Hlavní obsah

Krev tryskala z obličejů. Šampion zmaloval soupeře a má další pás, došlo i na „zmrtvýchvstání“

Aktualizováno

Překvapení se nekonalo. Titulová bitva o prozatímní pás pérové váhy organizace Oktagon MMA suverénně patřila belgickému uragánu Losenu Keitovi, na jehož splašené ruce doplatil český tvrďák Jakub Tichota, který nakonec padl ve čtvrtém kole. Fantastické zmrtvýchvstání se pro změnu povedlo slovenskému oblíbenci Vlasto Čepovi, který s pořádnou tržnou ránou nakonec otočil zdánlivě ztracený duel a na čtvrtý pokus si domluvil boj s dlouholetým rivalem Matějem Peňázem. Turnaj Oktagon 42 ale nabídl daleko víc…

Jakub Tichota vydržel nesmysl, Keitu ale nešokoval. Ten se stal dvojnásobným šampionem OktagonuVideo: Oktagon TV

 
Článek
Fotogalerie

„Chci šokovat svět." Touto větou se před titulovou bitvou o prozatímní titul pérové divize patřičně namotivoval český talent Jakub Tichota, který si přesto byl vědom toho, co jej v kleci čeká. Šampion lehké váhy Losene Keita totiž do klece vstupoval jako neporažený a před fightem byl vůbec největším favoritem celého galavečera. Důvod se ukázal právě během hlavního zápasu...

Pětadvacetiletý Keita tradičně od začátku vsázel na dynamiku a rychlost. Navíc se mu povedlo odrážet i očekávanou soupeřovu zbraň – pokusy o strhy. Vše tedy hrálo v neprospěch českého bojovníka Tichoty, na kterého se každou chvíli hnala lavina útoků. Ataky ovšem dokázal dlouhou dobu odrážet, i když jeho obličej byl několikrát proti. Neporaženého rivala přesto i v těžkých situacích dokázal ohrožovat, pořádnou neplechu nadělaly například kopy na hlavu, po kterých byl Keita nucen upouštět od splašené jízdy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Tichota překvapoval především odolností. Jeho tuhý kořínek odrážel sérii zdánlivě fatálních soupeřových útoků, až nakonec přeci jenom povolil. Keita tradičním způsobem soupeře poslal k zemi a v závěru čtvrtého kola oslavil zisk pásu pro prozatímního šampiona pérové váhy. Po zápase ale přiznal, že mu odolný sok nadělal problémy. „Dal mi opravdu zabrat. Věděl jsem, že to bude lehké, ale nechtěl jsem zbytečně riskovat," říkal Keita s nadšením. V nejbližší době se tak dá očekávat bitva s právoplatným šampionem pérové divize Gruzíncem Matem Sanikidzem.

Za odvahu si český talent vysloužil slova uznání. Po zápase totiž vyšlo najevo, že více než polovinu duelu bojoval se zlomenou klíční kostí. „Zřejmě se to stalo už v prvním nebo druhém kole. Teď je v nemocnici. Stejně jako někteří další zápasníci," uvedl promotér Ondřej Novotný na poturnajové tiskové konferenci.

Oktagon 42výsledky
Losene Keita - Jakub TichotaVítěz: Keita (4. kolo - TKO)
Vlasto Čepo - Ion TaburceanuVítěz: Čepo (2. kolo - TKO)
Matouš Kohout - Karol RyšavýVítěz: Ryšavý (body - jednomyslně)
Jeremy Kimball - Ruben WolfVítěz: Kimball (2. kolo - TKO)
Shem Rock - Arthur LimaVítěz: Remíza
Roman Paulus - Niko SamsonidseVítěz: Samsonidse (body - jednomyslně)
Stuart Austin - John WinterVítěz: Austin (body - jednomyslně)
Katharina Dalisdaová - Isabella De PáduaováVítězka: Dalisdaová (3. kolo - TKO)
Jakub Dohnal - Callum MullenVítěz: Dohnal (body - jednomyslně)
Marek Bartl - Ole MagnorVítěz: Bartl (body - jednomyslně)

Diváky zvedl ze sedadel úctyhodný výkon slovenského miláčka Vlasta Čepa. Moldavský přízrak Ion Taburceanu totiž v prvním kole nebyl daleko od výhry, soupeři dokonce při jednom z loktů otevřel tržnou ránu na čele a krvavá spoušť na sebe nenechala dlouho čekat. Čepovi rázem nefungovalo vůbec nic a mnozí žili v přesvědčení, že bude brzo konec. Ve druhém kole ale přišel fantastický obrat. Značně zdemolovaný Čepo zničehonic odstřelil soupeře k zemi a z módu přežívání najednou sám zavelel k finálnímu útoku. Neskutečný obrat! Tuburceanu si byl vědom, že prohrál zdánlivě vyhraný zápas.

Šílenství v areně. Neuvěřitelné. Vlasto Čepo vstal z mrtvých a zničil svého soupeřeVideo: Oktagon TV

Krátce po vyhlášení vítězů znovu (již počtvrté) došlo k potvrzení dlouho očekávaného vzájemného zápasu mezi Vlastem Čepem a Matějem Peňázem. Duel je směřován znovu do Bratislavy, tentokráte na turnaj 7. října. Vše se ale bude odvíjet od zdravotního stavu českého bojovníka, který se dává dohromady po zlomení ruky. Peňáz zároveň přiznal, že obdržel druhou nabídku do show Dana White's Contender Series, kde by měl možnost zabojovat o smlouvu s UFC. Co upřednostní?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Zaujal také duel navrátivšího Američana Jeremyho Kimballa. V souboji dvou vousáčů si dlouhou dobu pohrával s německým rivalem Rubenem Wolfem, jehož tvrdost brady zcela jistě snesla nepřísnější měřítka. Několikrát se zdál být na odpis, pokaždé s nepochopením diváků ve tvářích ale pokračoval. Těžká váha přesto povolila. V závěru druhého kola se na jednostrannou řež nevydržel dívat ani rozhodčí.

Jeremy Kimball je zpět! Jeho dávku pěstí neustál Ruben WolfVideo: Oktagon TV

Jediný česko-slovenský souboj svedla čtyřka lehké váhy Matouš Kohout a pátý nejlépe postavený Karol Ryšavý. Ani v tomto duelu nechyběla krev a nelítostné přestřelky. Diváci se tak dostali znovu do varu a oba bojovníci doručili tu nejlepší možnou podívanou. Slavit ale logicky mohl pouze jeden. Ryšavému se povedlo přesvědčit všechny tři sudí a půl roku po operaci zlomené čelisti mohl hlasitě slavit.

Velká očekávání byla vkládána i do britského novice na česko-slovenské půdě Shema Rock. Už po několika desítkách vteřin souboje s Brazilcem Arthurem Limou se začalo rodit překvapení, a právě druhý jmenovaný nebyl daleko od některé z vítězných technik submisí. Rock nejtěžší okamžiky kariéry bojovníka přečkal s bravurou a vývoj se pomalu a jistě začal překlápět na opačnou stranu. A i když snad polovinu duelu držel britský ranař soupeře pod sebou na zemi, přesto se zrodila překvapivá remíza.

Reklama

Související témata: