minutu držel soupeře na pletivu. Zápas tak museli rozhodnout bodoví sudí a s napětím se čekalo, kdo získá titul šampiona střední váhy.

48:47, 48:47, 49:46 – tak to viděli sudí. A znovu ve prospěch šampiona Israela Adesanyi, který si i nadále ve střední váze ustrážil neporazitelnost. Kdo ale očekával parádní krvavou bitvu, tak musel být zklamán. Naopak diváci sledovali taktickou partii, při které rozhodovaly maličkosti.

Reklama

Související témata: