Hlavní obsah

Král stále králem. V UFC uhájil titul, pak ukázal na jiného šampiona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední číslovaná akce před jubilejním galavečerem slavné bojové organizace UFC přinesla řadu zásadních momentů. Šampionský pás bantamové váhy dokázal uhájit Američan Sean O’Malley, jenž s přehledem zvládl reparát z roku 2020 proti Ekvádorci Marlonu Verovi. O drtivé ukončení se pro změnu postaral bývalý přemožitel Conora McGregora obávaný Dustin Poirier, oku diváka neunikl ani vítězný debut populárního anglického ranaře Michaela Page.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Sean O’Malley (vpravo) v titulovém souboji proti Marlonu Verovi

Článek
Fotogalerie

Sean O’Malley stále na trůnu. V rámci premiérové obhajoby titulu bantamové divize předvedl světový výkon, jemuž ekvádorský nájezdník Marlon Vera, který shodou okolností amerického „cukříka“ před čtyřmi lety dokázal porazit, jen těžko vzdoroval. Tentokráte to z pohledu prvně jmenovaného byla dominance od prvního až do pátého kola, nic na tom nezměnila ani extrémní fyzická výdrž jeho rivala, který se odmítl vzdát před limitem.

„Cítil jsem, že Chito je tvrdý,“ ocenil Sean O’Malley po zápase, v němž exceloval výhradně v postoji, kde mu fungovaly jeho dlouhé končetiny, které se v průběhu boje začaly barevně projevovat i na soupeřově tváři. Američan byl zkrátka rychlejší, přesnější a odolnější, což bylo vzhledem k výsledku stěžejní. Obouchaný Vera přesto několikrát dostal soupeře do úzkých, ani v jednom případě se nejednalo o nic fatálního.

A byť Ekvádorec prohrál jednoznačně na body (2×50-45 a 50-44), rozhodně se směrem do budoucna vzdát nehodlá. „Vrátím se a jednoho dne se stanu šampionem. Vždy jsem tvrdil, že O’Malley je skvělý bojovník, a dneska mu to šlo lépe než mně. Snažil jsem se, ale nestačilo to,“ krčil rameny jednatřicetiletý rodák z Manabi.

O’Malley naopak po dalším skalpu hledá nové výzvy, jednu takovou už dokonce představil. „Dano (White), sežeň mi letadlo do Španělska, jdu si pro Iliu Topuriu. Je to děsivá bestie a to mě na tom láká. Klidně se přesunu do vyšší váhy a dáme si to,“ rýpl si Američan do šampiona pérové váhy. „Když to ale řeknu upřímně, jsem ochoten udělat cokoli. Pokud budete chtít, abych porazil Meraba (Dvališvili, dvojka bantamové váhy), udělám to. Ale myslím si, že souboj s Iliou by byl pro lidi velký tahák,“ popíchl.

Senzační ukončení předvedl navrátivší se bojovník Dustin Poirier, který nekompromisním způsobem skoncoval s nezlomným Francouzem Benoitem St. Denisem. Sestřelil ho ve druhém kole, kdy jeho švih paží donutil diváky explodovat radostí. „V zápase jsem něco schytal, ale naštěstí jsem to na konci ukončil,“ ulevilo se Poirierovi. „Řekl jsem si, že musím předvést skvělý výkon, protože si vážím soupeře i našeho zápasu. A musím přiznat, že Benoit byl poměrně silný,“ ocenil velezkušený Američan rivala, jemuž přesekl pětizápasovou šňůru bez porážky.

Velká pozornost směřovala i k premiéře oblíbeného Michaela Page, který se pod taktovkou UFC představil vůbec poprvé. Těsná bitva se zámořským bijcem Kevinem Hollandem nabídla i několik úsměvných momentů, například když si oba bojovníci zatančili v kleci a jeden druhého se snažili vybídnout k větší aktivitě. Slavit ale mohl pouze jeden, hvězdný Angličan Page přesvědčil všechny bodové rozhodčí (3×29-28).

„Ano, šlo o moji premiéru, během níž jsem se cítil jako v minulých zápasech, je ale pravda, že jsem měl byl lehce nervózní. UFC mě v tomhle ohledu trochu dostalo,“ přiznal menší psychické nepohodlí. „Kevin je prostě tvrďák, ale mám tu mnohem víc práce. Můžete se těšit,“ řekl tajemně Page, občasný tréninkový parťák Karlose Vémoly.

Zle nedobře dopadl i urostlý Brazilec Gilbert Burns, který v pozici mírného outsidera duelu tvrdě narazil na Australana Jacka Della Maddalenu. Ve třetím kole nejprve vyfasoval ohromující koleno přímo do brady, načež ho druhý jmenovaný na zemi dotloukl jako hřebík do zdi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.