Hlavní obsah

Muradov stále trpí. Vyfasoval stopku, došlo i na debatu s šéfem UFC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť neprohrál, přesto zažil jednu z nejhorších zkušeností v kariéře. Uzbecký bojovník Machmud Muradov nadále pociťuje z víkendového střetu s Rusem Aliaskhabem Khizrievem zdravotní problémy. Poraněné oko, kvůli němuž zápas skončil již po jedenácti vteřinách boje, stále nemůže otevřít a čekají ho další vyšetření. „Oko jako takové není zasažené, ale spodní víčko je poškozené a odřené,“ říká trenér Petr „Monster“ Kníže, který prozradil, že bezprostředně po duelu proběhla i komunikace s vedením organizace.

Foto: Profimedia.cz

Uzbecký bojovník Machmud Muradov před duelem v UFC. Archivní foto.

Článek

Pro Muradova tak návrat do bojiště nedopadl dle představ. V zápase proti ruskému rivalovi stihl odbojovat pouhých jedenáct vteřin, načež soupeřova rána prsty napřed dopadla přesně pod jeho levé oko, které se během chvíle zabalilo a v následných minutách i hodinách nešlo absolutně otevřít. Pokračovat v boji se logicky nemohlo, byť uzbecký bojovník zkoušel dělat zázraky.

Jak to aktuálně vypadá s Muradovem?

Mach byl bezprostředně po zápase na vyšetření, kde mu udělali nějaké snímky a rentgen. Vše je v pohodě. Ten úder prstem ale dostal do lícní kosti, od níž to zajelo hluboko pod oko. Oko jako takové není zasažené, ale spodní víčko je poškozené a odřené. Po tom úderu ho nemohl otevřít, což stále platí. Vše je jinak v pořádku, jen nejde otevřít.

Pokračujte.

Byl na vyšetření, dostal nějaké kapky a má to kapat několikrát denně. Půjde znovu na vyšetření, kvůli čemuž zůstává ve Vegas.

Jak jste to viděl vy bezprostředně po úderu? Věděl jste, že přijde konec?

Mach seděl přímo u nás, byl jsem u toho. To oko jsem viděl a od začátku to bylo problematické zranění. Bylo vidět, že nejde otevřít. Pak se ho i ptali, zda může zápasit dál. Chtěl, ale nešlo to. Pokračování by byl nesmysl. Mach navíc na jedno oko vidí lépe, na druhé o něco hůř. Shodou okolností ten úder zasáhl to zdravé. Když je navíc člověk pravák, tak by levé oko mělo být v pořádku. Viděl jsem i zpomalený záběr…

Co jste na něm vypozoroval?

Prst tam zajel opravdu hluboko, až pod oko. Po všech těch vyšetřeních jsme v noci po zápase s Machem jeli do lékárny, protože ho hrozně bolela hlava.

Co jste si říkali společně v šatně?

Blbé je to, že příprava trvá nějakou dobu, do toho jsme do Vegas jeli zhruba se 14denním předstihem, abychom se aklimatizovali. Vše probíhalo v pohodě, měli jsme super podmínky. Perfektně šla i váha, tak dobře mu snad ani nikdy nešla. Když se pak něco takového stane, tak to zamrzí. Mach teď drží druhý rekord v UFC. První má z Londýna, kde za zápas naházel nejvíc takedownů, což je rekord, teď má nejrychlejší ukončení na „no decision“. (smích)

Už jste stačili nějak komunikovat s vedením UFC?

Jelikož jsme bezprostředně po zápase šli na vyšetření k lékařům uvnitř arény, tak za námi přišel Dana White (prezident UFC – pozn. red.), který říkal, že tak hrozný eye poke ještě nikdy neviděl. Povídal nám, ať mu pošleme všechna vyšetření, že nám s tím pomohou. Sice je to podle pravidel jako zápas bez vítěze, ale údajně se to z Machova pohledu bude brát jako vyhraný zápas (ne výsledkově). Přijde si i na bonusové peníze jako v případě, kdy by normálně vyhrál. Dokonce se společně bavili o novém kontraktu…

Alespoň něco pozitivního, viďte?

Přesně tak, jinak není co hodnotit. Když bojovník zkazí první kolo anebo se něco stane, tak si člověk řekne, že to může nějak ohodnotit. Tady to nejde, zápas trval jedenáct vteřin. Navíc jsme předpokládali, že soupeř bude tlačit a hned to svazovat. Po tom druhém úderu ale Machovi zajel pod oko a já si myslím, že je to faul. Každý rozhodčí vždycky říká, že prsty mají být zabalené do pěsti nebo mají jít nahoru. Za mě je to jasný faul.

Je možná odveta?

Mach se bavil s manažerem a údajně ten jeho soupeř dostane zápas dřív, třeba už příští týden nebo za čtrnáct dnů. Mach má naopak kvůli oku stopku na měsíc, zápasit by ani tak nemohl. Pak se uvidí. Teď jde o oko. Zatím to vypadá, že nejde otevřít jen kvůli tomu, že to víčko je pohmožděné. Chce to čas. Je to zranění, se kterým se nedá nic moc dělat. Nejde otevřít ani silou.

Reklama

Související témata: