Hlavní obsah

Nejlepší z nejlepších! Legendární Jones opět na vrcholu. Největší umělec, smeká legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární Jon Jones je v těchto dnech ústřední postavou světa MMA. O víkendu se totiž dokázal po tříleté pauze vrátit do kolotoče zápasů v kleci tím nejlepším možným způsobem a vybojoval titul těžké váhy. Ale jakým způsobem! Francouze Ciryla Ganea uškrtil po necelých dvou minutách a po aktualizaci žebříčků se znovu vyškrábal na první pozici rankingu P4P (žebříček napříč váhovými kategoriemi). Z čela sesadil Australana Alexandra Volkanovskiho, vzestup na královskou pozici si ale vyžádal i několik negativních reakcí.

Foto: Michael Wyke, ČTK/AP

Jon Jones před bitvou o titul těžké váhy s Cirylem Ganem.

Článek

Nejlepší z nejlepších. Toto označení si v těchto dnech může lebedit pětatřicetiletý Jones, kterému k návratu na výslunní stačil jediný duel. V žebříčku napříč váhovými kategoriemi, kde českému bojovníkovi Jiřímu Procházkovi aktuálně náleží jedenáctá pozice, vystřídal na trůnu Australana Alexandra Volkanovskiho, který svůj post uhájil i přes nedávnou porážku v titulové bitvě proti Dagestánci Islamu Machačevovi.

„Zaslouží si to (Volkanovski). Je osvěžující, dobře mluví, jeho země ho miluje a dobře reprezentuje sport. Věřím, že si zaslouží být nejlepším bojovníkem na světě. On a Islam," řekl Jones ještě před víkendovým návratem do UFC. „Bojuji za to, abych byl nejlepším bojovníkem všech dob, ne pouze v jednotlivých váhových kategorií," pokračoval. Po bleskurychlé titulové bitvě, ve které uspěl již 124 vteřinách a vybojoval titul těžké váhy, se ale on sám vrátil do čela všech zápasníků. Polepšil si hned o devět míst!

Pro někoho překvapení, pro dalšího očekávaná zpráva. „Můj názor je takový, že by Jones neměl být nejlepším bojovníkem napříč všemi váhovými kategoriemi. Alexander Volkanovski by tam měl zůstat," vyjádřil se bývalý šampion Daniel Cormier, který se s legendárním Jonesem v minulosti utkal hned dvakrát. V obou případech sice prohrál, odvetný zápas byl ale nakonec kvůli pozitivnímu testu na zakázané látky v Jonesově těle anulován.

„Jones je nejlepší. Žádné další výmluvy. Už žádný Georges St-Pierre. Už nikdo. Jmenuje se Jon Jones a je to nejlepší bojovník napříč váhovými kategoriemi. Největší umělec smíšených bojových umění všech dob," smekl bývalý dvojnásobný šampion UFC Henry Cejudo.

To, že již pětatřicetiletý rodák z Rochesteru bere svůj comeback do bojového kolbiště maximálně vážně svědčí plány pro nadcházející měsíce. Údajně si již domluvil další zápas, hned po uplynuvším boji si řekl o souboj s o pět let starším Stipe Miocicem, který ale naposledy bojoval před více než rokem. „Chcete vidět, jak porazím Stipeho Miocice? Vím jednu věc. Je to zápas, který lidé chtějí vidět. Doufám, že Stipe trénuješ. Jsi nejlepší těžká váha všech dob a o souboj s tebou hodně stojím," zvolal Jones.

A k realizaci tohoto souboje údajně není vůbec daleko. Koneckonců proti není ani již zmíněný Miocic, který se dokonce nechal slyšet, že by byl připraven v červenci, konkrétněji na turnaji UFC 290. „Pořádně hejbnu zadkem, abych potom nakopal do toho jeho," potěšil fanoušky čtyřicetiletý těžkotonážník, jenž dokonce zvažuje přípravu po boku Daniela Cormiera, se kterým svedl trilogii a s měřením sil proti Jonesovi má zkušenosti.

Duelu je otevřený i šéf UFC Dana White. „Ještě před zápasem Jonese s Ganem jsme Stipemu slíbili, že se postaví proti vítězi. Takový byl náš původní plán a nic se na něm nemění. Stipe je legenda těžké váhy a má nárok bojovat o titul. Předpokládám, že s Jonesem to bude skvělý fight a moc se na něj těším," neskrývá nadšení třiapadesátiletý americký byznysmen.

Divizi bedlivě sleduje také její bývalý šampion Francis Ngannou, jehož odchod z elitní organizace byl potvrzen začátkem letošního roku a titul divize nad 93 kilogramů tak byl zhruba dva měsíce bez majitele. „Nečekal jsem, že to bude tak rychlý zápas. Překvapilo mě to. Od Jonese to byl skvělý výkon, naopak jsem byl překvapený, že se Gane ani nebránil," popisoval průběh zápasu šestatřicetiletý Kamerunec.

„Zápasit s Jonesem bych si přál. Bohužel se zápas nikdy nestal a pravděpodobně ani nikdy nestane, když má s UFC velmi dlouhou smlouvou," pokračoval Ngannou. Jones totiž ještě před zápasem s Ganem podepsal kontrakt na osm zápasů a dá se očekávat, že jen tak působiště měnit nebude.

Reklama

Související témata: