Hlavní obsah

Velký krok! České MMA na fotbalových stadionech má zelenou. Ve hře více variant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MMA zápasy na fotbalovém stadionu? Zatímco například v Polsku se to už povedlo, v Česku a na Slovensku je to naopak něco nepolíbeného. Následující rok by se to ale mohlo změnit. Není totiž tajemstvím, že organizace Oktagon MMA usilovně pracuje právě na turnaji na zeleném pažitu a už má dokonce zelenou k realizaci galavečeru hned na dvou fotbalových stadionech. Pražském Edenu a bratislavském Tehelném poli.

Foto: Oktagon MMA

Karlos Vémola (vlevo) v odvetném souboji proti Patriku Kinclovi. Ilustrační foto.

Článek

O turnaji na fotbalovém stadionu se v éteru už nějakou dobu mluví, spekulace sílí. Spoluzakladatel organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný po červencovém turnaji dokonce připustil některé varianty. „Mluvíme i o jiných možnostech než o Letné a Edenu. Ostrava je určitá možnost, ale zatím v nedohlednu. Možná taky Bratislava?“ odpověděl jeden ze dvou zakladatelů po galavečeru na pražské Štvanici právě na otázku, zda je turnaj pod otevřeným nebem na fotbalovém stadionu možný.

A situace se od té doby skutečně pohnula. Oktagon MMA dokonce dostal povolení hned od dvou fotbalových stadionů, přičemž k turnajům by mohlo dojít už v příštím roce. „Máme zelenou. Jak termínově, tak přízní obou stadionů, tedy Edenu v Praze a Tehelném poli v Bratislavě,“ potvrdil pro Sport.cz spoluzakladatel organizace Pavol Neruda.

V nejbližší době bude klíčové rozhodnout o nejlepší variantě. „Jde o podmínky jednotlivých arén, které si dáme před sebe a podle toho se rozhodneme. Musíme si sami říct, kde to bude lepší udělat z hlediska toho, abychom to dokázali naplnit, a kde je větší potenciál. Pravdou je, že máme dobré důvody pro obě varianty, bude to těžké rozhodování. Každopádně je to tak, že máme z obou stran zelenou. Teď záleží jen na nás,“ pokračoval Neruda.

Situaci nahrává i fakt, že předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík na sociální síti Twitter sdílel příspěvek, který leccos naznačoval. „Splnil jsem synovi přání a přijal jsem pozvání Ondřeje Novotného na zápasy MMA,“ začal a poděkoval za pozvání do podcastu. A na závěr dodal. „PS: A samozřejmě MMA v letní pauze v Edenu,“ poodkryl možné plány největší tuzemské organizace.

Uspořádání galavečeru na zeleném pažitu je například sen jednoho z nejlepších českých bojovníků Karlose Vémoly. Pro něj by se mohlo jednat o vskutku luxusní závěr kariéry, neboť by na fotbalovém stadionu s vysokou pravděpodobností došlo právě na odvetu Zápasu století se slovenským velikánem Attilou Véghem, po které český „Terminátor“ předesílal konec kariéry.

„Kdyby to vyšlo, tak bych musel věci malinko překopat. Ale třeba to bude součástí těch tří zápasů, které jsem oznámil. Nechte se překvapit, na něčem s Ondrou usilovně pracujeme,“ řekl nedávno šampion polotěžké váhy, který se dokonce po boku Novotného byl v červnu podívat na koncertu muzikanta Marka Ztraceného v již zmíněném Edenu.

Organizace rovněž v nedávném rozhovoru pro Sport.cz přiznala, že realizaci odvety mezi Vémolou a Véghem na fotbalovém stadionu skutečně zvažovala. Tehdy ale z nápadu sešlo i díky plánovanému termínu duelu, který připadal na prosinec. A jelikož se turnaj kvapem blíží a zatím nebylo nic oznámeno, vypadá to na souboj až v příštím roce.

„Chvíli jsme uvažovali právě nad fotbalovým stadionem. Byli jsme už dohodnutí. Nakonec jsme si ale uvědomili, že to nevychází tak dobře. Člověk tam sice narve například o pět tisíc diváků víc, ale s tím se pojí náklady v podobě přestavby, zničení trávníku a podobně. Risk je také počasí. Navíc, pokud by to měl být turnaj v prosinci, tak se to ani venku udělat nedá,“ řekl v březnu Neruda.

Jak to tedy bude? Skutečně dojde k naplnění snu o uspořádání galavečeru na fotbalovém stadionu a s tím spojená i velkolepá rozlučka Karlose Vémoly? Letos navíc došlo k poslednímu turnaji v tenisovém areálu na pražské Štvanici, která byla každoroční součástí letního období Oktagonu MMA. Bude náhradou právě turnaj pod otevřeným nebem na zeleném pažitu? A případně kdy?

V Evropě se přesto nebude jednat o ojedinělou záležitost. Například polská organizace KSW hned dvakrát přivedla své bojovníky na Národní stadion ve Varšavě, kde galavečery v letech 2017 a 2023 pokaždé sledovalo přes 50 tisíc fanoušků.

Reklama