Hlavní obsah

Podpora, ale také úprky ze země! Na mobilizaci nejsme připraveni, hlásí bývalý šampion UFC Nurmagomedov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení částečné mobilizace, která se podle informací týká až 300 tisíc mužů, vyvolala v Rusku pořádné obavy. S odporem proti tomuto nařízení se to setkalo v celé zemi včetně oblasti Dagestánu, kde žije nebo vyrůstalo i několik hvězdných bojovníků MMA. Veřejný nesouhlas vyslal do světa například bývalý šampion slavné UFC Chabib Nurmagomedov, někteří pro změnu ze země utíkají.

Foto: EFC

Bývalý šampion UFC Chabib Nurmagomedov. Ilustrační foto.

Článek

První ruská vojenská mobilizace od druhé světové války sice není plnohodnotná, přesto se údajně týká až 300 tisíc mužů. Mnohem více se ale našlo odpůrců, kteří začali demonstrovat, v hojném počtu dokonce ze země i utíkat. Rostoucí protesty sílí především v Dagestánu, ležícím na západním pobřeží Kaspického moře, kde se o víkendu konaly velké protesty, během kterých policie zatkla přes sto lidí. Ruské sociální sítě jsou plné videí z míst, kde se policisté perou s civilisty.

Demonstranti dokonce v živém vysílání na Instagramu vyzvali k podpoře i tamního nejslavnějšího MMA bojovníka Chabiba Nurmagomedova. „Chabibe, řekni, na jaké straně stojíš jako muž a muslim," vyzval jeden z vůdců protestů, známý jako Omar. Nezůstalo pouze u bývalého šampiona lehké váhy organizace UFC, výzva se týkala například i Zabita Magomedšaripova, jenž před třemi měsíci ukončil kariéru MMA bojovníka.

Podpora pro zoufale protestující lid se skutečně dostavila. Zatímco dvojice zástupců prestižní organizace UFC Magomed Mustafajev a Magomed Umalatov sdílela videa z protestů v Dagestanu bez jakýchkoliv dalších poznámek, jiní se pro změnu vyjádřili slovy. „Nejsme na to připraveni," vyjádřil se na sociálních sítích nejpopulárnější dagestánský bojovník Chabib Nurmagomedov.

Mnohem víc se rozpovídal dvaadvacetiletý Muhammad Mokajev, který se sice narodil v Dagestánu, v současné době ale trénuje v Manchesteru. „V Dagestánu je to velmi špatné. Utlačujete vlastní lidi, je jasné, že policie má příkaz zastavit demonstrace, ale může se to obejít bez mlácení žen a střelby do vzduchu. Pokud vás zítra odvedou, postaví se za vás i vaše ženy. Dělejte svou práci pečlivě, bez stresu, protože nevíte, jaká situace bude zítra ve vašich domovech," začal Mokaev na Instagramu.

„V Dagestánu mají lidi tak malé platy, muži vydělávají, kolik mohou, ale přesto jsou odvezeni do boje. Pochopte vlastní lidi, alespoň ženy. Dejte trpělivost všem lidem na Kavkazu v této těžké době," vyzval dvaadvacetiletý bojovník nejslavnější bojové organizace světa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Muhammad Mokaev MO57UFC (@mokaev_muhammad)

Částečná mobilizace pořádně vyplašila i devětadvacetiletého Marifa Pirajeva (bilance 27-4). Bojovník organizace AMC uprchl ze země poté, co byl povolán, aby se připojil k ruské armádě při invazi na Ukrajinu. „Marif dostal předvolání, v hrůze ale uprchl z Ruska," informoval ruský novinář Galimov během živého vysílání.

Naprosto odlišný přístup zvolil Vladimir Minejev (bilance 16-1), který byl rovněž povolán a svůj slib chce splnit. „Dostal jsem předvolání. Lidé mě zvou na svatby, narozeniny, ale já mám úplně jiný přístup," vysvětlil Minejev, který během ruské vojenské invaze přišel o svého mladšího bratra Petra, který sloužil v Gostomelu.

Reklama

Související témata: