Hlavní obsah

Okamžiky hrůzy. Bojovník upadl do bezvědomí, rozhodčí nereagoval. Teď je pod vlnou kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Momenty zděšení. Americká MMA organizace Cage Fury Fighting si poslední turnaj za rámeček rozhodně nedá. A může za to ne zrovna povedený výkon rozhodčího, který si během jednoho ze zápasů nevšiml, že bojovník upadl do bezvědomí a v souboji nechal pokračovat. Velezkušený sudí, jenž působil i v prestižní UFC, si vysloužil pořádnou kritiku, naopak poražený bojovník skončil s poškozenými vazy ruky a dost možná také zlomenou rukou.

Foto: DWCS

Mexický bojovník Edgar Cháirez na ilustračním snímku.

Článek

K incidentu došlo ve čtvrtém kole zápasu mezi Edgarem Cháirezem a Giannim Vásquezem. Druhý jmenovaný se na zemi dostal do těžké situaci a několik vteřin čelil nepříjemnému škrcení zvaným triangle choke. Celou situaci pochopitelně zblízka sledoval také hlavní sudí Collado, který se ovšem nezachoval nejlépe. Přehlédl, že Vásquez upadl do bezvědomí, a přesto v duelu nechal pokračovat.

Ztráty vědomí si všiml také komentátorský tým, který na rozhodčího začal křičet. „Franku, on už nevnímá. Franku, je hotovo. Franku, je hotovo! Co děláš? Je hotovo," bylo slyšet ze stanoviště pro komentátory. Ani to však rozhodčího nepřimělo zápas ukončit.

Vásquez se paradoxně záhy probral, vstal „z mrtvých" a dál pokračoval v zápasu. Ale jen na krátkou dobu. Jeho soupeř mu totiž nasadil páku na ruku, kterou tak dlouho lámal, až nakonec rivala donutil odklepat konec zápasu. Ulevilo se také fanouškům, kteří po zápase volali po tom, aby sudí kvůli špatně odvedenému výkonu z organizace vyhodili.

„Dělalo se mi z toho špatně. Nemůže udělat takovou chybu. Tohle nemá nic společného s bojem a zdravím či bezpečností zápasníků. Bylo hrozné to sledovat," rozjela se diskuze na sociálních sítích. Rozhodčí Collado ovšem nepatří mezi žádné nazdárky. V kleci se pohybuje již od roku 2014 a na starosti měl 129 zápasů včetně těch v nejslavnější bojové organizaci UFC.

Organizace následně vydala prohlášení. „Úkolem rozhodčího je chránit bojovníka, když bojovník nemůže chránit sám sebe. Během této události to rozhodčí nedokázal. A i když je práce rozhodčího jednou z nejtěžších v tomto sportu, řádný a intenzivní trénink by mohl tyto věci zmírnit," uvedla Cage Fury Fighting.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gianni Vázquez (@giannivazquezmma)

Naštvání neskrýval ani poražený Vásquez, který se aktuálně potýká se zdravotními následky. „Udělal jsem chybu a stálo mě to zápas. Měl jsem totiž pocit, že jsem do té doby vyhrával. Můj soupeř toho využil a kvůli nějakému hloupému rozhodčímu, který nepřerušil zápas i když jsem byl mimo, se teď musím vypořádat s možnou zlomeninou ruky a také poškozenými vazy," napsal Mexičan na Instagram.

Jak bylo řečeno, práce MMA rozhodčích patří k nejtěžším na světě. Po sporných rozhodnutích jsou sudí pod palbou kritiky a od fanoušků to dostávají pořádně sežrat. „Mnohem lehčí je obvinit rozhodčího než sám sebe. Rozhodčí má v první řadě zodpovědnost za zdraví zápasníků, v druhé řadě za to, aby byla pravidla dodržena do puntíku. Není tam od toho, aby se zavděčil promotérům, zápasníkům nebo trenérům," řekl před časem pro Sport.cz elitní český rozhodčí Jakub Müller.

Reklama

Související témata: