Hlavní obsah

Krutá česká porážka v zahraničí. Zuřil šéf Oktagonu i šampion Kincl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl jediným českým želízkem na horké německé půdě, po sérii nekompromisních výher ale přišla hodně krutá porážka. Bijec Jakub Bahník na turnaji Oktagon 55 ve Stuttgartu svedl těžkou bitvu s afghánským soupeřem Wahidem Najandem, konečný výsledek ale je pro mnohé trnem v oku. Nad bodovým nezdarem se mimo jiné podivoval i šéf největší tuzemské organizace Ondřej Novotný, který dokonce navrhoval podání protestu. „Jsem rozezlen,“ ohodnotil upřímně výkon trojice rozhodčích.

Foto: Oktagon MMA

Jakub Bahník (vpravo) v souboji s Wahidem Najandem

Článek
Fotogalerie

Nechávat osud zápasu na rozhodčích? V MMA se to nevyplácí. Moc dobře se o tom přesvědčil i již zmíněný Bahník, který přitom bitvu s novicem Najandem pod česko-slovenským gigantem nezačal vůbec špatně. Po sérii výstřelů soupeřem otřásl natolik, že se blýskalo na další svižný konec. Vzápětí ale přišlo bleskové vystřízlivění, duel se začal vyrovnávat. „Kuba má zatím na svých rukavicích přesnost a také tvrdost,“ komentoval průběh boje Ondřej Novotný.

Lišit se po prvním kole začali bodoví sudí (2:1 pro Bahníka), což kazilo pocit nadvlády. Bahník byl přitom blízko ukončení zápasu také ve druhé pětiminutovce, jenomže ani tady zkáza nepřišla. Mezitím sebevědomý Afghánec, jenž měl pod okem velkou tržnou ránu, pečlivým úsilím na podlaze klece začal mást nejen soupeře, ale také rozhodčí, kteří jako by měli dilema – je tlak víc než poškození či efektivní údery? Najandův obličej toho totiž schytal o poznání víc.

Před posledním kole bylo jasné, že se v případě bodového rozhodnutí bude jednat o těsnou záležitost. Jenomže závěrečnou pasáž ovládl právě rodák z afghánského Pandžšíru, který soupeře tradičně držel pod sebou, což mu dávalo větší naděje na triumf. A vůbec nevadilo, že nevyvíjel žádnou přílišnou aktivitu ani snahu zápas ukončit. Před sebráním bodovacích lístků z rukou rozhodčích proto panovaly značné obavy, zda se neurodí překvapivá výhra. Průběžné výsledky tomu minimálně nasvědčovaly.

Oktagon 55, StuttgartOficiální výsledky
Christian Jungwirth – Robert PukačVítěz: Jungwirth (body – jednomyslně)
Alexander Poppeck – Jeremy KimballVítěz: Poppeck (1. kolo – TKO)
Máté Kertész – Niklas StolzeVítěz: Kertész (2. kolo – submise)
Jaime Cordero – Dominic Schober Vítěz: Cordero (body – jednomyslně)
Ruben Wolf – Sebastian HerzbergVítěz: Herzberg (1. kolo – TKO, zranění)
Karol Ryšavý – Arijan TopallajVítěz: Topallaj (1. kolo – KO)
Jakub Bahník – Wahid Najand Vítěz: Najand (body – split decision)
Jorick Montagnac – Sebastian HeilVítěz: Montagnac (body – jednomyslně)
Michael Deiga Scheck – Nikolaos SerbezisVítěz: Scheck (1. kolo – KO)
Róża Gumienna – Lucia SzabováVítězka: Szabová (3. kolo – submise)
Ion Taburceanu – Nenad AvramovičVítěz: Taburceanu (2. kolo – TKO, vzdání se)
Jacinta Austin – Karolina Wojcik Vítězka: Austin (body – jednomyslně)

„Na mém bodovém lístku vyhrál Kuba jednoznačně 2:1, ale myslím si, že dva lístky budou vypadat přesně obráceně. Kdybych měl predikovat, tak bych řekl, že za malou chvíli vyhlásím za vítěze Najanda a o několik hodin později přijde protest a pokus o přebodování zápasu. Je to jen můj názor, aniž bych byl bodový rozhodčí,“ přemítal v hlavě Novotný ještě před sdělením konkrétních výsledků.

A měl pravdu. Duel nejtěsnějším možným způsobem ovládl právě Najand, který zapsal úspěšný debut (split decision). Nejen na Bahníkově straně byla cítit nemalá hořkost. „Musím říct, že jsem za Kubu rozezlen. Rovnou v kleci jsem mu řekl, že je to na protest. Z mého pohledu jsem mu gratuloval k velmi dobrému a vítěznému zápasu. Řekl jsem i Wahidovi, že to není o tom, že Kuba je kluk, kterého znám a je s námi od prvního Oktagonu,“ kroutil nevěřícně hlavou Novotný.

Zaskočeni zůstali i čeští fanoušci v diskuzích na sociálních sítích. S bleskovou reakcí přispěchal například i šampion střední váhy Patrik Kincl, Bahníkův trenér, který tentokrát nebyl v dějišti turnaje. „Ani ho*no,“ napsal a přiložil snímek pravidel, dle kterých se bodově hodnotí zápasy. Mimo jiné zde poukázal na nejhodnotnější položku, a sice efektivní údery. „Krásná práce na bodech. Inspirace u Gábora (Borárose)?“ tázal se dále.

Česko-slovenský výjezd směrem do Stuttgartu rozhodně nebyl nejpovedenější. Jako jediná po návratu do klece slavila Slovenka Lucia Szabová, následně v bitvách padli krajané Karol Ryšavý, Robert Pukač a již zmíněný Čech Jakub Bahník. Organizace Oktagon MMA navíc oznámila rekordní turnaj na fotbalovém stadionu ve Frankfurtu, kam se již 12. října podívá 55 tisíc fanoušků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články